Haberler

Aa Bursa Bölge Müdürlüğü Yeni Ofisinin Açılış Töreni

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Anadolu Ajansı bugün dünyanın en saygın haber ajansları içine girdi, son 3 yıllık yaptığımız çalışmalarla, itiraf etmeliyim."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Anadolu Ajansı bugün dünyanın en saygın haber ajansları içine girdi, son 3 yıllık yaptığımız çalışmalarla, itiraf etmeliyim. Bir sonraki 3 yılı da düşündüğünüzde 100. yıl hedefimize Allah'ın izniyle mutlaka ulaşacağız" dedi.

Arınç, AA Bursa Bölge Müdürlüğü'nün yeni ofisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu Ajansı'nın 92 yıllık mazisinin bulunduğunu, TBMM toplanır toplanmaz büyük Atatürk'ün çok isabetli bir kararla, milli mücadeleyi hem Türkiye hem de bütün dünyaya tanıtmak amacıyla iki önemli iş yaptığını söyledi.

Bunlardan birincisi olarak AA'yı kurduğunu, diğerinin de Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü olduğunu belirten Arınç, bu iki kurumdan da sorumlu olduğunu, iki kurumun mazisinin de 92 yıl öncesine dayandığını vurguladı. Arınç, şunları kaydetti:

"Evet milli mücadele yıllarında, cumhuriyet döneminde bu iki kurumun da çok önemli görevler yaptığını hepimiz biliyoruz. Ama itiraf etmeliyim son 10-15 yıldan bu yana bu kurumlar çok durağan hale gelmişti. Kendi hallerinde kapısını kimsenin çalmadığı, haberlerin üretilmediği dünyada iddiası olmayan iki kurum haline geldi. Bu kurumların önemini fark ettik elimizden gelen gayreti göstermek suretiyle bir an önce 92 yıllı mazisi bulunan büyük Atatürk'ün özel direktifleriyle kurulmuş bu iki kurumu yeniden iddialı hale getirmek istedik. Çünkü Anadolu Ajansı 100. yılını hedefleyerek, yani 2020 yılında dünyanın en iyi 5 haber ajansından birisi olmayı hedefliyor. Çok önemli bir iddia. Teknik detaylara girmeyeceğim ama bugüne kadar, bu sözleri söyleyemiyorduk, konuşamıyorduk, acınacak haldeydik. Şimdi hamdolsun 3 yıldan bu yana çok ciddi atılımlar yapıyoruz."

Arınç, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk ile çalışma arkadaşlarının çok çalışkan ve gayretli olduklarını, akademileri bitirmek suretiyle muhabir yapılanların diplomasi, finans ve savaş muhabirliği gibi alanlarda eğitim gördüklerini belirtti.

Sıcak savaşın cereyan ettiği kriz bölgelerinde görev yapan gazetecilerin bir kör kurşuna hedef olabildiğini veya da şu anda birkaç örneğinde olduğu gibi belli ellerde bulunduklarını ve henüz Türkiye'ye dönüşlerinin mümkün olmadığını ifade eden Arınç, "Sıcak savaşın yaşandığı kriz bölgelerinde, bir muhabir nelere dikkat etmelidir, hangi tahammülleri zorlamalıdır, hangi hallerde nasıl bir kendini koruma içgüdüsüne sahip olmalıdır, bunun eğitimini veriyoruz" diye konuştu.

-"Bizim işimiz haber üretmek"-

Arınç, AA'nın farklı dillerde haber üretmeye başladığını önceliği Boşnakça, Hırvatça dillerine verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Çünkü Balkan ülkelerine, özellikle kader birliği yaptığımız, tarihten gelen dostluğumuz, kardeşliğimiz olan Boşnak kardeşlerimizle haber bakımından birbirimizle kucaklaşmamız açısından bu önceliği verdik. Daha sonra Rusça ve bütün Türk dünyasında da kullanılan dil olduğu için Rusça'nın da mutlaka haber üretiminde kullanılması lazımdı. Arapça, özellikle Arap baharı dediğimiz son gelişmeler ve onlarla da tarihi ilişkilerimizi dikkate aldık, doğru objektif haber üretebilmek için ve birbirimizle direkt iletişim kurabilmemiz için şu anda 5 dilde haber üretimi yapıyoruz bunu 10 dile önümüzdeki yıllar içinde çıkaracağız. Bizim işimiz haber üretmek, yorum yapmıyoruz biz, yorumu başkaları yapsın. Biz düz fotoğraf çekiyoruz ve bu fotoğraflarla bugün AA logosunu gördüğünüz, televizyon ekranlarında ve yazılı basında tüm haberler bizim tarafımızdan üretilmiştir. Kimsenin duymadıklarını biz duyuyoruz, kimsenin göremediklerini biz görüyoruz, kimsenin fotoğraflayamadıklarını biz fotoğraflıyoruz. Çünkü muhabirlerimiz her şeyi göze alarak işi gücü habere en çabuk ulaşabilmek. Bizim vazifemiz bu."

