9'uncu Uluslararası İş Sağlığı Ve Güvenliği Kongresi Tüm Hızıyla Sürüyor
Açılışı Başbakan Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirilen 9'uncu Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, uzman konuşmacıları ve ilgiyle takip edilen konu başlıkları ile tüm hızıyla devam ediyor.
Organizasyonun ikinci günü gerçekleştirilen "İş Sağlığı ve Güvenliğinde Koordinasyon ve İşbirliği" başlıklı oturumda konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, meslek hastalığının erken teşhisini mümkün kılacak İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Sistemi'nin kullanıma hazır olduğunu söyledi.
KOÇ, SİSTEMİ ŞÖYLE ANLATTI:
"İşçi bir hekime gittiğinde, hekim ekranında işçinin hangi iş kolunda ne kadar süreyle çalıştığını görürse ve elde ettiği bulgularla mesleğini birleştirirse erken tanı koyması çok kolay olacak. Bunun altyapısını kurduk. Meslek hastalıkları 10 yıl sonra bile çıkabilir. Bu açıdan bu veri tabanı çok önemli. Bölgesel ve sektörel risk haritaları da çıkartmak için kullanılabilir."
SANAL GERÇEKLİK MERKEZİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
İSGÜM'de sanal gerçeklik merkezinin kuruluşuna yönelik çalışmaların da sürdüğünü kaydeden Koç, iş sağlığında koordinasyon ve işbirliğini vurgulayan kongrenin kamu, üniversite, özel sektör, STK gibi tüm paydaşları bir araya getirdiğini belirtti. Koç, "Kongremizin iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi noktasında katkı sağlayacağını umuyoruz" dedi. İş sağlığı ve güvenliği alanında uluslararası işbirliğine çok önem verdiklerinin altını çizen Orhan Koç, Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı ve Alman İnşaat Meslek Sandığı gibi birçok uluslararası kuruluşla işbirliğimiz var. İyi uygulama örneklerinin ülkemize çok büyük kazanımları var. Bunlara devam edeceğiz" dedi.
YENİ SEKTÖRLER YENİ RİSKLER DOĞURUYOR
Avrupa Birliği İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA) Direktörü Christa Sedlatschek ise iş sağlığı ve güvenliğinde yarının risklerini bugünden görmeye çalıştıklarını dile getirdi. Sedlatschek, nanoteknoloji ve iletişim teknolojileri gibi yeni sektörlerin hayatımıza girmesinin bu alanda yeni riskler doğuracağına dikkati çekti. Sedlatschek ayrıca, iş gücünün yaşlanmakta olduğunu, bunun da iş sağlığı ve güvenliği bakımından önemli bir başka sorun olduğunu ifade etti.
BÜTÜN İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI ÖNLENEBİLİR
Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği'nden (ISSA) 'Vizyon Sıfır' Kampanyasının Yöneticisi Bernd Treichel ise dünya çapında yürüttükleri kampanya hakkında bilgi verdi. Her kaza ve her meslek hastalığının önlenebileceğinin altını çizen Treichel, "Herkes buna inanmalı. İşinden evime sağlıklı bir şekilde dönmem mümkündür düşüncesini yaymaya çalışıyoruz. Herhangi bir kurum veya şirket Vizyon Sıfır Kampanyasına ve eğitim programlarına da kayıt olabilir" dedi.
ILO KÜRESEL VERİ TABANI HAZIRLADI
Uluslararası Çalışma Örgütü'nde (ILO) Koordinatör olarak görev yapan Claude Loiselle ise, meslek hastalıkları ve iş sağlığı ve güvenliğine yönelik 130 ülkenin mevzuatlarını inceleyen küresel bir veri tabanı oluşturduklarını ifade etti.
İNŞAAT, MADEN VE METAL SEKTÖRLERİNDE İŞ SAĞLIĞI MASAYA YATIRILDI
Kongrenin ikinci gününde maden, metal ve inşaat sektörlerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik oturumlar gerçekleştirildi. Ayrıca, kişisel koruyucu donanımlar, kamu kurum ve kuruluşları ile STK'ların rolü de bu oturumlarda ele alındı. 9 Mayıs'a kadar devam edecek olan kongrede toplam 31 başlıkta çeşitli oturumlar gerçekleştirilecek.