Haberler

7 Kişinin Öldüğü İş Kazasının Davası

Abone Ol

Samsun’da bir bakır fabrikasında meydana gelen iş kazasında 7 işçinin ölümü, 13 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili 1’i tutuklu 8 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Samsun'da bir bakır fabrikasında meydana gelen iş kazasında 7 işçinin ölümü, 13 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili 1'i tutuklu 8 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde kurulu Eti Bakır İşletmeleri'nde 22 Kasım 2012 tarihinde meydana gelen olayda, amonyak tankının kapağının çökmesi sonucu 7 işçi ölmüş, 13 işçi de yaralanmıştı. Olayla ilgili tutuklanan taşeron firma sahibi İlyas A. (39) ile tutuksuz bulunan Eti Bakır Samsun Şube Müdürü Ahmet Ö., Gübre Üretim Müdürü Yahya Kemal B., taşeron firmanın usta başı Hüseyin B., gübre üretim bölümü mühendisi Serdal D., Mali İşler Müdürü Ertuğrul K., ihaleyi alan firma yetkilisi İsmail C. ve denetim firmasının kontrol mühendisi Barış D. (36)'nin 14 yıl ile 105 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Dava dosyası "iş kazası kusur oranının tespiti" için bilirkişi raporu hazırlanmak üzere İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada, bilirkişi raporu açıklandı. Mahkemeye gönderilen bilirkişi raporunda, "İş sağlığı ve iş güvenliği hususunda, olaya neden olabilecek organizasyondaki eksiklik, işçiye eğitim verilmemesi, vincin uygun bir şekilde kumanda edilmemesi, yardımcı personel çalıştırılmaması ve çalışanların da gerekli eğitimi almaması tek başına olayın oluşumuna neden olmaz. Olaya neden olan kök nedenin bulunabilmesi için, gerektiği takdirde yerinde inceleme yapılacak, çelik yapılar konusunda uzman bir inşaat mühendisi, zemin mekaniği konusunda uzman bir inşaat veya geoteknik mühendisi ve vinç ve kaldırma araçları konusunda uzman bir makine mühendisinden oluşturulacak teknik bir bilirkişi heyetinin, gerek yerinde gerekse de projeler üzerinde çalışmak, gerekse de dosyaya sunulan raporları değerlendirmek suretiyle olaya neden olan kök neden ve nedenlerini tespit etmesi gerekmektir" denildi.

Müdahil avukatı Korhan Çömezoğlu, "Şu an kazanın meydana geldiği yerde kaza sonrasındaki şartlar mevcut değildir. Tamamen değişmiştir. Malzemeler, vinçler ve zemin hepsi değişmiştir. Yeniden yeni malzemelerle yeni inşaat yapılmıştır. Kaza ile ilgili tüm bulgular dosyaya aktarılmıştır" dedi.

Mahkeme heyeti çelik yapılar konusunda uzman inşaat mühendisi, zemin mekaniği konusunda uzman bir inşaat veya geoteknik mühendisi ile vinç ve kaldırma araçları konusunda uzman bir makine mühendisinin, mümkün ise öğretim üyesi olan ve bilirkişilik konusunda önceden deneyimi olan isimlerin bildirilmesi için OMÜ Makine ve İnşaat Mühendisliği Fakültesi ve KTÜ Makine ve İnşaat Mühendisliği Fakültesi Dekanlıklarına yazı yazılarak isimlerin kendilerine bildirilmesini istedi.

Duruşma ileri bir tarihe ertelendi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eti Bakır Tekkeköy Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title