Haberler

657 Sil Baştan!

Güncelleme:
Abone Ol

46 yıllık 657 sayılı 'memur kanunu' değişiyor! Hükümet, memurun iş hayatını kökten değiştirmek için çalışma başlattı.

Kamu personel sisteminde radikal düzenlemeler gündemde. 657 sayılı yasadaki memurun tanımı değişecek. Memurun iş güvencesi ortadan kaldırılacak.

Görevini iyi yapmayan memur işten çıkarılabilecek. Memurun verimliliği de ölçülecek. Çok çalışan çok, az çalışan az maaş alacak. Yeri değiştirilen bürokrat mahkemeye başvurup geri dönemeyecek.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Hükümet, "günün şartlarına uygun" bir memuriyet sistemi için düğmeye bastı. 2023 Vizyonu'na, hükümetin kamu personel sistemini değiştirme hedefi de girdi.

Yeni sistemle ilgili değişiklik çalışmasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütüldüğü ve sistemde radikal değişiklikler yapılmasının planlandığı öğrenildi.

GÜNÜN ŞARTLARINA UYGUN MEMUR

Ak Parti'nin 30 Eylül'de gerçekleşen kongresinde ortaya konulan 2023 vizyonu, bir deklarasyonla kamuoyuna açıklandı. Yayınlanan deklarasyon Ak Parti'nin çeşitli alanlardaki duruşunu, yaklaşımını ortaya koydu. Bu kapsamda ekonomi ve çalışma hayatına ilişkin görüş, yaklaşım ile kararlar da yer aldı.

Söz konusu deklarasyonun çalışma hayatına ilişkin bölümünde bugüne kadar yapılanlar anlatılırken, önümüzdeki dönem için de "Kamu personel rejimini yeniden ele alarak günün şartlarına ve geleceğin ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir kamu personel sistemini hayata geçireceğiz" dendi.

PAYLAŞILMAYAN ÇALIŞMA

Bakanlığın 46 yıllık 657 sayılı devlet memurları yasasını rafa kaldıracak çalışmayı memur konfederasyonlarıyla da paylaşmadığı, çalışmanın sadece bakanlık bürokratlarından oluşan dar bir grup tarafından sürdürüldüğü belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, yeni kamu personel rejiminde en temel düzenleme olarak "verimlilik" ilkesi getirilecek. Bu ilkeye bağlı olarak memurun iş güvencesi ortadan kaldırılacak. Böylece memurların da işçiler gibi işten çıkarılmaları mümkün olacak.

Memur maaşları da sadece "katsayı-gösterge", "derece-kademe" sisteminden ibaret olmayacak. Yeni sistemde memurların maaşlarında da performans kriteri geçerli kılınacak. Memurun verimliliği ölçülerek çok çalışanın çok, az çalışanın az maaş alması sağlanacak. Bu durumu bürokratlar "verimli memur ile verimsiz memur arasında fark olacak" şeklinde açıkladı.

Yeni sistemde idarenin görevden alma ve görev yeri değiştirme insiyatifini kullanma şartları genişletilirken, görev yeri değiştirilen bürokratın mahkeme kararıyla geri dönmesinin yolu sınırlandırılacak. Hükümetlerin kendi kadrosuyla çalışabilmesi için "sözleşmeli" uygulaması da yaygınlaştırılacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ LAZIM

Memur örgütlerinin büyük tepkisini çekeceği tahmin edilen bu değişiklikler çerçevesinde memur tanımının değiştirilmesi, bu amaçla Anayasa'da değişiklik yapılması da gündeme geldi. Yeni Anayasa'nın yazımı çalışmalarının uzaması durumunda yeni personel rejimi için 128. maddenin tek başına değiştirilebileceği belirtiliyor. Özellikle "sürekli görev" ifadesinin Anayasa'dan çıkarılmasının düşünüldüğü kaydediliyor.

Bu madde şöyle:

"Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür."

İŞİNİ BİLEN MEMURA ZAM

Yeni kamu personel rejiminde en temel düzenleme olarak "verimlilik" ilkesi getirilecek.

-Bu ilkeye bağlı olarak memurun iş güvencesi ortadan kaldırılacak. Böylece memurların da işçiler gibi işten çıkarılmaları mümkün olacak.

-Memur maaşları da sadece "katsayı-gösterge", "derece-kademe" sisteminden ibaret olmayacak. Yeni sistemde memurların maaşlarında da performans kriteri geçerli kılınacak.

-Memurun verimliliği ölçülerek çok çalışanın çok, az çalışanın az maaş alması sağlanacak.

-Yeni sistemde idarenin görevden alma ve görev yeri değiştirme insiyatifini kullanma şartları genişletilirken, görev yeri değiştirilen bürokratın mahkeme kararıyla geri dönmesinin yolu sınırlandırılacak.

-Hükümetlerin kendi kadrosuyla çalışabilmesi için "sözleşmeli" uygulaması da yaygınlaştırılacak.

Çalışma Bakanı Çelik ilk sinyali TV'de verdi

Yeni kamu personel rejiminin ilk sinyalleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından Bursa'da katıldığı bir yerel TV programında verildi. Çelik yeni sistemin ana hatlarını şöyle anlattı:

-"Verimli kamu çalışanlarından oluşan bir yapı kuracağız. Verimli personelle verimsiz personel arasında bir fark getireceğiz. Soruyorum size, bir personel, 8 saat boyunca nefes almadan çalışacak, bir diğeri de oturarak aynı maaşı alacak. Bu işten ne anladık biz?"

-"Nitelikli memur hep İstanbul'da Ankara'da ve Bursa'da mı olsun? Neden Edirne'de, Diyarbakır'da veya Erzurum'da olmasın? Bu ciddi sorun. Mevcut yasa, bölgeler arası hizmet farklılıkları doğuruyor. Ayrıca bir diğer sorun da üst düzey bürokraside. Mesela ben bakan olarak, istediğim genel müdür veya müsteşarla çalışamayacak mıyım?"

-"Şimdi siz kamu çalışanısınız diyelim ve nasıl olsa devlete kapağı attık anlayışındasınız. 25 yılınız da garanti olduğu için suya sabuna hiç dokunmadan idare edelim düşüncesindesiniz. Dünyanın neresinde üretmeyen bir insanı çalıştırırlar? Ha devlette çalıştıralım diyorlar. Oysa ki biz devleti batırmak için değil var etmek için varız. Biz verimliliği esas alan sistemin çalışmasını yapıyoruz. 3 milyon memurdan daha fazla verim almanın yollarını arayacağız. Hani çok maaş istiyoruz veya maaş az diyoruz ya. İşte öyle bir sistem getireceğiz ki çok üretene çok maaş üretmeyene de düşük maaş alsın istiyoruz."

Kaynak: Güncel

Vatan Gazetesi Faruk Çelik Sil Baştan Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title