Haberler

7. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi

Abone Ol

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Eğitim Yöneticileri ve Eğitim Denetçileri Derneği (EYED-DER) işbirliğinde düzenlenen, ana teması "Eğitim Sisteminin Örgüt ve Yönetim Sorunları" olarak belirlenen 7.Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi yapıldı.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Eğitim Yöneticileri ve Eğitim Denetçileri Derneği (EYED-DER) işbirliğinde düzenlenen, ana teması "Eğitim Sisteminin Örgüt ve Yönetim Sorunları" olarak belirlenen 7. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi yapıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, EYED-DER Başkanı Prof. Dr. Servet Özdemir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 7. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, "Eğitim ve eğitim sistemleri tarihin her döneminde eleştirilmiş olmakla birlikte, günümüzde giderek daha fazla eleştirilmektedirler. Bundan sonra da eleştirileceklerdir. Çünkü eğitim örgütleri diğer örgütlerden farklı olarak insanın kendisini üretmektedirler. Değişimin giderek ivme kazanması, işgücünün değişen koşullara uyumlu hale getirilebilmesi ve sistemleri değişen koşullara uyarlama çabası beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Sorunların çözümü ise önemli ölçüde amaca uygun yapının kurulması ve işletilmesi ile ilgilidir. Bu bağlamda kongremiz, Türkiye'de bakanlık merkez örgütünün yeniden yapılandırıldığı eğitim sisteminin yeniden kademelendirildiği, zorunlu eğitim yaşının ve süresinin değiştiği, eğitim fakülteleri ve öğretmen yetiştirme ile ilgili radikal kararların alındığı Anayasanın ülkeye, yükseköğretim kanununun üniversitelere dar geldiği kısaca eğitim sisteminin örgütsel ve yönetsel anlamda önemli değişmeler yaşadığı bir süreçte gerçekleştirilmektedir" dedi.

EYED-DER Başkanı Prof. Dr. Servet Özdemir ise, "Eğitim sistemimiz büyük bir değişim geçiriyor. Değişim dönemlerinin sıkıntılı ve zor geçtiğini hepimiz biliyoruz.

Ancak yapılanların bir vizyona dayalı olarak yapılıp yapılmadığından ve bir okul teorimizin olup olmadığından endişe etmekteyiz. Her kültür kendi eğitim sistemini yaratır. Her toplumda eğitim o toplumun kültüründe var olan bilgi, deneyim ve değerlere göre şekillenir. Bu anlamda, eğitim anlayış ve uygulamaları içinde geliştiği kültüre özgüdür. Bir eğitim sisteminin sorunlarına çözüm ararken, o sistemi yaratan kültürün ve toplumun özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Bununla birlikte, insan her yerde insandır, ihtiyaçları evrenseldir ve eğitime muhtaçtır" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi'nin başka üniversiteleri kendisine model alan değil, başka üniversitelere model olan ve sağladığı başarılarla adından söz ettiren bir okul olduğunu söyleyerek, "Tartışmaya ve eleştiriye açık olmayan, 'yaptım oldu' anlayışının egemen olduğu bir gidişat doğru değildir. Böylesi bir anlayış kültürümüze, savunduğumuz değerlerimize, inancımıza ve dünyada gelişen bilim anlayışına da terstir. Bu noktada öncelikle birbirimizi dinleyerek ve ortak akılla bir şeyler yaparak ülkemiz için çok daha yararlı işler yapabileceğimizi düşünmekteyim" dedi.

Yapılan oturumlarda, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeniden yapılanması, eğitim sisteminde kayıt, devam ve okul terki sorunları, öğretmen istihdamı ve işsizlik sorunları, eğitimin niteliği ve öğrenci başarısı, eğitim alanında akademik yayın ve yayıncılığa ilişkin sorunlar, eğitim yönetimi ve denetiminde değerler, taşımalı eğitim, yatılı ve pansiyonlu okulların sorunları, eğitim yönetiminde uzmanlık alanları, eğitim sisteminde uzun vadeli eğilimler, eğitim yönetiminde lisansüstü eğitimin sorunları" konuları ele alındı. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Servet Özdemir Cemil Çelik Turgut Özal Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title