7 PKK'lının Ölümünde 'Kimyasal' İddiasına Soruşturma
Tunceli'de 2011 yılında bir çatışmada ölen 7 PKK'lının kimyasal silah ile öldürüldüğü ve cesetlerine işkence yapıldığı ile ilgili soruşturmada, Askeri Savcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazı değerlendiren Malatya 2'inci Ordu...
Tunceli'de 2011 yılında bir çatışmada ölen 7 PKK'lının kimyasal silah ile öldürüldüğü ve cesetlerine işkence yapıldığı ile ilgili soruşturmada, Askeri Savcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazı değerlendiren Malatya 2'inci Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, tam bir vicdani kanaat oluşturulması bakımından soruşturmanın genişletilmesine karar verdi.
Tunceli'nin Pülümür İlçesi kırsalında 27 Nisan 2011'de güvenlik güçleri ile çatışmaya giren PKK'lılar Serhat Başalak, Kenan Taş, Ercan Veske, Hakan Gem, Uğur Utanç, Şeyhmus Alak ve Şahabettin Can öldürüldü. PKK'lı Şeyhmus Alak ve Uğur Utanç'ın aileleri, olaydan sonra avukatları aracılığı ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına yaptıkları suç duyurusunda, çocuklarının kimyasal silah ile öldürüldüğünü ve cesetlerine işkence yapıldığını ileri sürdü. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı ile dosyayı Elazığ 8'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Savcılık, Erzurum savcılığının maktüller hakkında otopsi, kimsasal ve toksikolojik inceleme yaptırmasından dolayı bir kez daha bu incelemenin yapılmasına gerek duymayarak, söz konusu raporların tetkiki konusunda isnat edilen suçların işlendiğine dair her hangi bir veriye ulaşmadığından takipsizlik kararı verdi.
TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ
Ailelerin Avukatı Serdar Çelebi askeri savcılığın takipsizlik kararına itiraz etti. Avukat Çelebi itiraz dilekçesinde, maktüllere otopsi işlemi yapılmasına rağmen özellikle kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına ilişkin bir incelemenin yapılmadığını ve Adli Tıp Kurumu'nun objektif bir inceleme yaparak raporlarını objektif hazırlamadığını ileri sürdü. Çelebi dilekçesinde, "Konunun bağımsız kurumlarca araştırılması gerekiyor. Basında çıkan haberler de bu yönde yer almaktadır. Noksan bir soruşturma yapıldığından verilen takipsizlik kararının bozulmasını talep ediyoruz" dedi.
ASKERİ MAHKEME, SORUŞTURMANIN GENİŞLETİLMESİNİ İSTEDİ
Yapılan itiraz üzerine toplanan 2'inci Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, itiraz gerekçelerinin mahkemelerince kabule değer görülmediği ancak, tam bir vicdanı kanat oluşturulması gerektiği belirtilerek, "Askeri savcılıkça yeniden bir değerlendirme yapılması amacıyla soruşturmanın genişletilmesine oy birliği ve kesin olarak karar verilmiştir" dedi.
AVUKAT ÇELEBİ: ASKERİ MAHKEMENİN KARARI OLUMLU
Avukat Serdar Çelebi, askeri mahkemeninin itirazları üzerine aldığı bu kararın soruşturmanın tekrar yürütülüyor olması anlamında önemli ve anlamlı olduğunu söyledi. Çebebi şöyle konuştu:
"Bu karar ile birlikte askeri savcılığın yürüttüğü soruşturmanın yeterli olmadığı görüldü. Dosya tekrar savcılığa gittiğinde taleplerimizin gözden geçirilmesini ve yerine getirilmesini istiyoruz. Bu konuda sadece resmi kurumlardan değil, bağımsız kurumlardan görüş alınabilir. Uzman görüşleri ile maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Biz kimseyi peşin suçlamıyoruz. Yasaklı silahlar kullanılmışsa bunun ortaya çıkarılması gerekir." - Diyarbakır