Türkiye'nin sıcak bölgelerinden de bugün "haberleri bizim muhabirlerimiz üretiyor" ifadesini kullanan Arınç, "Libya'dan da Tunus'tan da Mısır'dan da Suriye'den de bizim haberlerimizi üretiyorlar. Bu yüzden bir gazetecimiz bel altından yaralandı. Uzun müddetçe tedavi gördü, hamdolsun bugün biraz iyicedir ve iki arkadaşımız şu anda Suriye'de rejim tarafından ellerinde tutuluyor. Gayret edeceğiz, uğraşacağız, çünkü bizim işimiz herkesi habere en kısa sürede ulaşabilmek" dedi.

-"Bursa'da haber her an üretilebilir"-

Arınç, burada bir süre önce TRT'nin Bölge Müdürlüğü'nü kurduklarını hatırlatarak, "TRT birkaç arkadaşımızın parça başı haber yapmak suretiyle Bursa'yı dünyaya duyurduğu bir yerdi böyle olmaması lazım. Bursa'da haber her an üretilebilir. Bursa çok dinamik bir şehir, çok hareketli, Bursa sanayisiyle, turizmiyle, siyasi çalışmalarıyla her an her haber Bursa'dan üretilebilir, üstüne üstlük Bursa'da bir de Bursaspor var. Onun da olduğu bir yerde bizim haber sıkıntısı çekmemiz mümkün değil, ama orijinal haberler yapmalıyız. Herkesin ilgisini çekmeliyiz ve doğru haber nerede diye bakıldığında önce AA'yı herkes görmeli" diye konuştu.

Bursa'da 1,5 senedir siyaset yaptığını ve her yerde bütün gönlüyle inanarak söylediği bir gerçek olduğunu, Bursa'nın medyasına olan şükran borcu bulunduğunu dile getiren Arınç, Bursa'da gazetecilerin fevkalade çalışkan dürüst insanlar olduklarını belirtti.

Arınç, Bursa'da medyanın çok canlı olduğunu, AA'nın da hemen harekete geçerek böyle güzel bir mekanda faaliyetini sürdüreceğini belirterek, AA'dan diğer basın kuruluşlarının da istifade edebileceğini belirtti. Arınç, şunları kaydetti:

"Ankara'da Editör Masası diye bir masamız var. Ben de katıldığım için biliyorum, bu masaya her gün bir konuk alındığında karşınızda en az 25 ekrandan bütün dünyayla anında görüşebiliyorsunuz. Siz masada otururken, mesela Saraybosna ile bağlanıp Saraybosna'da bugün için gündemde ne var, bunu öğrenebiliyorsunuz, Kahire ile Özbekistan ile New York ile görüşebiliyorsunuz. Bütün bunlar bizim son yıllarda başarabildiklerimiz. Haber Akademisi'ni bitiren yeni 40 arkadaşımızın birkaç ay önce göreve başlamalarıyla da dil bilen üniversite mezunu çok başarılı çok dinamik yeni kadrolara da kavuşmuş olduk."

Artık bugün için konseptin turizmin canlandırılması olduğuna dikkati çeken Arınç, o zaman bu zenginliklerin ortaya konulması gerektiğini belirtti. Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Genel Müdürümüz ne dedi; burada yazılan bir haber anında dünyaya ulaştırılabiliyor, o zaman dünya sizi takip edecek, bu işe ilgi duyan insanlarımızla biz, aynı anda görüşme, bilgilendirme imkanına kavuşacağız. Bu Arap alemi için ne kadar mümkün ise batı için de o kadar mümkün, Sovyetler'in eski coğrafyası için de o kadar mümkün. Anadolu Ajansı bugün dünyanın en saygın haber ajansları içine girdi, son 3 yıllık yaptığımız çalışmalarla, itiraf etmeliyim. Bir sonraki 3 yılı da düşündüğünüzde 100. yıl hedefimize Allah'ın izniyle mutlaka ulaşacağız."

-AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk-

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de AA'nın milli mücadelenin tam ortasında kurulmuş, meclisten 14 gün büyük bir ajans olduğunu, bütün amacının da Anadolu'nun sesini dünyaya duyurmak olduğunu söyledi.

