Haberler

6 Milyon Yaşlıdan 1 Milyonunun Bakıma İhtiyacı Var

Güncelleme:
Abone Ol

Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Türkiye'nin Endonezya'dan sonra dünyanın en hızlı yaşlanan ikinci ülkesi olduğunu söyledi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Türkiye'nin Endonezya'dan sonra dünyanın en hızlı yaşlanan ikinci ülkesi olduğunu, 10 yıl önce yüzde 4 olan yaşlı oranının bu yıl yüzde 7.5'e çıktığını, 2020 yılında Türkiye'de yaşlı sayısının 12 milyona çıkacağını söyledi. Prof. Dr. Kalınkara, Türkiye'deki 6 milyon yaşlıdan 1 milyonunun bakıma ihtiyacı olduğunu da belirtti.

Pamukkale Üniversitesi 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda, 'Yaşlılık Bir Sorun Mu?' başlıklı panel düzenledi. Moderatörlüğünü Yaşlı Sorunları Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Şahin Kapıkıran'ın yaptığı panelde

Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği (YASAD) kurucu genel başkanı ve halen üyesi olan Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Velittin Kalınkara ve Denizli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Körükçü yaşlılık ve yaşlı sorunlarıyla ilgili sunum yaptı.

YASAD eski Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Dünya Sağlık Örgütü'nün 65 yaş üzerini, Birleşmiş Milletler'in ise 60 yaş ve üstünü yaşlı olarak kabul ettiğini, yaşlılığın genellikle kadının sorunu olduğunu söyledi. Dünyada 60 yaş üzeri nüfusta her 100 kadına karşılık 85 erkeğin bulunduğunu, 80 yaş üzerinde ise bu oranın 100 kadına karşılık 61 erkeğe düştüğünü belirten Prof. Dr. Kalınkara, Türkiye'nin, dünyada Endenozya'dan sonra en hızlı yaşlanan ikinci ülke olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin batının 60 yıldaki yaşlılık oranını 20 yılda yakalayacağını söyleyen Prof. Dr. Kalınkara, "Bundan 10 yıl öncesine kadar Türkiye'deki yaşlı oranı yüzde 4'tü, ama şimdi bu oran yüzde 7.5'e çıktı. Şu an 6 milyon yaşlı nüfusumuz var. Bu sayının 2020 yılında 12 milyona ulaşması bekleniyor. Bu Avrupa'daki 7 ülke nüfusundan daha fazla. Türkiye'de yaşlılara dönük kalıcı çözümler üretildiğini söylemek olanaklı değil. Türkiye'deki 6 milyon yaşlıdan 1 milyonunun acil bakıma ihtiyacı var" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pamukkale Üniversitesi Türkiye Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title