9 Kişiye 2 Yıldır Ulaşılamıyor
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu, Afşin-Elbisten Kömür Ocağındaki faciadan bu yana 2 yıl geçmesine rağmen göçük altında kalan 9 işçinin cesedine hala ulaşılamadığını söyledi.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu, Afşin-Elbisten Kömür Ocağındaki faciadan bu yana 2 yıl geçmesine rağmen göçük altında kalan 9 işçinin cesedine hala ulaşılamadığını söyledi.
Sakatoğlu, yaptığı açıklamada, Afşin'deki Çöllolar Kömür sahasında, 6 Şubat 2011 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen iki şev kaymasında bir maden, bir jeoloji mühendisi olmak üzere 11 kişinin kayan malzemenin altında kalarak yaşamını yitirdiğini, 9 kişiye ise halen ulaşılamadığını vurguladı. Sakatoğlu, "2 yıldır göçük altında olan 9 kişi unutulmuş mudur, 9 kişinin akıbeti hakkında ne düşünülmektedir? 10 maden emekçisinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili bu güne kadar hangi araştırma sonuçlarına varılmış ve ne gibi yaptırımlarda bulunulmuştur? Meslek Odasına "ticari sır" denilerek verilmeyen olay öncesi ve sonrasını gösteren teknik raporlar, bizlerle ve kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Havzada gelecekte benzer iş kazalarının yaşanmaması için neler planlanmaktadır? Kaza sonrası durdurulan Çöllolar projesi hakkında ne düşünülmektedir? Ülkemizin en önemli doğal kaynaklarından olan Afşin- Elbistan linyit sahası, hangi şartlarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne verilmiştir? Söz konusu anlaşmanın içeriği kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?" dedi.
Linyit rezervinin yüzde 46'sını oluşturan Afşin- Elbistan Linyit Havzasında ekonomik olarak üretilebilecek 4,3 milyar tona yakın linyit bulunduğunu, bu miktarın, toplam 9450 MW gücünde termik santrallere karşılık geldiğini belirten Sakatoğlu, şöyle devam etti:
"Odalarımız, madenlerimizin kaynak kaybına neden olmadan rasyonel olarak değerlendirilmesi için havzanın parçalara ayrılarak işletilmesi yerine bir bütün olarak değerlendirildiği havza madenciliğini savunmaktadır.
Kaynak kaybı olmaması için, havza genelinde bir planlama ve işletmecilik politikasının oluşturulması zorunludur.
Oldukça geniş bir alana yayılan linyit rezervlerinin doğal sınırlar yerine yapay olarak oluşturulmuş sektörlere bölünmesi bu açıdan da yanlış bir yaklaşımdır. Saha sınırlarının tam olarak belirlenmeden üretim projesi yapılması da çeşitli sorunlar yaratmaktadır. Bu çerçevede sahada kurulan ikinci termik santralın (B Termik Santralı) yer seçimi hatalı yapılmıştır.
Söz konusu santral kömür rezervinin üzerine kurulmuş olup, önemli miktarda kömür rezervinin üretilmesi engellenmiştir.
Tüm bu değerlendirmeler ışığında Elbistan havzasında bu güne kadar yapılan planlama hatalarından ve sorunlu işletme anlayışından vazgeçilmelidir.
İnsanı merkezine almayan, maksimum üretim ve kara odaklanmış, bilimsel ve teknolojik altyapıdan uzak, eğitimli işgücünün ve sendikalaşmanın olmadığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yeterince alınmadığı taşeronlaştırma uygulamaları ve işletme hakkı devri gibi özelleştirme politikaları terk edilmelidir."
Afşin-Elbisten Kömür Ocağındaki göçükte hayatını kaybeden Yaşar Aklaya ve Ruşen Demir'in cesetleri çıkartılırken, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz ile işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat'ın cenazelerine ise ulaşılamadı. - ADANA