Haberler

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Abone Ol

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman: "Türkiye, sigara ile mücadelede dünyaya örnek ülke" "Sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, sigaranın önlenebilir ölüm sebepleri arasında ilk sırada geldiğini belirterek, Türkiye'nin sigara ile mücadelede Dünya Sağlık Örgütü'nün öneri paketini tam uygulayan ilk ülke konumuna geldiğini, sigara ile mücadelede dünyaya örnek ülke olduğunu bildirdi.

Karaman, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın Türkiye'de her gün 300, her yıl ise 100 binden fazla insanın hayatına mal olduğunu kaydetti.

" Türkiye'de milyarlarca lira sigaraya, bir o kadar para da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanıyor" ifadesini kullanan Karaman, sigara ve tütün ürünleri kullanımının halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan olduğunu, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğunu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini hatırlattı.

Karaman, içinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini bildirerek, "Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir" dedi.

Karaman, 2008'de Dünya Sağlık Örgütünce küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve "Mpower" olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülkenin Türkiye olduğu bilgisini vererek, buna rağmen, Türkiye'de sigaradan hayatını kaybeden insanların sayısına dikkati çekti.

İhsan Karaman, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen iş gücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle, endüstrinin oyunları ve taktikleri sebebiyle son yıllarda genç kızlar ve kadınlar arasında sigara tüketiminin arttığı müşahede edilmektedir. Tütün endüstrisinin politikalarını engellemek, onlardan toplumu uzak tutmak elimizdedir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak, toplumu tehdit eden bu büyük felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan güçlü ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz."

Karaman, sigaranın sağlık açısından zararlarını anlattığı açıklamasında, her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı rapora göre, sigaranın önlenebilir hastalıkların başında geldiğini ve sigara ile kanser ilişkisinin artık bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek olduğunu aktardı.

"Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı, içmeyenlere oranla 15-20 kat daha yüksektir. İçilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır. Sigara içenlerde ölüm hızı, içmeyenlere oranla iki kat fazladır. Sigara içenler içmeyenlere göre ortalama 20-25 yıl daha erken ölmektedir" diyen Karaman, sigara bırakıldığında sigaranın neden olduğu hastalık risklerinin çoğunun azaldığını, şu an sigara içenlerin bırakmaları desteklenirse, gelecek 50 yıl içinde sigaraya bağlı hastalıklardan gerçekleşebilecek milyonlarca ölümün engellenebileceğini ifade etti.

Karaman, sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak bu aşamadaki hastaların destek için Sigara Bırakma Poliklinikleri'ne başvurmalarının yerinde olacağını da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü İhsan Karaman Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title