Aa Istanbul Photo Awards 2016" Sergisi Açıldı - New
Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışması "Istanbul Photo Awards 2016"nın ödüllü fotoğrafları, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde sanatseverle buluştu.
Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışması "Istanbul Photo Awards 2016"nın ödüllü fotoğrafları, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde sanatseverle buluştu.
"AA Istanbul Photo Awards 2016" sergisi, Avrupa'dan sonra Amerika'da da açıldı.
Serginin açılışında konuşan AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, AA'nın son yıllarda hızla büyüyerek uluslararası haber dünyasının önemli aktörleri arasına girdiğini söyledi.
Sel, AA'nın iletişimin en etkili medyası fotoğrafa özellikle önem verdiğini ve bunu da çoğu zaman hayatını tehlikeye atıp dünyanın dört bir köşesindeki insanlık trajedilerini gözler önüne seren foto muhabirlerini destekleyerek hayata geçirdiğini ifade etti.
"Istanbul Photo Awards"un çok değerli ve deneyimli bir jüri ile dünyanın en yetenekli foto muhabirlerinin buluşma noktası olduğunu belirten Sel, New York'ta da uluslararası jüri ödülüne layık görülen çalışmaların sunulduğunu aktardı.
Sel, " Suriye'de yaşanan insanlık trajedisi savaştan ve ölümden kaçarak daha iyi bir gelecek için hayatları pahasına denizlere, yollara savrulan insanların hikayesi, geçtiğimiz yılda foto muhabirlerinin çalışmalarının odak noktasıydı. Bunun yanı sıra bu sergide ödül kazanan spor fotolarını da dikkatinize sunuyoruz." dedi.
"Istanbul Photo Awards"a haber ve spor kategorilerinin yanında portre ve doğa-çevre kategorilerinin ekleneceğini vurgulayan Sel, bu organizasyonun daha da büyüyeceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansına tebrik
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, sergiyi gezdikten sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu etkinliğin son derece başarılı olduğunu dile getirerek, AA'yı tebrik etti.
Yarışmanın giderek popülerleştiğine ve önemli bir tanıtım faaliyeti olduğuna dikkati çeken Sinirlioğlu, "Anadolu Ajansının işini ne kadar iyi yaptığını ve ciddiye aldığını gösteren bir faaliyet." değerlendirmesinde bulundu.
Sergide, mültecilerin durumu ve Halep'te yaşanan insani trajediyi ortaya koyan fotoğraflara yer verildiğini söyleyen Sinirlioğlu, "Bazen bir fotoğraf, bizlerin yıllarca süren çabalarından daha iyi netice alınmasını sağlayabiliyor çünkü fotoğrafın ifade gücü sözlerin çok ötesinde." diye konuştu.
Sinirlioğlu, savaş bölgelerinden mültecilerin fotoğraflarının bulunduğu serginin BM'de açılmasını ise "Doğru yer, doğru zaman." diyerek değerlendirdi.
Time Dergisi Uluslararası Fotoğraf Editörü Alice Gabriner ise iki yıl önce AA tarafından yarışmaya jüri üyesi olarak davet edildiğini hatırlattı.
Diğer jüri üyeleri ve ortaya konulan iş son derece kaliteli olduğu için jüri üyesi olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Gabriner, şunları kaydetti:
"Fotoğraflar çok demokratik bir süreçten geçerek seçiliyor. Fotoğraflar arasında Suriyeli savaş mağduru çocuğun yer aldığı fotoğraf beni çok etkilemişti, jürideki diğer üyeler de bu fotoğraftan çok etkilendi. Bu dönem, foto muhabirleri için çok tehlikeli bir dönem, özellikle de serbest çalışanlar için çünkü Suriye ve Irak'ta çalışan foto muhabirleri tarihi belgeliyor."
AA Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireçci, "Istanbul Photo Awards"un iki yıldır düzenlendiğini anımsatarak, gelecek yıl yapılacak üçüncüsü için hazırlıklara başlandığını belirtti.
Sergide savaş ve çatışma bölgelerinden fotoğraflara yer verildiğini bildiren Kireçci, AA'nın sergisinin bölgenin aynası olduğunu, Suriye, Gazze ve daha birçok yerde yaşanan insanlık dramını gözler önüne serdiğini vurguladı.
"Sergi mültecilerin sesinin duyurulmasına katkı sağlayacak"
TÜRKEN Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Yetim de Suriye'deki insanlık dramına ABD'de yeterince ilgi gösterilmediğini ifade ederek, bu tür sergilerin bu farkındalığı artırabileceğine değindi.
AA'nın, BM'de böyle bir sergi açmasının gurur verici olduğunu kaydeden Yetim, bu serginin ABD'nin diğer eyaletlerinde de açılmasının mültecilerin sesinin duyurulması amacına katkı sağlayacağını söyledi.
Türk Amerikan Kültür Derneği (TACS) Başkanı Murat Berk, AA'yı bu organizasyondan dolayı tebrik ederek, "Suriye'nin, mülteciliğin ne olduğunu, BM binasında böyle uluslararası bir organizasyonda göstermek gerçekten çok önemli. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi dünyanın beşten büyük olduğunu haykırmanın en güzel yolu budur." ifadelerini kullandı.
BM muhabirlerinden sergiye büyük ilgi
BM'de görev yapan American Television News (ATN) Editörü Ahmed M. Fathi, fotoğrafların gücüne işaret ederek, bunların sadece bir görsel olmadığını, her birinin arkasında mültecilerin yaşadığı dram ve çilenin anlatıldığını bildirdi.
Mültecilerin tüm dünyanın vicdanında önemli bir gündem maddesi olduğunu anlatan Fathi, bu fotoğrafların onların saygınlığı ve insanlık onurlarının korunması için uluslararası topluma çağrı yaptığını ifade etti.
BM Gazeteciler Derneği Başkanı İtalyan gazeteci Giampaolo Pioli ise fotoğrafların mültecilerin dramlarını yansıtma konusunda çok güçlü etkileri olduğunu belirterek, Ege Denizi'nde kıyıya vuran Aylan bebeğin cesedinin fotoğrafını buna örnek gösterdi.
Pioli, BM'de savaşların kurbanları ve mültecilerin çektiği çileyi anlatan fotoğrafların sergilenmesinin bu konudaki farkındalığı artıracağını dile getirdi.
Sponsorluğunu Başbakanlık Tanıtma Fonu, Türk Hava Yolları (THY) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) üstlendiği, yaklaşık 30 fotoğrafın izlenime sunulduğu sergide, ziyaretçiler dünya kamuoyunda ses getiren olayların görsel bir özetiyle buluşuyor.
Daha önce Ankara, İstanbul ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da açılan sergide, "Yılın Fotoğrafı Ödülü"ne layık görülen Suriyeli fotoğrafçı ABD Doumany'nin "Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı" fotoğrafına da yer verildi.
Açılışına Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, AA Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Salih Demirkan ve çok sayıda davetlinin katıldığı sergi, New York'ta bir hafta süresince görülebilecek.