9 Bin Kilometre Gelen Annesini Görmek İstemedi
Japonya'da tanışarak evlenen çiftin 7 yaşındaki kızı Kader Deniz, 9 bin kilometreden gelen annesini görmek istemedi.
Japonya'da tanışarak evlenen çiftin 7 yaşındaki kızı Kader Deniz, 9 bin kilometreden gelen annesini görmek istemedi. Kızının görüşmeyi ret etmesi üzerine anne ülkesine geri döndü.
Japonya'da tanışarak evlenen Gaziantepli Fevzi Deniz, kızının anne Michiko Nizhizuka verilmemesi için hukuk mücadelesini sürdürüyor. Baba Fevzi Deniz annenin talebi üzerine kızını görüşme yerine götürmesine rağmen ikna çabaları kızının annesiyle görüşmesine yetmedi. Babası ve iki avukatın ısrarlarına rağmen annesiyle görüşmek istemeyen Kader, psikolojisi bozulmaması için görüşme iptal edildi. Anne Michiko Nizhizuka, bunun üzerine kızını göremeden ülkesine döndü.
Gaziantepli Fevzi Deniz boşandığı Japon Michiko Nizhizuka'ın kızına yeteri kadar zaman ayırmadığını ve çocuğu ilgisiz bıraktığını belirterek, "Daha önce kızımı annesiyle görüşmesi için bir aylığına annesine teslim ettim. Çocuğum annesiyle İzmir'de bir ay boyunca kaldı. Kızım döndüğünde tanınmayacak haldeydi. Yani 6 kilo zayıflamış ve üzerinde doğru dürüst bir elbise bile yoktu. O şekilde kızım bana tekrar teslim edildi. Kızım beni gördükten sonra ağlamaya başladı. Annesinden görmüş olduğu şiddet ve ilgisizlikten dolayı kızım iki gün boyunca sürekli ağlayarak sıkıntısını anlattı. Tabi kızımın psikolojisi de artık bozulmuştu" dedi.
Fevzi Deniz, bir insan olarak annenin kızını mutlaka görmesi gerektiği inancıyla hareket ettiğini belirterek, "Ben her zaman insan olarak isterim ki, o annesi ve her zaman gelip kızını görsün. Bir baba olarak vicdanen annenin kızını görmesini müsaade etmem gerekiyor. Bunu da zaten yapıyorum. Ama aşırı şiddet ve ilgisizlikten dolayı çocuğum annesiyle görüşmek istemiyor. Kızım istemedikten sonra benim yapabileceğim hiçbir şey yok. Çünkü son görüşmeye de annenin talebi üzerine kızımı kendi elimle götürüp avukatına teslim etmek istedim. Kızımı annesiyle görüşmesi için yaklaşık bir saat ikna etmeye çalıştım. Sadece ben değil benim avukatım ve annenin avukatı görüşme için kızımı ikna etmeye çalıştı. Ne yaptıysak gitmek istemedi ve ağlamaya başladı. Kızım ağlayınca avukatta çocuğun psikolojisinin her şeyden daha önemli olduğunu ve bu görüşmenin o an için yapılmaması gerektiğini söyleyerek geri götürmemizi istedi" diye konuştu.
Fevzi Deniz'in Avukatı Metin Kınacılar ise Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin Gaziantep 1. Aile Mahkemesi'nin aldığı kararı bozduğunu belirterek, "Osmaniye'deki Çocuk Mahkemesi tarafından daha önce çocuğun annede kalmasına karar vermişti. Bizde Gaziantep 1. Aile Mahkemesi'ne dava açtık ve mahkeme boşanma artı çocuğun velayetini babaya verdi. Ancak Japon anne kararı temyize götürdü ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 4'e 1 ile çocuğun anneye verilmesi için o karar bozdu. Şimdi normal şartlarda aile mahkemeleri yada hukuk mahkemelerindeki prosedür, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin kararına ya uyacak yada diretecek. Ancak mahkeme o kararı vermeden kendi kararında gerçekçi olduğunu, çünkü ilk gözlemi kendisi yapıyor. Tahminimce Gaziantep 1. Aile Mahkemesi kararında ısrarcı olacak. Şuanda babanın ve annenin sosyal ve ekonomik durumu tespit etmek için sosyolog, psikolog ve pedegoktan oluşan üçlü bir bilirkişi heyeti oluşturdu. Bu ekip çocuğun yaşadığı evde ve okulunda incelemelerde bulundu. Heyet anne, baba çocuk ve çevresinde olan bütün kişilerle yüz yüze bire bir görüşmeler yapıyor. Bu görüşmeler ve incelemeler tamamlandıktan sonra rapor bir süre sonra çıkarılacak ve mahkemeye heyetine sunulacak" şeklinde konuştu.
Müvekkili Fevzi Deniz'in anne Michiko Nizhizuka'nun bu süreçte istediği zaman kızını görebilmesine izin verdiğini ancak buna karşılık müvekkilinin Japonya'ya girişinin Japon anne tarafından engellendiğini söyledi. Annenin talebi üzerine Fevzi Doğan'ın Japonya'ya girişinin yasaklandığını ifade eden Avukat Kınacılar, "Müvekkilim bu yargılama sürecinde delil bulabilmek için Japonya'ya 2 defa gitti. Bunu büyükelçilikten de izin isteyerek yaptı. Japonya'ya kadar giden müvekkilim 2 gün boyunca hava limanında bekledi. Oradaki bütün ısrarlarına rağmen müvekkilimin kesinlikle içeri alınmayacağı söylenerek Japon polisleri tarafından hava limanından çıkarılmadan Türkiye'ye tekrar gönderildi. Araştırdığımızda Japon polisi davacı olan anne Michiko Nizhizuka'nın talebi üzerine müvekkilimin Japonya'ya girmesinin engellendiğini öğrendik. Böyle bir talepte bulunduğu için müvekkilim hiçbir şekilde Japonya'ya artık giremiyor. Yani Türk yargısı eğer çocuğu anneye verirse müvekkilim bir daha çocuğunu göremeyecek çocuğuyla şahsi ilişki kuramayacağı gibi babalıkta yapamayacak. Ancak biz anneye yargılama sürecinin her safhasında istediği her yere çocuğu götürdük. Yani anne bu süreçte çocuğunu ne zaman görmek istediyse gelip burada gördük" diye konuştu.
Japonya'dan gelen annenin kızını görme talebine hemen cevap verdiklerini belirten Avukat Kınacılar, "Son olarak anne çocukla görüşmek istedi ve buluşma yerine gittik. Orada bir saatlik uğraşımıza rağmen çocuğu annesiyle görüşmesi için bir türlü ikna edemedik. Yani görüşmesi için baba, ben ve Japon annenin avukatı bir saat boyunca çocuğu ikna etmeye çalıştık ancak çabalarımız sonuçsuz kaldı ve çocuk ağladı. Buna dayanamayan annenin avukatı çocuğun psikolojisinin her şeyden önemli olduğunu ve o anda bu görüşmenin yapılmamasının daha iyi olacağını söyledi. Avukatın bu söylemi üzerine çocuk annesiyle görüşmek istemediği için baba tekrar çocuğunu götürdü" dedi. - GAZİANTEP