Haberler

50 Yıllık 'Kızıl Elma'

Abone Ol

Ordu ile Giresun illerinin ortak kullanımı için ilk olarak 1964 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı Arif Hikmet Onat tarafından sözü verilen, aradan geçen 50 yılda 8 Cumhurbaşkanı, 25 Başbakan, 41 Ulaştırma, 34 Bayındırlık Bakanı eskiten Ordu-Giresun Havaalanı, 2015 yılı Mart ayında hizmete giriyor.

Ordu ile Giresun illerinin ortak kullanımı için ilk olarak 1964 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı Arif Hikmet Onat tarafından sözü verilen, aradan geçen 50 yılda 8 Cumhurbaşkanı, 25 Başbakan, 41 Ulaştırma, 34 Bayındırlık Bakanı eskiten Ordu-Giresun Havaalanı, 2015 yılı Mart ayında hizmete giriyor.

Osmanlı döneminden kalan Dereyolu projesini 140 yıl, Adnan Menderes döneminde yapılan sahil yolunun genişletilmesini 60 yıl, Topçam Barajı'nı 30 yıl, üniversiteyi 20 yıl tartışan Ordulular, halen inşaatı süren ve 15 Mart 2015 tarihinde hizmete gireceği açıklanan havaalanı için gün sayıyor.

ORDU'NUN "KIZIL ELMA"SI

Kaba inşaatı tamamlanan ve üst yapı inşaatının belirlenen tarihe yetiştirilmesi için gece-gündüz vardiyaları ile 250 kişinin çalıştığı Ordu-Giresun Havaalanı, özellikle Ordu ili açısından adeta 'Kızıl Elma' niteliğini taşıyor. Orduluların 'Kızıl Elma'sının ilk gündeme gelmesi 10 Mart 1964 tarihi oldu. Bu dönemde Bayındırlık Bakanlığı yapan ve Ordulu olan Arif Hikmet Onat, 10 Mart 1964 tarihli yerel Zaman gazetesine, "Ordu'da havaalanı yapımına çok yakında başlanacaktır" açıklamasını yaptı. Gazete bu haberi kamuoyuna, "Ordu'muz havaalanına kavuşuyor" manşetiyle duyurdu. Ancak bu haber gazete manşeti olmasıyla kaldı ve yıllarca bir daha gündeme gelmedi.

20 Eylül 1970 tarihli gazetelerde ise zamanın Başbakanı Süleyman Demirel'in açıklaması yer aldı. Ordu'yu ziyaret eden ve belediye binasının balkonundan vatandaşlara hitap eden Demirel, "Ordu'ya havaalanı ve rafineri yapacağız" sözünü verdi ancak bu söz unutuldu.

Tarihler 14 Ağustos 1975'i gösterirken Ordu'ya gelen zamanın Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e şehir protokolü 'havaalanı raporu' sundu. Korutürk'ün raporu değerlendirip değerlendirmediği ise belirlenemedi.

12 Şubat 1978 tarihli yerel gazetelerdeki habere göre, Ordu Havaalanı'nın yapımına kaynak yetersizliği sebebiyle en erken 1982 yılında başlanabileceği açıklandı.

1990 yılı Mart ayında çıkan gazetelerde zamanın ANAP milletvekili merhum Nabi Poyraz'ın "Havaalanı için yer arayışındayız" açıklaması yer aldı.

1992 yılı Mart ayında Ordu'yu ziyaret eden zamanın Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu, Ordu'nun havaalanı için uygun olmadığını, Fatsa-Ünye arasında yer aradıklarını dile getirdi.

1993 yılı Mart ayında yayınlanan gazetelerde Ordu'ya havaalanı yapılmayacağının kesinlik kazandığı, onun yerine Samsun-Çarşamba'ya havaalanı yapılacağının açıklandığı vurgulandı.

1997 yılı Aralık ayında zamanın Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, Ordululara müjde vererek "Havaalanı için dış kredi bulundu" dedi.

Yine bu dönemde dönemin Ordu Valisi Mustafa Malay, havaalanı yapımı için Ordu ve Giresun illerinde bir kampanya başlattı. Toplanan paralarla kurulan vakıf kanalıyla ihale yapılıp Gülyalı'da temeli atıldı. Ancak 200 metrelik mendirek inşaatının ardından para bitince konu bir daha gündeme gelmedi.

BAŞBAKANIN SÖZ VERMESİ YETTİ

2010 yılına kadar sessizliğin hakim olduğu sırada dönemin eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı M. Hilmi Güler, 1 Eylül 2010 tarihinde Ordu Gazeteciler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında havaalanı projesini kamuoyuna tanıttı ve yapılacağını açıklayarak Ordu ve Giresunluların yüreğine su serpti. Ardından 22 Ağustos 2010 tarihinde Başbakanlığı döneminde Ordu'da bir iftar programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordululara 2011 yılı için havaalanı sözünü 'samimiyetle' verdi. 2011 yılı Ocak ayında havaalanının yatırım programına alındığı ve ihale aşamasında kullanılmak üzere 21 milyon lira ödenek ayrıldığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Şubat 2011'de yine Başbakan olarak katıldığı Ordulular Sevgi Şöleni'nde yaptığı konuşmasında bunu teyit ederek, "Kim ne derse desin, kim hangi dedikoduyu üretirse üretsin. Ordu-Giresun Havalimanı'nı en kısa zamanda Ordu ve Giresun'a kazandıracağız. Bu ülke yalan ve iftira siyasetinden çok çekti. Bizim siyasetimiz hizmet siyasetidir. Biz efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Bizim ağzımızdan söz bir kere çıkar" açıklamasını yaptı.

15 MART 2015'TE AÇILIYOR

Aynı yılın 22 Temmuz 2011 tarihinde Ordu-Giresun Havaalanı'nın temeli atıldı. Ordu ve Giresunlular, adeta 3 yıldır havaalanı ile yatıp havaalanı ile kalkıyor. Pist inşaatı tamamlanan ve halen terminal binasının inşaatının sürdüğü Ordu-Giresun Havaalanı'nda 15 Mart 2015 tarihinde tarifeli seferlere başlanacak. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Demirel Giresun Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title