Haberler

9. Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Bu yıl "İş'Size Gelecek" sloganıyla çok sayıda işletmenin stant açtığı fuarda işletmeler, ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanlara ulaşarak Hatay ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyorlar.


Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleşen Fuarda İş Dünyası İle Öğrenciler Buluştu

Geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl Üniversitemiz ev sahipliğinde 9.'su organize edilen Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nda (HİKAF) Hatay'da faaliyet yürüten sektörler Üniversitemiz Merkez Yemekhane'de kurulan fuar ile öğrencilerle buluştu.

Fuarda bir konuşma yapan Hatay Valisi Erdal Ata, işsizliğin ülkelerin ortak sorunlarının başında geldiğini belirtti. Dünyadaki ülkelerin ne kadar gelişmiş olursa olsun, işsizlik sorunuyla mücadele ettiğini vurgulayan Vali Ata, "Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinden olan AB, Amerika, Japonya, Kanada'da bile birinci gündem maddesinin işsizlik olduğunu görmekteyiz. Bugün burada bu fuarın düzenlenmesinin amacı da iş piyasasına girecek olan işsiz gençlerimizin ve eleman arayan sektörlerimizin buluşturulması ve bir nebze de olsa ilimizin iş sorununa katkıda bulunmaktır." dedi.

Konuşmasında İŞKUR'un Hatay ili 2015 ve 2016 yılı işsizlik verileri hakkında bilgiler aktaran Vali Ata, "Hatay ilinde 2015 yılında İŞKUR kurumuna kayıtlı 45 bin, 2016 yılında da 52 bin 219 işsizimiz iş aramakta. Ama diğer taraftan baktığımız zaman 2015 yılında 11 bin 862 iş talebinde bulunulmuş, ancak bunun 5 bin 432'si karşılanmıştır. 2016 yılında da açık iş miktarı 6 bin 231 iken sadece 1695 kişi işe yerleştirilmiştir." ifadesini kullandı.

Her gün gazeteleri açtıklarında ilan sayfalarında yüzlerce iş arayan kuruluşların ilanlarını gördüklerini dile getiren Vali Ata, "Ama bir taraftan bu kadar işsiz varken; eğer sanayi sektörümüz, hizmet sektörümüz ve diğer sektörler aradığı nitelikte eleman bulamıyorsa o zaman burada yanlış giden bir şeyler vardır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikte kalifiye eleman yetiştirme konusunda eksiklerimiz var. Bugün hangi sektörde olursa olsun işini iyi yapan, mesleğinde iyi yetişmiş insanların işsiz ve açıkta kalması mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da; birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devriminde yaya kaldığımızı belirttiği konuşmasında, bu sorunu insan kaynaklarının yeteri kadar gelişmemesine ve toplumun sosyolojik olarak gelişime hazır olmamasına bağladı.

Daha önceki sanayi devrimlerinde basamakların tek tek olduğunu dile getiren Başkan Savaş, "Bu dördüncü sanayi devriminde basamaklar onar onar çıkıyor. Yani bizim sonradan yetişme şansımız olamaz. Hazır olmamız lazım." diye konuştu.

Kalitenin Üretildiği En Önemli Yerler Üniversitelerdir

Yurt dışındaki iş çevrelerinde insanların, nano teknolojiyi, kuantum fiziğini, robotik cerrahiyi, robotlarla iş dünyasını, yenilenebilir enerjiyi ve bütün bunların nasıl daha fazla geliştirilebileceğini konuştuklarını söyleyen Başkan Savaş, "Bir ülkenin iki şeyde özgür olması lazım; biri teknoloji diğeri ekonomi... Bunun için de insan kaynakları ve kalitesinin en üst seviyede yetişmesi lazım. İstihdam ve girişimcilik bunun arkasından gelir. Bizim artık sayılarla değil kaliteyle, birikimle ve bilimle konuşmamız lazım. Kalitenin üretildiği en önemli yerler ise üniversitelerdir. En tepeden en alta kadar 4. Sanayi devrimine hazır olmamız lazım." diye kaydetti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya fuarın açılış konuşmasında üniversitelerin yıllarca öğrenci sayılarıyla övünen ve bunun için rekabet eden bir yapıda olduğunu belirterek, "Her ilçeye bir meslek yüksekokulu açılmasını hepimiz istedik. Ama şu gerçeği de unutmamalıyız; sayısal değil nitelikli insan yetiştirmek en önemli görevimiz olmalıdır. Ülkemizin geleceği için elzem olan şey budur. Üniversitelerde yapılanma başladı. Her üniversitede bunun farkına vardı. Üniversite rektörü olarak artık kaliteden ödün vermiyoruz." dedi.

Kendi alanında en iyisini yapacak ve dünya ile yarışacak ihtisas üniversitelerinin açıldığını ifade eden Rektör Kaya, "Bunun başlangıcını Sayın Cumhurbaşkanımız 5 Üniversite olarak belirledi. Bu sayıların gittikçe artmasını umuyorum. Mühendislik, sosyal, tıp vb. gibi alanlarda branşlaşmaya gidiliyor ve en iyisini üretmek için çalışılıyor. Üniversitelerde kalitenin artırılması için yeni denetim mekanizmaları geliştiriliyor. Denetim mekanizmasıyla üniversitelerin öğrencilere, topluma, bulunduğu şehre ve Türkiye'ye neler kazandırdığına bakılıyor. Bunlarla ilgili notlar verilecek bu da üniversiteleri başarıya zorlayacaktır." dedi.

