Haberler

    620 Bin Kobi, Yeni Sahibini Arıyor

    Abone Ol

    ALMANYA'da nüfusun yaşlanması, sadece kalifiye eleman sıkıntısına yol açmıyor.

    ALMANYA'da nüfusun yaşlanması, sadece kalifiye eleman sıkıntısına yol açmıyor. Kobi olarak bilinen, küçük ve orta boy şirketler için de ciddi bir sorun oluşturuyor. Yaşlılık nedeniyle iş dünyasından çekilmek isteyen Kobi sahipleri, şirketlerini devredecek ya da satacak birini bulmada zorlanıyor. Devlet teşvik bankası KfW'nin 2016 yılı verilerine göre 620 bin Kobi sahibi, şirketini devredecek birini arıyor. Bu sayı, bu şirketlerin yüzde 17'sini oluşturuyor. Bu oran son yıllarda sürekli artıyor. Yine KfW'nin verilerine göre Almanya'da Kobi sahiplerinin 1.3 milyonu 55 yaşının üstünde. Bu yaş grubumdakilerin oranı 2002'den bu yana yüzde 16 oranında artarak yüzde 36'ya kadar yükseldi. Nüfusun yaşlanması ile azalması nedeniyle 55 yaşın üzerindeki Kobi sahiplerinin oranın gelecek yıllarda da artmaya devam etmesi bekleniyor.

    TÜRK YATIRIMCILAR İÇİN FIRSAT

    İşletme danışmanı Zafer Aktaş, nüfus yaşlanması ile azalmasının yanı sıra, Kobi sahiplerinin çocuklarının babalarının işlerini yapmak istememesini de sorunun nedenleri arasında sayıyor. Bir Kobi satın almanın Türkiye kökenli girişimciler için iyi bir fırsat olabileceğini belirten Aktaş, şirket üstlenecekler için hibe ve düşük faizli kredi sağlandığını hatırlatıyor. Aktaş, Kobi satın almayı planlayanların şirketin hukuki ve mali durumu ile sektördeki geleceği hakkında hukukçular ve işletme danışmanlarından mutlaka bilgi almalarını tavsiye ediyor.

    ŞİRKET SATIN ALANLAR MEMNUN

    Otomobil tamircisi Erdal Keskinkılıç, Dortmund'da 1923'ten beri var olan ve 2015 yılında iflas eden Auto Voigt şirketini satın almış. Kadın sahibi, şirketi babasından devralmış, ancak işletmemiş. Keskinkılıç da iflas masasından şirketi satın almış. Eski sahibini de işe alan Keskinkılıç, "Eski müşterilere benim ve eski sahibinin fotoğrafıyla mektup gönderdim. Mektuptan sonra eski müşteriler yavaş yavaş geri gelmeye başladı, benimle tanıştılar. Çok zahmet çektik burada ama işleri tekrar yoluna koyduk. Şimdi çok memnunuz" diyor.

    ÇALIŞTIĞI ŞİRKETİ SATIN ALDI

    Makine mühendisi Hasan Çantı, 1997'de çalışmaya başladığı Grip adlı şirketi bu yılın başında satın almış. 1989 yılında kurulan 30 kişinin çalıştığı şirket, üretim robotları için özel parçalar imal ediyor. Şirket üstlenme gibi bir planı olmadığını belirten Çantı, "Ben bağımsız çalışmayı tercih eden biriyim. Şirket satın almamda bu önemli rol oynadı. Şimdi kararları kendim veriyorum, bu da beni çok mutlu ediyor" diye konuştu.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Keskinkılıç Almanya Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title