8. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi
Prof. Dr. Turan: "Batı, bilgiyi bütün dünyaya tek yönlü olarak yaymaktadır. Eğitim yönetimi alanında da batılı kaynaklardan alınan kavram ve terminoloji egemendir. Bu durum, Türk kimliğini ...
8. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi, Marmara Üniversitesinde yapıldı.
Marmara Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, geçen yıl Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Eğitim Yöneticileri ve Eğitim Deneticileri Derneği (EYED-DER) işbirliği ile düzenlenen ve ana teması "Eğitim Sisteminin Örgüt ve Yönetim Sorunları" olan 7. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi'nin sekizincisine Marmara Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
İbrahim Üzümcü Konferans Salonu ve Enstitüler Binası'nda 7-9 Kasım'da gerçekleştirilen kongreye, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, EYED-DER Dernek Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aypay, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özey, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu ve çok sayıda akademisyen, öğretmen ve öğrenci katıldı.
Ana teması "Okul Geliştirme Sürecinde Öğretmen ve Yönetimin Niteliği: Politikalar ve Uygulamalar" olarak belirlenen kongrenin açılış konuşmalarını, kongre eş başkanları Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu ve Prof. Dr. Ahmet Aypay ile Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Uslu yönetimindeki Üniversite Oda Orkestrası'nın sunduğu müzik dinletisi katılımcılardan büyük beğeni topladı.
Kongrede sırasıyla Albany Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Heinz-Dieter Meyer, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. M. Feyzi Öz, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Rhode Island Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Özcan ve Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vehbi Çelik davetli konuşmacı olarak konuştu.
"Batıcı bilgi aktarımı"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, "Eğitim Yönetimi Alanında Üretilen Batılı Bilginin Eleştirisine Giriş" adlı konuşmasında, batıcı bilginin aktarımına değinerek, "Batı, bilgiyi bütün dünyaya tek yönlü olarak yaymaktadır. Eğitim yönetimi alanında da batılı kaynaklardan alınan kavram ve terminoloji egemendir. Bu durum, Türk kimliğini ve sahip olduğumuz kültürü örselemektedir" ifadelerini kullandı. Turan, eğitim yönetimi alanında uygulamadan teoriye gidilmesi gerektiğini belirterek, bu alanda yeni bir dil ve söylem geliştirilmesine ve uyarlama yerine sentez modellerin tasarlanmasının önemine dikkati çekti.
Rhode Island Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Özcan, öğretmen eğitimini yeniden yapılandırmak için geliştirdiği "okulda üniversite" adlı model önerisini tanıttı. Örgün ve yaygın eğitimin birleştiği bu modelde, 7 boyut ortaya koyan Özcan bu boyutları; kavramsal çerçeve, müfredat, liderlik, deneyim ve gelişim, yöntem, öğretmen adayları, öğretim elemanları ve liderlik başlıklarıyla açıkladı. Özcan bu modelde, hem öğretmenlik mesleğinin bilgisi hem konu bilgisi, genel kültür ve yüksek lisans eğitiminin bir arada verilebileceğini aktardı.
Kongrede; eğitim ve eğitim yönetimi alanında toplam 55 başlıkta, yedi farklı zamanlamalı oturumda 208 bildiri sunuldu, söyleşiler yapıldı ve mevcut sorunlara çözüm önerileri getirildi.
Kongre sonuç bildirgesi ve kongrenin değerlendirilmesi ardından 9. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi'nin hangi üniversitede yapılacağına ilişkin oylamaya geçildi. Bu oylama sonucunda, Siirt Üniversitesi oy çokluğuyla bir sonraki kongrenin ev sahipliğini üstlendi. - İstanbul