Diploma Sahibi Gençler Sadece İş Kapısı Olarak Devleti Görmemeli, Girişimci Olmalı

Gençlere de seslenen Rektör Kaya, "Gençlerin üniversiteyi bitirdikten sonra devleti iş kapısı olarak görmelerini istemiyorum. Artık herkesin girişimci olması lazım. Bir ülkede girişimci sayısı ne kadar artarsa o ülkenin gelişimi de o kadar hızlı olacaktır. Öğrencilerin çok çalışması, cesur ve bilgili olmaları lazım. Devleti iş kapısı olarak gören öğrenci benim nazarımda tembel bir öğrencidir." ifadesini kullandı.

Bu fuarların çok sık tekrarlanması ve iş dünyasıyla öğrencilerin bir araya getirilmesinin zorunlu olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Kaya, "Çünkü üniversitelerin iş dünyasından öğrenecekleri çok şeyleri vardır. Tüm fakültelere ve meslek yüksekokullarına girişimcilik dersi konulması gerekiyor. Nasıl ki yabancı dil bilinmesi şart ise herkesin girişimcilik dersi alması da gerekiyor. Bu ülkede herkesin çalışması gerekiyor yoksa ileri teknolojiye sahip ülkeleri yakalamamız çok zor olur." dedi.

İş dünyasını temsilen fuara katılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da 'Girişimciliğin Önemi' adlı bir sunum yaptı. İş dünyasındaki tecrübelerini anlattığı konuşmasında, yaklaşık 40 yıl önce liseyi bitirdikten sonra babasının kendisini İskenderun'da bir büyüğünden işlerini nasıl büyütmesi konusunda fikir almasını istediğini ve o fikirle önemli bir başarı elde ettiğini söyledi. 9 metrekarelik tenekeci dükkanında üç kardeş ve bir baba kafa kafaya verip sohbet ederken çağın gereklerine uymak zorunda olduklarını ve kendilerinin farklı bir üretime geçme zorunluğu olduğunu aktaran Tosyalı, "Bugün üç kıtada 23'ü aşan tesiste farklı segmentlerde üretim yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Yükseköğrenim Almış Her Genç Kendini Geliştirebilir

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise konuşmasında öğrencilere hitaben; "Üniversiteden mezun oluyorsunuz, 4 yıllık lisans diplomanızı alıyorsunuz. Sizlere diyorlar ki, 'Bu ne işe yarar?' Sizi biz KPSS'ye tabi tutacağız. Sen burada öğretmen olmuşsun, iktisatçı olmuşsun ama çocuklarımızı bir de KPSS cehennemine yolluyoruz. Daha sonra orada bir eleme yapıyoruz ve devlete eleman alıyoruz. Bu kolaycılıktan vazgeçmek zorundayız. Devlet artık ciddi bir iş kapısı değil. Biz girişimci olmak zorundayız. Bize Üniversitede İngilizce öğretmiyorlarsa kendi imkanlarımızla öğrenmek zorundayız. Bize üniversitelerde yeteri bilgi beceri kazandıracak eğitim programları yoksa dijital dünyadan kendimizi geliştirmemiz lazım. Yükseköğrenim almış her genç kendini geliştirebilir." şeklinde konuştu.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel de konuşmasında ulusal istihdam stratejisi ve uygulama konulu ekonomi politikaları ile Hükümetimizin işsizliğin azalması nitelikli ve sürdürülebilir istihdamın güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek AB ve diğer gelişmiş dünya ülkelerine örnek olabilecek politikalar geliştirildiğini ve uygulamaya konulduğunu belirtti.

Programın ilk bölümü toplu hatıra pozuyla son bulurken ardından MKÜ Merkez Yemekhanesindeki Hatay İnsan Kaynakları Fuarı, Hatay Valisi Erdal Ata ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla açıldı. Vali Ata ve protokol üyeleri stantları tek tek gezerek, stant açan firmaların bilgilerini inceleme ve dinleme fırsatı buldular. HİKAF Cuma gününe kadar MKÜ Merkez Yemekhanesinde işverenle iş arayanları buluşturmaya devam edecek.

'Hayata Değer Katmak' Başarıya Giden Yol

Bugünkü programın ikinci oturumunda ise Ahmet Şerif İzgören 'Hayata Değer Katmak' adlı bir konuşma yaptı. Ahmet Şerif İzgören Atatürk Konferans Salonu'nu dolduran kalabalığa başarının ipuçlarını verdi. Üç salonun da hınca hınç dolduğu konferansta öğrenciler, İzgören'e büyük ilgi gösterdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ve protokol mensuplarının da takip ettiği İzgören Konferansında oldukça eğlenceli anlar da yaşandı. Konferansın ardından Ahmet Şerif İzgören hayranları için kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmet Şerif İzgören Hasan Kaya Erdal Ata Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title