Haberler

7. İstanbul Finans Kongresi Işık Üniversitesi'nde Gerçekleştirildi

Güncelleme:
Abone Ol

Her yıl iş, finans ve akademi dünyasını bir araya getiren İstanbul Finans Kongresi'nin yedincisi, Işık Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Maslak Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını Kongre Başkanı ve Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Teker, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş ve Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Hüsnü Güreli'nin yaptığı kongreye, İSMMMO Başkanı Yücel Akdemir, İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ile Prof. Dr. Hurşid Güneş konuşmacı olarak katıldı.

'TÜRKİYE AKLINA KOYDUĞUNU YAPAR'

Kongre açılışında konuşan Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Hüsnü Güreli, İstanbul'un dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline gelmesinin ortak bir arzu olduğunu vurguladı. Güreli, "Bunun için, öncelikle ülke olarak ayaklarımız üstünde güçlü durmamız, daha çok üretmemiz, cari işlemler açığını azaltmamız, katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz ve istihdamı artırmamız lazım. En az bir alanı sahiplenmemiz ve o alanı da küresel ölçekte amiral gemimiz haline getirmemiz lazım. Hiçbir şey imkansız değildir, Türk milleti olarak aklımıza koyduğumuzu mutlaka hayata geçiririz. Işık Üniversitesi olarak, bu yöndeki çalışmalara her zaman olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş ise; Işık Üniversitesi olarak akademi ile iş dünyası arasında köprü kurmaya yönelik çalışmalardan mutluluk duyduklarını belirterek, "Akademi ve iş dünyası arasında oluşacak sinerjinin ülkemiz için yararlı olacağını düşünüyorum. İstanbul Finans Kongresi'nin, İstanbul'un bir finans merkezi olması için yürütülen çalışmalarda bir paydaş olmasını hedefliyoruz" dedi.

'BELİRSİZLİKLERİN NASIL GİDERİLECEĞİNİ UYGULAMADA GÖRECEĞİZ'

Kongrede 'Konkordato ve Ticari Hayata Etkileri' başlıklı bir konuşma gerçekleştiren İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yücel Akdemir mali riske giren şirketlerin başvuruda bulundukları konkordato mekanizması ile ilgili uygulamaları anlattı. İflas erteleme ile konkordato arasındaki farklılıkların altını çizen Akdemir, "İflas ertelemenin kaldırılmasıyla uygulamaya konan konkordato mekanizması, henüz yeni bir uygulama. Bazı belirsizlikler olsa da bu belirsizliklerin uygulamada nasıl giderildiğini zaman içinde göreceğiz. Konkordato uygulamasının ekonomiyi rahatlatan ve krizi fırsatı çeviren bir mekanizma olmasını diliyorum" dedi.

'MİLLETLERARASI STANDARTLARDA TAHKİM MERKEZİNE SAHİBİZ'

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ise kongrede yaptığı konuşmada, ISTAC'ın Türkiye için çok önemli bir fırsat olarak öne çıktığını belirterek, "Londra, Dubai, Hong Kong ve New York gibi dünyadaki bütün finans merkezlerinin arkasında çok güçlü bir tahkim merkezi bulunuyor. Biz de milletlerarası standartlarda bir tahkim merkezine sahibiz. İstanbul'da bir finans merkezi hayal ediyorsak bu hayalin içinde mutlaka ISTAC olmalıydı" dedi.

Seyahat ederken 4 saatin "sihirli" bir süre olduğuna işaret eden Akıncı; "Pilotlar için bile böyle... 4 saati geçtiğinde 1 gün dinlenmeleri gerekiyor. Siz 4 saatlik mesafelerde günübirlik toplantılar yapabilirsiniz. Bu iş dünyasına inanılmaz bir hareket kabiliyeti sağlıyor. İstanbul, 4 saatlik uçuşla bu gezegenin neredeyse yarı nüfusuna ulaşabilecek bir konumda. Neredeyse bu gezegenin yarı ekonomisine ulaşabilecek bir konumda. Bu durum İstanbul'u biz hiçbir şey yapmadan dahi uluslararası bir merkez haline getiriyor. İstanbul, coğrafi konumu itibarıyla zaten doğal bir merkez" diye konuştu.

'TÜRKİYE KRİZLERE KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDI'

7. İstanbul Finans Kongresi'nde siyaset ve ekonomik krizlerin birbirleriyle ilişkilerine ilişkin ayrıntılı bir sunum gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş ise; ekonomik krizlerin siyasi temelleri ile siyasi krizlerin ekonomik temellerini, bu krizlerin nitelikleri ile sonuçlarını anlattı. Krizlerin son dönemde finansal sistemden kaynaklandığını vurgulayan Güneş, "Geldiğimiz noktada ekonomik krizlerin doğasındaki değişme ve daha önce yaşadığımız siyasal krizler bir bağışıklık yaratarak, siyasal krizlerle karşılaşma riskimizi azalttı. Bunda Türkiye'deki demokratik derinleşmenin de etkisi var. Bu sebeple üçüncü kuşak krizler, kamu açıklarından ve popülizmden değil sadece mali sistemden kaynaklanıyorsa, daha az siyasi krizlere yol açıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara, Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Güreli ve Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş tarafından plaketleri takdim edildi. Kongre, öğleden sonra devam paralel oturumlarla tamamlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title