Haberler

552 Yıllık Açık Hava Mabedi

Abone Ol

Fatih Sultan Mehmet'in de namaz kıldığı rivayet edilen Kadırga Yaylası Açık Camisi'nde, yüzyıllardır binlerce insan, açık havada çimenler üzerinde ibadet ediyor Özkürtün Belediye Başkanı Turgut: "5 bin kişilik açık caminin yeterli gelmediği zamanlar olur, bu nedenle çok sayıda kişi namazını cami dışında kılar" Gümüşhane Müftüsü Aktaş: "Osmanlı'nın en önemli hizmet unsurlarından biri de namazgahlardır. Ecdadımız, sefer anında veya bir yaylada, mezrada yolcuların ibadeti için namazgahlar yapmıştır. Buralarda aynen camiler gibi namaz kılınır"

GÜMÜŞHANE - Trabzon sınırında yer alan 1800 rakımlı Kadırga Yaylası'ndaki Kadırga Açık Camisi'nde, yüzyıllardır binlerce insan açık havada, çimenler üzerinde ibadet ediyor.

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi Belediye Başkanı Yakup Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethi sırasında arkadaşı Oymak Beyi Kadir Ağa'yı sorduğunu, arkadaşının savaş sırasında şehit düştüğünü öğrenince askerleri ile Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret etmek için yola çıktığını söyledi.

Temmuz ayının üçüncü cuma gününe tesadüf eden günde Fatih Sultan Mehmet'in Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret ederek dua okuduğunu anlatan Turgut, şöyle konuştu:

"Cuma namazını burada kılmak isteyen Fatih Sultan Mehmet, bugün açık cami olarak kullanılan alanı erkanı tarafından taşla çevirterek cuma namazı kıldırır. 552 yıldır aynı alanda kış ayları hariç çevre obalardan gelen yaylacılar, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelenler tarafından vakit namazlarının yanı sıra cuma namazı kılınır. Cuma namazında binlerce cemaat birlikte namaz kılar. 5 bin kişilik

açık caminin yeterli gelmediği zamanlar olur, bu nedenle çok sayıda kişi namazını cami dışında kılar."

Yakup Turgut, mazisi yüzyıllara dayanan camiye vatandaşların talepleri ve yardımlarıyla 10 yıl önce 2 minare yaparak daha güzel bir görünüm kazandırdıklarını kaydetti.

"Cemaati görünce gözlerime inanamadım"

Gümüşhane Müftüsü Süleyman Aktaş ise Kadırga'ya önceki yıl gittiğini ifade ederek, "Bana anlatmışlardı, yaklaşık 3-5 bin kişilik cemaatin açık camide namaz kıldığını söylemişlerdi. Bu bana biraz mübalağalı ifade gibi geldi ama görünce doğrusunu söylemek gerekirse gözlerime inanamadım. Çok da sevindim, çok mutlu oldum. Orada vaaz ettik, cuma namazı kıldık" dedi.

Osmanlı'nın en önemli hizmet unsurlarından birinin de namazgahlar olduğunu dile getiren Aktaş, " Ecdadımız, sefer anında veya bir yaylada, mezrada yolcuların ibadeti için namazgahlar yapmıştır. Buralarda aynen camiler gibi namaz kılınır. Kadırga Açık Camisi de bunun en güzel örneklerindendir. Kadırga Yaylası, yaylaların anasıdır. Kadırga Yaylası'na devletimiz, yöneticilerimiz, müftülerimiz, din adamlarımız, herkes elinden gelen hizmeti sunmak zorundadır."

Aktaş, camide abdestlikler ve suyun biraz yetersiz olduğunu, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

-Camiyle ilgili ikinci öykü-

Kadırga Yaylası'ndaki açık camide 5 yıldır gönüllü olarak imamlık yapan İsmet Kılıçarslan ise cami ile ilgili iki öykü bulunduğunu, bunlardan birinin Fatih Sultan Mehmet'in Oymak Beyi Kadir Ağa'nın mezarını ziyareti sırasında askeri ile cuma namazı kılması, diğer hikayenin ise Yavuz Sultan Selim ile ilgili olduğunu söyledi.

Kılıçarslan, şunları anlattı:

"Yavuz Sultan Selim, İran seferinden dönerken eşi Gülbahar Hatun, mahiyetindeki askerlerle Kadırga Yaylası'nın Çadırdüzü mevkisinde konaklar. Cuma namazı kılmak isteyen askerlerine bu mekanı göstererek etrafını taşla çevirterek açık cami haline getirilmesini söyler. Askerler de topladıkları taşlarla bu mekanda açık cami oluştururlar ve namaz kılarlar.

Özellikle cuma namazı için çevremizdeki Şahmelik, Çatma, Minarlı, Oğuz, Ören ve çok sayıda obadan insan buraya akın eder. Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından 10 binlerce insan gelir. 5 bin kişilik olan camimiz yeterli olmayınca cami dışında namaz kılınır. Camimizde halı ve namazgah yoktur. Camiye gelenler ayakkabılarını dışarıda çıkarır ve çimenler üzerinde namaz kılar."

Kadırga Açık Camisi'nde cuma namazı kılan Ziya Kılıç ise askeri sefer sırasında Fatih Sultan Mehmet'in cuma namazı kıldırdığının rivayet edildiğini söyledi.

Mustafa Kocatürk ise Adapazarı'ndan yola çıktığını ifade ederek, "Tek amacım Kadırga'da cuma namazı kılmaktı. Nasip oldu kıldım, çok mutlu oldum" ifadelerini kullandı. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Yakup Turgut Gümüşhane Özkürtün Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title