83. İEF Açılış Töreninde, Kavranoğlu Türkiye'yi Konuştu
Bakan Yardımcısı Kavranoğlu, "Türkiye son 10 yılda yaptığı altyapı güçlendirme ve diğer çalışmaların üzerine Türk halkının kendine güvenini inşa etti" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, "Türkiye son 10 yılda yaptığı altyapı güçlendirme ve diğer çalışmaların üzerine çok önemli bir şey daha, Türk halkının kendine güvenini inşa etti" dedi.
Kavranoğlu, 83. İEF açılış töreninde yaptığı konuşmada fuarların dünya barışı ve ticareti için büyük önem taşıdığını belirtti.
İEF'nin Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana Türk sanayisine önderlik ettiğini kaydeden Davut Kavranoğlu, çok önemli geleneğe sahip bu fuara İzmirlilerin de sahip çıktığını anlattı.
İEF'nin sadece ekonomik kararlar açısından değil, farklı ülkeler arasındaki iletişim açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Kavranoğlu, "İzmir, Anadolu coğrafyasının en eski ticaret merkezlerinden birisi. İlk iktisat kongresi ve uluslararası fuarların İzmir'de yapılması da bunun göstergesi" diye konuştu.
Türkiye'nin son 10 yılda büyük ilerleme gösterdiğini, bölünmüş yol, havaalanı, üniversite yatırımlarında büyük artış olduğunu, kişi başına milli gelirin de 3 bin dolardan 10 bin dolara çıktığını hatırlatan Kavranoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye son 10 yılda yaptığı altyapı güçlendirme ve diğer çalışmaların üzerine çok önemli bir şeyi daha, Türk halkının kendine güvenini inşa etti. Tekrar büyük, kalkınmış, müreffeh bir ülke olabileceği güvenini kazandırdı. Biz bu özgüveni geçtiğimiz yıllarda daha spesifik hale getirdik. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağımızı söyledik. Türkiye ihracatını 500 milyar dolara çıkaracak, kişi başına milli geliri 25 bin dolara yükselteceğiz."
Türkiye'nin güçlenmesinin Türkiye'den daha az şanslı halklar için iyi haber olduğuna da değinen Kavranoğlu, "Türkiye barışın, kardeşliğin, birlikte kalkınmanın göstergesi ve önderi olacaktır. Geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar yardıma muhtaç ülkelere yardımda bulunduk. Türkiye'nin çevresinde sosyal felaketler yaşanırken Suriye'deki iç savaşta, Irak'taki problemlerde Türkiye her zaman iyi bir komşu eli uzatmıştır" diye konuştu.
Türkiye'de 1 milyon 200 bin Suriyeli ağırlandığını ve Suriyeliler için 2 milyar dolar harcandığını da kaydeden Davut Kavranoğlu, yardım elini insanlık vazifesi olarak uzattıklarını dile getirdi.
Yurt içinde ve dışında ekonomik kalkınma yaşanırken demokratik olarak da ilerleme olduğunu ifade eden Kavranoğlu, son 2 yılda barış ve kardeşlik projesini büyük kararlılıkla sürdürdüklerini ve artık Türkiye'de şehit cenazeleri olmadığını kaydetti.
Fuarların dostluğun pekiştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Davut Kavranoğlu, 83. İEF'nin dostluğun pekiştirilmesi açısından da hayırlı olacağına inandığını da sözlerine ekledi.
- Mauritiuslu Bakan Hassan
83. İEF'ye "Partner Ülke" olan Mauritius'un Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed Hassan ise konuşmasına 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı halkı ve başbakanı adına tebrik ettiğini belirterek başladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da yeni görevinde başarı dilediğini belirten Hassan, İzmir ve Mauritius'un birbirine çok benzediğini, Mauritius'un da çok küçük bir ada ülkesi olarak önemli doğal güzelliklere sahip olduğunu ifade etti.
İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 1890'lara dayandığını ancak ekonomik ilişkilerin geçen Şubat ayında imzalanan anlaşmayla başladığını ifade eden konuk bakan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 50 milyon dolara ulaştığını, bunun henüz başlangıç olduğunu ifade etti.
Türkiye ve Mauritius'un bulundukları coğrafyada köprü görevi üstlendiğini, bu avantajları kullanarak ikili ticaret hacminin limitlerin çok ötesine geçebileceğini anlatan Hassan, İEF'nin Mauritius'un bu potansiyelini ve turistik güzelliğini anlatmak için çok önemli bir fırsat olduğunu anlattı.
Konuk bakan, konuşmasını Türkçe olarak "Türkiye ve Mauritius kardeşliğinin uzun süre devam etmesini diliyorum" sözleriyle tamamladı.
- Hindistan Büyükelçisi Kulshreshth
83. İEF'ye "Odak Ülke" olarak katılan Hindistan'ın Büyükelçisi Rahul Kulshreshth konuşmasında İEF'nin uluslararası fuarlar arasında son derece prestijli bir konumda olduğunu ifade ederek, Hindistan'ı odak ülke olarak davet eden resmi kurum temsilcilerine teşekkür etti.
Hindistan'ın önde gelen firmalarının fuara katıldığını ve bunun da Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki kararlılığı ortaya koyduğunu dile getiren Kulshreshth, "Hindistan ve Türkiye son 10 yılda son derece önemli ekonomik ilerleme kaydetmiştir. 6 milyar doları bulan ikili ticaret hacmi asıl potansiyeli yantısmıyor her iki ülkeyi de potansiyel fırsatları yakalamaya davet ediyorum" diye konuştu.
- İzmir Valisi Toprak
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İEF'nin 83. kez açılmasının sevinci ve coşkusunu yaşadıklarını belirterek İzmir ile özdeşleşen fuarın kentin sosyo ekonomik gelişmişliğinde önemli paya sahip olduğunu belirtti.
İEF'nin küreselleşen ekonomide iletişim ve tanıtımı bir arada yapan, ikili ilişkilerin geliştirilmesinde önemli rol oynadığını anlatan Toprak, fuarın bu yıl lojistik ana temasıyla belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi.
Vali Toprak, İzmir'in, özellikle son dönemde gerçekleştirilen yatırımlarla, Çandarlı Limanı, İzmir-İstanbul ve İzmir- Ankara otoyolları ve Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren projeleriyle önemli bir lojistik merkez olma yolunda ilerlediğnii söyledi.
Konuşmalar sonrası Bakan Yardımcısı Kavranoğlu konuk Bakan Hossen'e, İzmir Valisi Mustafa Toprak Malatya Vali Vekili Özel'e, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Kışanak'a, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Hindistan Büyükelçisi Kulshreshth'e plaket sundu.
Tören sonrası konuk ülke bakanları, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katılımıyla açılış kurdelesi kesildi.
Bu yıl partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan olarak belirlendiği 83. İEF'ye Diyarbakır ve Malatya onur konuğu iller olarak katılıyor. Fuar, 7 Eylül'e kadar açık kalacak.
-Bakan Yardımcısı Kavranoğlu