Haberler

84 Yıla 611 Kitap Sığdırdı

Abone Ol

Konak Belediyesinin düzenlediği 'Ustaya Saygı' gecesinde bu kez bir eğitim ve edebiyat duayeni, 611 kitabın sahibi Mevlüt Kaplan ağırlandı.

Konak Belediyesi'nin düzenlediği 'Ustaya Saygı' gecesinde bu kez bir eğitim ve edebiyat duayeni, 611 kitabın sahibi Mevlüt Kaplan ağırlandı. Usta edebiyatçı 84 yaşında ve üretmeye devam ediyor.

Pek çok sendika ve derneğin kuruculuğunu üstlenen, Özgür Eğitim Yayınevi'nin sahibi ve genel yayın yönetmeni, KIBATEK Genel Başkanı Mevlüt Kaplan sevenleriyle Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi Benal Nevzat Toplantı Salonu'nda buluştu.

Eğitimcilerin örgütlenmesinde ve haklarını savunmasında öncü olan, Türkçeyi sadece Türkiye'de değil, 20'yi aşkın ülkede de yücelten Mevlüt Kaplan, ailesi, dostları, öğrencileri, edebiyat ve eğitim dünyasının seçkin isimlerinin katıldığı gecede anıldı. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın da yalnız bırakmadığı Kaplan, kendisinden övgüyle bahsedilirken zaman zaman duygusal anlar yaşadı.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, vefayı, sevgiyi ve güzellikleri, dostluğu ve başarıları dile getirirken cimri davranıldığını düşündüğünü belirterek, "5 yıllık belediye başkanlığım dönemimde belki de en güzel olarak yaptığımız şeylerden biri sevgiyi, dostluğu ve başarıyı paylaşmak oldu. Bu duyguları yansıtmakta cimri olmayalım. Edebiyatı bu yüce insanlar büyütüyor, yüceltiyor. Yaptığı bütün güzellikler için, kattığı değerler için şükran sunuyoruz. Bu kent Mevlüt Ağabey gibi değerlerin büyümesiyle büyüyen bir kent, vefanın büyümesiyle büyüyen bir kent" diyerek Kaplan'a kahve takımı ve şans filleri hediye etti.

KIBATEK eski Başkanı Fahriye İpekçioğlu, İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, gazeteci Okan Yüksel, Milli Kütüphane Müdürü Ahmet Gürler, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, yazar-şair Gazi Kocagil ve daha pek çok seveni büyük ustayı anlattığı etkinlikte 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi öğrencileri de Mevlüt Kaplan'ın şiirlerini dile getirdiler. Gecenin en küçük konuğu olan ilkokul 3. sınıf öğrencisi İbrahim Efe Hocaoğlu, 'Mevlüt Dede' diye hitap ettiği Mevlüt Kaplan'ın kitaplarını sadece çocukların değil, büyüklerin de okumasını istediğini söyleyerek, "O çocukları çok sevdi, hep çocuklar için yazdı. Onun dünyası bizim dünyamız oldu. Mevlüt Dede'nin dünyasında iyilik, güzellik, yardımlaşma ve dayanışma vardır. Büyükler onun kitaplarını okumuyor diye üzülüyorum. Okusalar onlar da çocuklar gibi, bizim gibi mutlu olurlar" dedi.

USTA BABA, ÇIRAK OĞUL

Eşi Ayten Hanım rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamazken, oğlu Özgür Kaplan babasını yalnız bırakmadı. Özgür Kaplan, baba-oğul olarak başlayan ilişkilerinin usta-çırak ilişkisinin üzerine çıkamadığını söyleyerek, "Özgür Eğitim Yayınevi'nde 1980 yılından bu yana babamla çalışıyorum ve onun çırağıyım. Usta olamadım, bundan da mutluluk duyuyorum. Babam sürekli üretiyor, ona yetişmek mümkün değil" dedi.

Başarısının arkasında eşi ve çocuklarının da yer aldığını ifade eden Mevlüt Kaplan, "15 yaşımda yazmaya başladım, 17 yaşımda ilk şiir kitabım basıldı ve hala da yazmaya devam ediyorum. Şimdiye kadar 611 kitap yazdım, listemde daha basılmayı bekleyen 300 kitap var. Ben yazıyorum, eşim noktasını virgülünü düzeltiyor, kitapları basmayı, 17 milyon çocuğa ulaştırmayı da Özgür biliyor. Görünmeyen kahramanlar; eşim ve oğluma, böyle bir gece düzenlediği için de Başkan Tartan'a da teşekkür ederim" diye konuştu.

MEVLÜT KAPLAN

1930'da Akşehir-Ökes köyünde doğdu. İvriz Köy Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü'nde okudu. 1958-1962'de yurtdışına gönderildi. Almanya, İngiltere eğitimini, Dünya Çocuk Edebiyatı'nı inceledi. Londra Marylebone Dil Koleji'ni bitirdi. İzlenimleri Londra BBC ve Kıbrıs Bayrak radyolarında kendi sesinden yayımlandı. Londra'da Kıbrıs Türk'tür gazetesini ve Kıbrıs Destanı'nı çıkardı. Konya'da öğretmenlik, Mersin, Antalya ve İzmir'de Eğitim Uzmanlığı, İlköğretim Müfettişliği, Kültür Bakanlığı Seçici Kurul Üyeliği ve Yayın Danışmanlığı görevlerinde bulundu. Masal, şiir, öykü yazarlığının yanında ilköğretim öğrencileri için ders ve eğitim kitapları da yazdı. Yayımlanan kitap sayısı 611'e ulaştı.

1965'de Fakir Baykurt ve 93 arkadaşıyla Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın kuruluşunu gerçekleştirdi, Ege Bölgesi Temsilcisi olarak Genel Merkez Yöneticiliği'ne getirildi. İzmir'de ilk kez Türkiye İlköğretim Müfettişleri Sendikasını (TİM-DER) kurdu, TÖB-DER ve EĞİT-DER kurucusu oldu. Çağdaş Eğitim ve Köy Enstitüleri Vakfı kurucuları arasında yer aldı. Eğitimciler Derneği, Tüm İlköğretim Müfettişleri Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Dil Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği üyesi ve Kıbrıs-Avrasya-Balkanlar Türk Edebiyatları Kurumu Derneği (KIBATEK) Genel Başkanıdır.

Halen İzmir'de kurduğu Özgür Eğitim Yayınevi'nin sahibi ve genel yayın yönetmenidir. Adına her yıl ödüllü edebiyat yarışmaları düzenlenmektedir. Ayrıca, Aydın Söke Yuvaca köyünde Mevlüt Kaplan Kitaplığı kuruldu. İzmir Konak'ta oturduğu sokağa Mevlüt Kaplan adı verildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Kıbrıs İzmir Konak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title