9 Bin Yıllık Çatalhöyük'te Kazı Çalışmaları Başladı
Dünyanın en eski yerleşim merkezi olarak bilinen ve 9 bin yıllık geçmişe sahip olan Çatalhöyük'teki 2012 yılı kazı çalışmaları Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ian Hodder başkanlığında başladı.
Dünyanın en eski yerleşim merkezi olarak bilinen ve 9 bin yıllık geçmişe sahip olan Çatalhöyük'teki 2012 yılı kazı çalışmaları Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında başladı.
Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Konya'nın Çumra İlçesi'nde bulunan Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarında Müzeler Müdürlüğü'nden bir arkeoloğun Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak görevlendirildiğini ifade etti. Benli, "Bu yıl kazı başkanı İngiliz Arkeolog Ian Hodder'in hazırladığı proje ve program çerçevesinde Çatalhöyük'te yeni kazılar, restorasyon ve konservasyon yapılarak kültür varlıkları ile ilgili koruma çalışmaları devam edecek" dedi.
UNESCO'YA ADAY OLDU
Benli, Çatalhöyük'ün Unesco'ya kültür mirası olarak aday olduğunu da açıkladı. Benli şunları söyledi:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çatalhöyük Neolitik Kenti Unesco'ya kültür mirası adayı olarak teklif edildi. Bununla ilgili dosyalar hazırlandı. Çatalhöyük'te bir çalıştay düzenlenerek Çatalhöyük'te ne yapılabilir, neler yapılması gerekiyor, çevreye katkısı ve çevre ile bütünleşmesi konularında çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların sonunda açıklanacak kararı bekliyoruz."
ÇATALHÖYÜK
Çatalhöyük, Konya'nın güneydoğusunda, buğdaylık arazide bulunmaktadır. Doğu yerleşimini, en son Cilalı Taş Devri sırasında ovadan 20 metre yüksekliğe kadar ulaşan bir yerleşim birimi oluşturmaktadır. Ayrıca, batıya doğru da ufak bir yerleşim birimi ve birkaç yüz metre doğuya doğru da bir Bizans yerleşimi bulunmaktadır. Bugüne kadar bulunmuş en eski ve en gelişmiş Cilalı Taş Devri yerleşim merkezidir. 1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilmiş, ilk kazıları 1961- 1963 ve 1965 yıllarında yapılmıştır. 1993'te yeniden başlayan ve günümüze kadar devam eden kazılar Ian Hodder tarafından yönetilmektedir.
Tarih öncesi yerleşim birimleri Tunç Çağı'ndan önce terk edilmiştir. Bir zamanlar iki yerleşim birimi arasında Çarşamba Nehri'nin bir kanalı akmaktadır. Yerleşim birimleri, ilk tarım zamanlarında elverişli sayılabilecek alüvyonlu toprak üzerine kurulmuştur. Evlerin girişleri üst kısımlarında bulunmaktadır.
MKY(İA/BT) - Konya