6. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi
Mozambik Sağlık Bakanı Maguele: "Bu kadar güzel doğal koşullara rağmen Mozambik'teki turizm faaliyetleri hala çok düşük miktardadır. Bunun da sebebinin sağlık hizmetlerindeki zayıflıklar o...
Mozambik Sağlık Bakanı Alexandre Maguele, "Bu kadar güzel doğal koşullara rağmen Mozambik'teki turizm faaliyetleri hala çok düşük miktardadır. Bunun da sebebinin sağlık hizmetlerindeki zayıflıklar olduğunu düşünmekteyiz" dedi.
Mozambik Sağlık Bakanı Alexandre Maguele, WOW Otel'de düzenlenen 6. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, yer almaktan memnuniyet duyduğu kongrenin kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi.
Maguele, Mozambik'te özellikle farklı türde spor faaliyetleri için çok güzel imkanlar bulunduğunu, bu durumun da turizm açısından ülkelerine bir ayrıcalık sağladığını ifade etti.
Mozambik'in turizm koşullarını iyileştirmeye çalışan bir ülke olduğunu ifade eden Maguele, "Hem dağlarda hem de iç bölgelerdeki turizm koşullarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu kadar güzel doğal koşullara rağmen Mozambik'teki turizm faaliyetleri hala çok düşük miktardadır. Bunun da sebebinin sağlık hizmetlerindeki zayıflıklar olduğunu düşünmekteyiz" diye konuştu.
Konferansın davetiyesini aldıklarında çok sevindiklerini ve büyük bir memnuniyetle katıldıklarını anlatan Maguele, "Çünkü bu bizim için Türkiye'nin tecrübesinden istifade etmek için altın bir fırsat anlamına geliyordu" dedi.
Maguele, Türk yatırımcıları ülkesinde sağlık yatırımı yapmaya davet etti.
"Sağlık turizmi, küreselleşen dünyanın önemli bir unsuru haline geldi"
KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de sağlığın, günümüzün en önemli alanlarından birisi olduğunu belirterek, sağlık turizminin de küreselleşen dünyanın önemli bir unsuru haline geldiğini söyledi.
Gülle, artık deniz, güneş, kum tatil turizmi ile kültür turizminin yanında sağlık turizminin de önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.
KKTC'nin coğrafi, kültürel ve tarihi potansiyel değerleriyle önemli olduğunu anlatan Gülle, "Günümüzde özellikle hidrokarbon yatakları ve enerji nakil hatları gibi ekonomik anlamda da ciddi bir öneme sahiptir. Önemli bir açılımın odak noktası durumuna gelmiştir" diye konuştu.
Stratejik olarak önemli olan KKTC'de turizm için elverişli bir yapının bulunduğunu aktaran Gülle, şöyle devam etti:
"Ülkemizdeki üniversiteler ve özel hastaneler boyutundaki gelişmeler, sağlık turizmi alanında önemli adımlar atabileceğimizi, büyük açılımlar yapabileceğimizi göstermektedir. Sağlıkta yeniden yapılaşma projesiyle, sağlık turizminde de önemli bir rol oynayabilececiğimizi düşünüyoruz. Özellikle burada Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere bütün alanlarda, bizlere her alanda verdikleri destekten dolayı yürekten teşekkür etmek istiyorum. Dünya ölçeğinde büyük bir sağlık turizmi ülkesi olmayabiliriz ancak Türkiye'nin bu alanda önüne koyduğu büyük hedefleri saygıyla selamlıyoruz."
"Türkiye son 10 yıldır büyük ataklar içerisinde"
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert ise 31 ülkeden yaklaşık 400 katılımcının hem Türkiye hem de yabancı ülkelerin sağlık sistemine önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Türkiye'nin son 10 yıldır büyük ataklar içerisinde olduğunu ve sağlıkta da önemli mesafe aldığını belirten Sert, "Son 10 yıl içerisinde olağanüstü çalışmalar yapıldı. Buna ilave olarak bir de 2023 hedefleri konuldu. 2023 hedefleri içerisinde Türkiye 2 milyon hasta beklemekte ve 20 milyar dolar civarında sağlık turizmi sektöründen bir pay beklemekte. Bunun olabilmesi için gerçekten organizeli çalışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu. - İstanbul