Haberler

6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali"

Abone Ol

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi'nce düzenlenen "6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" bu yıl "Herkes İçin Adalet" üst başlığı ve "Yoksulluk" temasıyla gerçekleşecek.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi'nce düzenlenen "6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" bu yıl "Herkes İçin Adalet" üst başlığı ve "Yoksulluk" temasıyla gerçekleşecek.

İÜ Hukuk Fakültesi'nce Prof. Dr. Adem Sözüer başkanlığında ve Prof. Dr. Bengi Semerci koordinasyonunda düzenlenen "6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" bu yıl "Herkes İçin Adalet" üst başlığı ve "Yoksulluk" temasıyla 30 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Festivalin bir otelde gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan Sözüer, festivalin artık sadece Türkiye değil dünya için önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözüer, festivalin akademik programla birlikte yapılmasının önemini vurgulayarak, "Özellikle Türkiye'nin şu günlerinde dünyanın birçok yerinden gelen akademisyen ve sinemacının İstanbul'u bir buluşma yeri olarak seçmesi ayrıca önem arz etmektedir. Bu sene yoksulluğu ele aldık, maddi bir yoksulluk gibi algılanıyor ama biz bu festivalde ayrıca fikri yoksulluğu ele aldık." diye konuştu.

Festivalin önceki yıllarında işlenen temalara da değinen Sözüer, şunları aktardı:

"Darbelerle yüzleşelim demiş, bu konuda dünyayla tartışmıştık. Galiba yapamadık ki 15 Temmuz'la karşılaştık. Kadına Şiddet dedik, yine Türkiye'de kadına şiddetle ilgili en etkin kanunlar olduğu halde şiddet olaylarının devam ettiğini gördük. Mültecilik dedik, mültecilik arttı. Ayrımcılık dedik, Fransız sahillerinde kadınların haşema ile denize girmesi yasaklandı. Herkes için adalet ilkesi ve düşüncesini ortaya koyan bir festivaliz. Bu yıl da birçok sorunun kaynağı olan yoksulluğu ele alarak, konuşacağız."

Prof. Dr. Sözüer, festivalin danışma kuruluna, fakülte çalışanlarına, asistanlarına ve sponsorlarına teşekkür etti.

Onur ödülleri açılış gecesi verilecek

Prof. Dr. Bengi Semerci ise, festivalin amatör ruhla başladığına vurgu yaparak, şunları söyledi:

"İlk yaptığımız şey kendimize kılavuzlar oluşturmaktı. Adalet kumbarasında dostlar biriktirmeye başladık. Adalet kumbarasında biriktirdiğimiz dostlarımız, bir danışma kurulumuz var, hem akademik programın belirlenmesi, hem o yılın seçkisinin belirlenmesinde bize yol gösterici oluyorlar. İÜ Hukuk Fakültesi'nin genç çalışanları, asistanları gönüllü olarak bize destek oluyorlar, farklı bir kariyer oluşturuyorlar. Hepsine teşekkür ediyoruz."

Festivalin destekçilerinin adalet dostları olduğunun altını çizen Semerci, festivalde adaletle ilişkili önemli konuları ele almaya çalıştıklarını dile getirdi.

Semerci, festivalin yarışma bölümleri jürisinin işinin zor olduğu görüşünü paylaşarak, "Her yıl yeni çekilmiş, vizyona girmemiş, hele o filmlerin belli bir tema içerisinde olanını bulmak çok zor." dedi.

Festivalin açılış töreninde onur ödüllerinin de sahiplerini bulacağını ifade eden Prof. Dr. Semerci, şu bilgileri paylaştı:

"Her yıl sinema ve akademik alanında, o yıl seçtiğimiz tema için çalışmış isimlere onur ödülü veriyoruz. Sinema alanındaki onur ödülümüzü İranlı yönetmen Rakhshan Banietemad'a, akademi onur ödülümüzü ise Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikret Şenses'e vereceğiz."

Festival, 29 Eylül Perşembe günü, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Cannes Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü yönetmen Brilllante Mendoza'nın yoksulluğu ele alan "Ma'Rosa/Rosa Anne" filmi gösterimi ile açılacak.

Festivalde bu yıl

Festivalin "Altın Terazi Uzun Metraj Film" yarışmasında bu yıl İspanya, Türkiye, Güney Kore, İrlanda, İngiltere, Hollanda, Japonya, Gürcistan, Avusturya ve Peru'dan 10 film "Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması"nda ise, Türkiye, Amerika, İspanya ve Hollanda'dan 9 film ödül için yarışacak. Filmleri, uzun metrajda Arnavut yönetmen Isa Qosja, oyuncu Füsun Demirel, yönetmen İsmail Güneş, oyuncu Mert Fırat ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Dursun, kısa metrajda oyuncu Işıl Yücesoy, yönetmen ve senarist Farhad Eivazi, oyuncu Ahu Öztürk, gazeteci Okan Özyurt ve gazeteci Uğur Vardan değerlendirecek. Yarışmaları filmlerinin gösterimleri, sanat konulu söyleşiler Beyoğlu Atlas ve Ortaköy Feriye sinemalarında yapılacak.

Festival boyunca İÜ Merkez Kampüsü Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda "Adil Yargılanma Hakkı Herkese Lazım: Yoksullara da!", "Yoksulluk ve Ceza Sorumluluğu", "Yoksulluk ve Yolsuzlukla Mücadele" ve "Yoksulluk Suça İter Mi?" gibi başlıklarla 16 oturum halinde gerçekleştirilecek akademik panellerde, Philip Kunig, Prof. Dr. Adem Sözüer, Hans Heiner Kühne, Pınar Ölçer gibi isimler yönetici olacak.

Festivalin yeniliği nostaljik filmler

Festival kapsamında düzenlenen ve izleyiciyle buluştukları dönemlerde sinemaya damgasını vurmuş film gösterimlerinin yapılacağı "İz Bırakanlar" bölümünde ise, "Gazap Üzümleri", "Modern Zamanlar", "Sultan", "Şehrin Öteki Yüzü", "Tabutta Rövaşata" ve "Üç Arkadaş" filmleri oluşan filmler yine Beyoğlu Atlas ve Ortaköy Feriye sinemalarında izleyicilerle buluşacak.

Gösterimlerde yer alan "Hakikat Komisyonu", "Vicdan Ağacı", "Tabutta Rövaşata", "Yarım", "Aç ve Açıkta", "Üç Arkadaş" filmleri ve kısa film seçkileri ise film ekiplerinin katımıyla gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Bengi Semerci Adem Sözüer Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title