9 Yaşında İlk Adımını Attı
Doğuştan yürüme engelli olan 9 yaşındaki Merve Bal, robotik yürüme tedavisi ile ilk adımlarını atmaya başladı.
Erken doğumla dünyaya gelen ve doğuştan yürüme engelli olan 9 yaşındaki Merve Bal, robotik yürüme tedavisi ile ilk adımlarını atmaya başladı.
Küçük Merve, Gümüşhane'de 9 yıl önce Selime - Talat Bal çiftinin üçüncü çocuğu olarak erken doğumla dünyaya geldi. Doğumun ardından kalması gerektiği süreden daha az süre kuvözde kalan küçük Merve'nin beyninin bir kısmı oksijensiz kalınca sinirlerinde ve kaslarında zedelenme meydana geldi. Zedelenme nedeniyle yürüme yeteneğini kaybeden küçük Merve'nin, anne ve babası tedavi arayışına girdi. Küçük Merve, ilkokul 2. sınıfı bitirdikten sonra ilk olarak Samsun'da tedavi gördü. Samsun'daki doktorlarının önerisi ile robotik yürüme tedavisi için anne ve babasıyla İstanbul'a geldi. 4 aydır Romatem Bostancı Hastanesi'nde tedavi gören Merve, tedavinin başarılı olmasıyla ilk adımını attı.
Babası ve annesiyle İstanbul'a gelen küçük Merve, tedaviye cevap verince babası Talat Bal memleketi Gümüşhane'ye dönerek Merve'nin kardeşlerinin yanında kaldı. Anne Selime Bal ve Merve, İstanbul'da ev kiralayarak tedaviye devam etti. 4 aylık tedavinin ardından Merve ilk adımlarını attı. Şimdi yürüyerek okuluna gitmeye başlayan Merve, kardeşlerine ve arkadaşlarına kavuşmanın hayalini kuruyor. Küçük kız, "Yürümeye çalışıyorum. Buraya gelmeden önce hiç yürüyemiyordum, düşüyordum. Şimdi daha iyiyim. Yürümeye çalışıyorum" dedi. Tedavisi için okuluna ara vererek İstanbul'a geldiğini söyleyen küçük Merve, "Şuan çok mutluyum. Daha da iyi olacağım. Tedavim bitince yürüyerek memleketime gideceğim. Orada arkadaşlarımla koşacağım, oyunlar oynayacağım" diye konuştu.
Merve'nin 6.5 aylıkken erken doğumla dünyaya geldiğini dile getiren anne Selime Bal, "Kuvözde az kaldığı için beynin bir kısmı oksijensiz kaldı. Bunun sonucunda da kasları ve sinirleri zedelenme yaptı. Şu an 9 yaşında ve tedavi öncesinde hiç yürüyemiyordu. Bu yaşına kadar devamlı fizik tedavi oldu. Ancak pek bir faydasını görmedik" ifadelerini kullandı. Romatem'de uygulanan tedavi sonrasında Merve'nin 4 ay gibi kısa bir sürede büyük ilerleme sağladığını ifade eden anne Bal, "Şuan çok iyi. Lokomat'a başladıktan sonra, tek elinden tutarsak rahat adım atabiliyor. Denge kurmaya başladı. Yavaş yavaş kendi adımlarını atarak yürümeye başladı" dedi.
Romatem Bostancı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon ise, küçük Merve'nin 'serapral palsi' veya spastik felç olarak bilinen rahatsızlığına bağlı olarak yürüyememe şikayetiyle kendilerine geldiğini söyledi. Kalyon, "Bu rahatsızlık doğuştan bir takım nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve çocuğun bütün gelişimini etkileyen bir rahatsızlık. Merve'de de oturamama ve yürüyememe şikayetleri ile ortaya çıkmıştı. Ancak ailesi bu konuda çok dikkatli ve erkenden durumu fark ederek tedavisi ile ilgili gerekenleri yapmaya başlıyorlar. Merve, bizim merkezimize geldiğinde oturabilmekle beraber, destek olmadan ayakta duramıyordu. Biz kendisinin durumunu yeniden değerlendirdik ve Merve'ye kapsamlı bir rehabilitasyon programı planladık. Bu program çerçevesinde rehabilitasyon egzersizlerinin yanı sıra Robotik Yürüme Sistemi (Lokomat) ile yapılan tedavileri de ekledik" dedi.
Yoğun bir şekilde uygulanan tedavi sonrasında Merve'de kısa zamanda önemli gelişmeler olduğunu dile getiren Kalyon, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocuğun durumunda belirgin düzelmeler, iyileşmeler ortaya çıkmaya başladı. Aynı yoğunlukta tedavilere devam ediliyor. Bugün geldiğimiz noktada aradan geçen süre henüz çok fazla olmasa bile durumunda çok belirgin gelişmeler oldu. Bugün artık ayakta durabilecek duruma geldi. Bundan sonraki aşamada da yürüme çalışmalarına daha fazla ağırlık verip, desteksiz yürüme eğitimine geçmeyi planlıyoruz."
Robotik yürüme sistemi hakkında da bilgi veren Kalyon, "Hastalarımıza normal yürümeye birebir benzer şekilde, sürekli bir yürüme eğitimi yaptırıyor. Ortalama tedavi süresi 40-45 dakika kadardır. Böylece bu süre boyunca, hasta normal yürümeye benzer hareketleri yapıyor. Böylece beyinde de yürümeyle ilgili merkezlere aynı oranda uyarılar gönderilmiş oluyor" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL