Haberler

8 Bin 500 Dekar Alanda Bağcılık

Güncelleme:
Abone Ol

Pekmeziyle ünlü Antalya'nın Akseki ilçesinde eski kütük sistem bağcılığın yerini yüksek sistem bağcılık aldı.

Pekmeziyle ünlü Antalya'nın Akseki ilçesinde eski kütük sistem bağcılığın yerini yüksek sistem bağcılık aldı. Bölgede 1990 yılından itibaren yeniden canlanan bağcılık günümüzde 8 bin 500 dekarlık alana ulaştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Sait Yıldırım, Akseki'de bağcılık alanlarının genişlediğini belirterek, "Akseki'de bağcılık yeniden sektör haline geldi" dedi. Akseki belde ve köylerinde 7 bin 500 dekarlık alanda bağcılık yapıldığını, bu alanın giderek genişletildiğini söyleyen Yıldırım, vatandaşların İl Özel İdaresi bütçesinden destek olduklarını belirtti. Son 7 yılda 5 bin dekar bağ alanı yapıldığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Özellikle Murtiçi Mahallesi'nde bağcılık ciddi derecede gelişti. Sadece bu bölgede, 450 dekar civarında üzüm bağı var"

Kütük bağ yönteminden yüksek sistem bağcılığa geçilerek daha çok ürün elde ettiklerini aktaran Yıldırım, bağların her türlü hastalık, zararlı ve teknik bakım şartlarıyla ilgili bilgileri üreticilere anlattıklarını ifade etti.

BU YIL İYİ VERİM BEKLİYORUZ

Taşlıca köyünde bağcılık ile uğraşan emekli öğretmen Hüseyin Özçelik(66), şunları söyledi: "Emekli olduktan sonra 17 yıldır bağcılıkla uğraşıyorum. 4 dönüm bağım var. İklim şartlarından dolayı geçen

yıl mahsulümüz düşük oldu. Bu yıl ufak tefek hastalıklar olsa da bu yıl mahsulümüz oldukça iyi. Geçen yıl üzümümüzü toptan 1 lira 50 kuruştan sattım. Bu sene 1 lira 70 kuruştan satıyorum. Bu sene daha iyi verim ve kar bekliyoruz"

DAMLAMA SULAMA YAPILIYOR

Üzümcülükle uğraşan insanlar için bu yıl verimin oldukça iyi olduğunu belirten Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağlarımızı daha önce vahşi sulama dediğimiz sistemle sulama yapıyorduk. Şimdi modern şekilde damlama sistem ile sulama yapıyoruz. 4 dönüm bağımı sulamak için 250 ton su kullanıyordum. Damlama sistem ile 40 ton su kullanıyorum. Suyumuzu fazla kullanmıyoruz. Fazla emek sarf etmiyoruz. Zaman kaybımız olmuyor. Damlama sulama yaparken başka işlerimiz ile uğraşma imkanı buluyoruz. Hem sudan, hem de zamandan kazanmış oluyoruz. Bağımızdan 6-7 ton üzüm almayı hedefliyorum"

Özçelik, alfons ve kardinal üzümü yetiştirdiğini söyledi.

İLK BAĞCILIK

Akseki'nin Taşlıca köyünde bağcılıkla uğraşan 68 yaşındaki Yusuf Kocaoğlu ise, 1990 yılında yüksek sistem bağcılığı ilk olarak kendisinin başlattığını anlatarak şunları söyledi: "1990 yılına kadar sadece pekmez yapımı için yufka kabuklu üzüm seçilirken şimdi ise alfons ve kardinal yetiştiriyoruz.Şu anda Murtiçi bölgesinde 250-300 dönüm arasında bağ mevcuttur. Geçen sene verimler düşük oldu. Bu yıl üzümlerimiz çok güzel ve 350-400 ton arasında üzüm bekliyoruz. Halkımız çok memnun. Halkımız her geçen gün bu bağları çoğaltmaya devam ediyor. Ayrıca, damlama sulama sistemine de geçtik. Bizler burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarım danışmanları çiftçilerimize sürekli yardımcı oluyor. Bağların hastalık durumuna göre tespit edilen ilaçları kullanıyoruz. Bize verilen bu destekten dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz."

Üzümleri pazarlamada sorunla karşılaşılmadığını kaydeden Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Çiftçilerimiz elde ettikleri ürünleri Manavgat ve Alanya gibi turizm bölgelerine satıyor. Ayrıca, yollarda tezgah kurarak kendileri de 1.50 -2 TL'den satış yapıyorlar."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Özçelik Sait Yıldırım Antalya Akseki Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title