Öztürk, bugün tam 92 yıldır bu mücadelenin içinde hayat bulmaya devam ettiklerini belirterek, Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Arınç'ın desteğiyle "100. Yıl Vizyonu" isminde bir proje hazırladıklarını, bunun kuruluş felsefesine uygun olarak Anadolu'nun sesini tüm dünyaya duyurmayı amaçladığını vurguladı.

AA'nın internet sitesine girildiğinde, Arapça, İngilizce, Boşnakça ve Rusça'nın görülebileceğini belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Yani 5 dilde birden Türkiye'nin tanıtımını, Türkiye'nin dünyaya vermek istediği mesajları duyuran bir AA var bugün. Burada bizim için çok önemli bir konuyu sizlerle paylaşmak isterim; Anadolu Ajansı ayaklarını bölgelerinin üzerine basan ve gittikçe dünyada sesini duyuran bir ajans olmuştur. Bursa Bölge Müdürlüğü'müz işte bu amaçla yeniden yapılandırılmış ve büyütülmüştür. Bursa'nın AA'nın istatistiklerine göre son bir yıl içindeki haber değeri yüzde 70 artmıştır. Dolayısıyla buradaki yüksek haber potansiyelini karşılayabilmek için Bölge Müdürlüğümüz bize dar geldi ve sonunda da bölge müdürlüğümüzü taşımaya karar verdik. Eleman sayımızı artırdık, teknolojisini yeniledik ve ancak Bursa'nın ürettiği haberlere yetişebiliyoruz. AA'nın bölgeleri içinde Bursa şu anda 3. en büyük bölge olmuştur, İstanbul ve İzmir'den sonra Bursa'nın ürettiği haber sayısı, potansiyeli onu Türkiyedeki 3. büyük bölge yapmıştır."

-"Sanmayın ki sadece Türkiye'de kalıyor"-

Öztürk, Bursa Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Yalova, Balıkesir ve Çanakkale'de de haber sayısının arttığını belirterek, bundan Türkiye'nin kazancının büyük olduğunu ifade etti. Öztürk, şöyle devam etti:

"Bursa'da yaptığınız bir termal açılış, Bursa'da yeniden restore ettiğiniz bir tarihi binanın açılışı sanmayın ki sadece Türkiye'de kalıyor. AA bu haberleri aynı gün Boşnakça'ya çevirerek bu Bursa'nın en büyük insan kaynağı olan göçmenlerimize Balkanlarda duyuruyor ve Arapça'ya çevirerek, Bursa'nın, Yalova'nın en büyük turizm potansiyelini oluşturan Arap kardeşlerimize anında ulaştırıyor ve Rusça Kafkaslara, İngilizce olarak da bütün dünyaya ulaştırıyor. Yani burada vermiş olduğunuz bir mesaj burada yapmış olduğunuz bir faaliyet anında bütün dünyaya kendi dillerinde yayınlanıyor. Dolayısıyla bunun çok önemli bir karşılıklı etkileşim olduğunu düşünüyoruz. Bursa'nın tarihini, güzelliklerini ve doğasını artık bir turizm, kültür, inanç turizmi haberi olarak Ortadoğu'nun bütün gazetelerine ulaştırabiliyoruz. Bugün Kuveyt'te sadece AA'nın ürettiği haberlerden yapılmış bir özel Türkiye eki çıkıyor. Bu ek bütün ülkelere yayılacak. AA Türkiye'nin kültürel, tarihi zenginliklerini anlattığı bir ekle bütün ülkemizi tanıtıyor ve Arapça olarak yapıyor bunu. Dolayısıyla Bursa'nın bizim için çok önemli bir yeri vardır. Bu nedenle hem bölgedeki ekiplerimizin niteliklerini, sayısını artırdık hem de teknolojik olarak büromuzu yeniledik ve inşallah önümüzdeki günlerde dünyanın en önemli kentlerinden biri olacağını ümit ettiğimiz ajans olarak daha çok katkı vermeyi arzu ediyoruz."

Kemal Öztürk, desteklerinden dolayı hükümete ve Başbakan Yardımcısı Arınç'a teşekkür etti.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de ajansın önemine değinerek, ajansa çalışmalarında başarı diledi.

AA'yı tanıtan bir filmin de gösterildiği törene, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Nilüfer İlçe Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker, bazı milletvekilleri, AA Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek, AA Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi, Bursa Bölge Müdürü Kamuran Akkuş, Sakarya Bölge Müdürü Atakan Çelik, Eskişehir Bölge Müdürü Mürsel Çetin, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, bazı milletvekilleri, yerel ve ulusal gazete ve ajansların temsilcileri ile davetliler katıldı.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Kemal Öztürk Bülent Arınç Çetin Bursa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title