Haberler

94 Yıl Önceyi Yaşattılar

Abone Ol

Çanakkale Destanı'nın Dönüm Noktası Olan Anafartalar Zaferi'nin 94'üncü Yıldönümü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Conkbayırı'nda Törenle Kutlandı.

Çanakkale Destanı’nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi’nin 94’üncü yıldönümü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Conkbayırı’nda törenle kutlandı.

Conkbayırı’ndaki tören Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere toka edilmesiyle başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Tankçı Kurmay Albay Adem Yüksel, 10 Ağustos sabahının ilk ışıklarıyla başlayan Çanakkale Savaşı’nın dönüm noktası, tarihteki son büyük süngü savaşını anlattı. 2’nci Kolordu Komutanlığı’na bağlı 18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli 30 asker Anafartalar Muharebeleri’ni canlandırdı. Conkbayırı’na yapılan top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in göğsündeki saate bir şarapnel parçasının isabet etme anına da gösteride yer verildi. Töreni izleyen konuklar, savaş anını, top seslerini, barut kokusunu ve feryatları yaşlı gözlerle izledi.

Süngüyle püskürtüldüler

Çanakkale Savaşları sırasında, itilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu’ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası’nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, Yarımada’nın daha kuzeyinden Anafartalar’da yeni bir cephe açmış ve Conkbayırı’nı ele geçirmişti. Ancak 10 Ağustos’ta Mustafa Kemal’in emriyle başlatılan süngü hücumunda, düşman geri püskürtülerek itilaf devletlerinin Anafartalar’dan Gelibolu Yarımadası’nı geçme ümitlerini de son erdirmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title