Haberler

8. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi Başladı

Abone Ol

Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisi iş birliğiyle gerçekleştirilen "8. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" başladı.

Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisi iş birliğiyle gerçekleştirilen "8. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" başladı.

Anadolu Ajansı Haber Akademisi Koordinatörü Ümit Sönmez, Polis Akademisi'nin Anıttepe yerleşkesindeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün savaş muhabirliğinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

15 Temmuz hain darbe kalkışmasını takip eden gazetecilerin, askeri ilk kez sokakta gördüklerini belirten Sönmez, "Savaş muhabirliği eğitiminin ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz kalkışma gecesinde bir kez daha yaşadık. Bu olay savaş muhabirliği eğitimini ortaya çıkaran gerekçelerden bir tanesidir. Muhabir arkadaşlarımız, 241 kişinin hayatını kaybettiği gecede yaşanan her şeyi en doğru ve gerçek şekilde aktarmaya çalıştı. Bütün bunların yaşandığı dönemde yabancı basının nasıl bir yanıltma operasyonu yaptıklarını da hep beraber gördük." diye konuştu.

Sönmez, "8. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"nde yaşanacak değişiklik ve yenilikleri anlatarak, şöyle devam etti:

"Kıdemli koçlarımızın bize verdikleri tavsiyeler sonucunda içerik ve planlama anlamında iyileştirmeler yapıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Sağlık Bakanlığı gibi önemli kurumlarımızdan katılımcılar eğitimcimiz oluyor. Tecrübeleriyle önemli bilgiler, öğrencilerimize aktarılacak. Ayrıca El-Cezire'den, Azerbaycan'dan ve Anadolu Ajansı'nın yurt dışında çalışan muhabir arkadaşlarımız da bu dönemde bizlerle birlikte olacak. Arkadaşlarımıza, kendilerine ve mesleklerine verdikleri önemden dolayı teşekkür ediyorum."

"Yabancı haber kaynaklarının, haberleri nasıl çarpıttığını görüyoruz"

Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Osman Köse de Anadolu Ajansı'nın, işgallerin yaşandığı dönemlerde Mustafa Kemal Atatürk'ün silahlı mücadeleye başlamadan önce yaptığı en önemli çalışmalardan biri olduğunu ve haberi doğru bir şekilde Türkiye ve dünyaya yansıtmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı.

Günümüz Türkiyesi'nde de durumun farklı olmadığını, zor günlerden geçildiğini vurgulayan Köse, Anadolu Ajansı'nın ulvi bir görevi üstlendiğini, çalışanlarının tarihe not düştüğünü söyledi.

Köse, "Dünya medeniyetlerinin olduğu Ortadoğu'da olmak zevkli fakat yaşamak çok risklidir. Günümüzde de canlı bir tarih yaşıyoruz. Dünyanın güçleri Suriye, Irak ve Libya'da bir savaşı yürütüyorlar, bizler de Türkiye'de bu savaşı yaşıyoruz. Fırat Kalkanı ve Musul operasyonları yaşanıyor. Bunları takip etmek ve haberleri dünya kamuoyuna yansıtmak Anadolu Ajansı'nın baş görevlerinden biridir. Anadolu Ajansı'na büyük bir iş düşüyor çünkü yabancı haber kaynaklarının haberleri nasıl çarpıttığını ve dünyaya servis ederek kamuoyu oluşturduklarını hep beraber yaşadık." ifadelerini kullandı.

Köse, yapılan protokol neticesinde Polis Akademisi hocaları tarafından, 8. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'nde, savaş ve riskli durumlarda nasıl görev yapılacağının öğretileceğini belirterek, bu eğitimin önemine dikkati çekti.

"Savaş muhabirliği eğitimi faydalı ve anlamlıdır"

Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş ise medya mensuplarının tehlikeli çevre koşullarında savaş, doğal afet ve toplumsal olayları izlerken, hayati tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını, bu nedenle de savaş muhabirliği eğitiminin önemli olduğunu kaydetti.

Çetinkuş, Türkiye'deki gazetecilerin tehlikeli koşullarda çalıştıklarını ifade ederek gazetecilikte en zor ve en fazla eğitime ihtiyaç duyulan alanın savaş muhabirliği olduğunu söyledi.

Çetinkuş, "Uluslararası Gazetecileri Koruma Örgütü"nün verilerinin çarpıcı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"1992-2016 yılları arasında bin 210 gazeteci öldürüldü. Çatışmaların yoğun yaşandığı 20 ülkeye baktığımızda 928 gazetecinin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Olağanüstü durumların yaşandığı Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Türkiye'nin merkezinde olduğu önemli coğrafyalardır. Türk gazeteciler de bu bölgelerdeki sıcak noktalarda yoğun olarak görev yapmaktadır. Bu nedenle uluslararası nitelikte eğitim verilen Savaş Muhabirliği Eğitimi Programı'nın, çok anlamlı, faydalı olduğunu ifade edebiliriz."

27 ayrı alanda eğitim verilecek

Savaş, afetler ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla Ankara'da 24 kişinin katılımıyla başlayan eğitim, 28 Ekim'e kadar devam edecek.

Eğitim, AA'nın tecrübeli gazetecileri ile Polis Akademisi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı uzmanları tarafından verilecek.

Eğitimler, habercilikten kişisel güvenliğe, savaş hukukundan ilk yardıma, ileri sürüş tekniklerinden suda hayatta kalmaya, rota belirleme ve harita okumadan olağanüstü durumlarda medya yönetimine, toplumsal olaylardan yakın savunmaya, teknoloji ve bilgi iletim güvenliğinden sığınmacı kamplarına kadar 27 ayrı alanda gerçekleşecek.

Eğitim sonunda katılımcılara uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Ümit Sönmez Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title