Haberler

8 Ay Suçsuz Yere Hapis Yatan Deniz Barha'ya "Pardon" Denildi- Serbest Bırakılan Deniz Barha: - "Bu...

Abone Ol

- 8 ay suçsuz yere hapis yatan Deniz Barha'ya "Pardon" denildi Serbest bırakılan Deniz Barha: "Bu hapis olayını yaşamadan önce Almanya'daki hukuk sistemine çok güveniyordum ama artık güvenim kalmadı"HAMBURG - Almanya'nın Hamburg kentinde 25 Mayıs 2017'de iş yeri yanan ve 8 ay suçsuz yatan...

- 8 ay suçsuz yere hapis yatan Deniz Barha'ya "Pardon" denildi

Serbest bırakılan Deniz Barha:

"Bu hapis olayını yaşamadan önce Almanya'daki hukuk sistemine çok güveniyordum ama artık güvenim kalmadı"

HAMBURG - Almanya'nın Hamburg kentinde 25 Mayıs 2017'de iş yeri yanan ve 8 ay suçsuz yatan Deniz Barha serbest bırakıldı. Almanya'da suçsuz yere hapis yatan Barha'ya Alman yargısı "Pardon" dedi.

Almanya'nın Hamburg kentinde 25 Mayıs 2017'de iş yeri yanan Deniz Barha (37), olaydan 5 ay sonra "iş yerini kendisi kundakladı" denilerek tutuklanıp İtzehoe Cezaevi'ne konuldu. İddiaları reddeden ve hukuk mücadelesi veren Deniz Barha 8 ay sonra serbest bırakılırken, polislerin görgü şahidine yalan ifade vermesi yönünde baskı yaptıkları ortaya çıktı. 8 ay süren hukuk mücadelesi sonucu suçsuz olduğunu ispatlayan Barha'ya Alman yargısı "Pardon" dedi. Barha'nın başına gelenler, Almanya'daki hukuk sistemine olan güveni de azalttı. İtzehoe Eyalet Mahkemesi'nde görülen davanın 8. duruşmasında hakkında beraat kararı verilen Barha, Alman adaletine artık hiç güveninin kalmadığını söyledi.

Hakkında sigortadan para almak amacıyla iki kişiyi azmettirerek eğlence merkezini kundaklattırdığı iddiasıyla hakkında dava açılan Deniz Barha, yaşadıklarını 2005 yılında vizyona giren ve ağırlıklı olarak Sinop Cezaevi'nde çekilen "Pardon" filmine benzeterek, "Üç yıldır işlettiğim ve para kazandığım kendi mekanımı sigortadan para alabilmek için kundaklamaya azmettirmekten yargılandım. Bana yöneltilen suçla ilgili hiçbir delil olmadığı halde yanımda çalışan Alman elemanımın yalan ifadesiyle beni gözaltına aldılar. Hatta bu şahsın üzerine dinleme cihazları takarak yanıma göndermişler benden laf alabilmek için. Ama yapmadığım bir olayda yanlış bir ifade de kullanamam. Buna rağmen bu şahsın yanlış ifadeleriyle 8 ay beni haksız yere içeride tuttular. Sonunda bu kişi de olayı görmediğini ve bilmediğini itiraf etti" dedi.

Bilirkişi raporlarında yanıcı ve yakıcı bir madde bulunmadığı halde 5 bin sayfalık bir araştırma yapıldığını belirten Barha, "Eski elemanımızın önce intikam amaçlı, sonra da baskı altındaki ifadeleriyle hakkımda asılsız suçlamalar yapıldı. 19 Ekim 2017'de tutuklandım. Bu mekanın bin 600 kişilik etkinlik yapma izni vardı. Bu izin sıradan bir isme verilmez. Bizden öncekiler bunu bir şekilde almışlar, biz de devam ettirdik. Böyle bir mekanı sigortadan 300-400 bin avro almak için yakmak mantık işi değil. Üstelik yangından iki gün önce iş yeri sözleşmemizi 10+5 yıl olmak üzere uzatmıştım. Bu olaylardan sonra sözleşmedeki bir maddeden dolayı mekan sahibi sözleşmeyi de iptal etti. Bu olayın bende hem maddi hem de manevi zararı çok büyük. Ticarette kar-zarar kardeştir. Maddiyattan ziyade bana vurulmaya çalışılan bu kara leke benim çok ağrıma gitti. Bütün mekanlarım elimden gitti. Çalışanlarım işsiz kaldı. Devlete karşı bu mağduriyetlerimden dolayı tazminat davamızı açacağız" dedi.

Daha Moda Club açılmadan önce ırkçılardan tehdit aldıklarını söyleyen Deniz Barha, "Bize burayı işletmememiz için tehditler geldi. Yabancı düşmanları bizi istemedi. Ama biz bunları dışarı hiç yansıtmadık ve işimizi yaptık" dedi.

"Yaşadıklarımı film yapacağım"

Alman hukuk ve polis sistemine güveninin kalmadığına vurgu yapan Barha, "Almanya Hakimler Derneği Başkanı bile yaptığı açıklama 'Halkın adalete ve mahkemeye güveni sarsılmış durumda' şeklindeki açıklamasını dinledikten sonra benim bir şey söylememe gerek yok. Bir yalan gerçek olabiliyorsa ondan korksunlar. Bu hapis olayını yaşamadan önce Almanya'daki hukuk sistemine çok güveniyordum ama artık güvenim kalmadı. Almanya'da haksızlık yok, herkes hakkını alır diye düşünüyordum. Benim için artık Almanya'da hukuk sistemi ve polis sistemi çökmüştür. Almanya'daki hukuk sistemine, kanuna, polise güvenim tamamen bitmiştir. Hiçbir suçum yokken beni bir senaryo ile içeri attılar. Almanya bana (biz demokrat biz ülkeyiz demesin) artık. Alman hukuk sistemine zerre kadar güvenim kalmadı. Tüm bu yaşadıklarımı Türkiye'de tanıdığım bir yapımcı ile film yapmayı düşünüyorum" dedi.

Ünlüler konser vermişti

Kuzey Almanya'nın en büyük eğlence merkezi olarak 6 Aralık 2014 tarihinde Soner Kabadayı konseriyle görkemli bir şekilde açılışı yapılan Moda Club, Mayıs 2017'de yanmıştı. Bin 700 metrekarelik alana kurulu ve içinde oyun salonu, Çin restoranı ve araba kiralama şirketinin de bulunduğu bina, yanarak kullanılmaz hale gelmişti. Olay yerinde inceleme yapan bilirkişilerden birisi teknik hata raporu verirken, diğeri de "teknik hata veya kundaklama da araştırılabilir" şeklinde rapor tutmuştu. Olay sonrası telefonları dinlemeye alınan ve takip edilen Deniz Barha, eskiden yanında çalışan ve hırsızlık yaptığı için işten kovduğu bir Alman'ın "Moda Club'ı Deniz kundaklattırdı" şeklinde ifade vermesiyle tutuklanmıştı. Moda Club'da Sıla, Gülşen, Ferhat Göçer, Koray Avcı gibi birçok ünlü sanatçı da sahne almıştı. Deniz Barha, 2007-2017 tarihleri arasında Hamburg ve çevresinde Floryaclub, Divan Müzikol, CCH, Audimax ünlü gösteri merkezlerinde tiyatro, stand-up show ve konserler düzenledi. 10 yıl boyunca Floryaclub'u işleten Barha, Hamburg'daki eğlence sektöründe aynı yerde ve aynı sahibiyle en uzun mekan işleten işletmeci olmuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title