Hizmet İçi "Ajans Haberciliği" Eğitimi
Anaoldu Ajansı(AA) Haber Akademisi tarafından İstanbul'da, 26 Eylül - 21 Ekim arası düzenlenecek eğitimin ilk dersi yapıldı.
Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisince, kurumda çalışan gazetecilere yönelik "Ajans Haberciliği" hizmet içi eğitimi ilk dersle başladı.
AA Haber Akademisi tarafından İstanbul'da 26 Eylül - 21 Ekim'de 166 saat olarak planlanan eğitimin ilk dersini, AA Haber Akademisi Koordinatörü Ümit Sönmez ve Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş verdi.
Sönmez, gazetecilerin savaş, kötü hava şartları gibi zor koşullarda işlerini yapmak zorunda kalabileceğini, bu nedenle her türlü ortamda hangi malzemelerle çalışması ve nasıl bir Haber'>haber diline sahip olması gerektiğini bilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Hem kurumsal bir kimliğe sahip olmanın hem de kurumun hitap ettiğini kitlenin, coğrafyanın, insanlarının beklentisinin farkında olmanın ve bu çerçevede doğruyu, adaleti, hakkı kovalayarak gerçek haberi yapmanın önemini vurgulayan Sönmez, "Hem bunları yapabilmek, bunları yaparken de mücadele ettiğiniz, bir anlamda rakibiniz olan uluslararası, dünya çapındaki farklı ajansların muhabirlerinin kullandığı teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak zorundasınız. Başka şansınız yok. Bütün bunları alabileceğiniz yer burası, diye ümit ediyoruz." dedi.
Sönmez, eğitim alan muhabirlere gayretli olmaları, eğitiminden faydalanmaya çalışmaları, bunu mesleki kariyerlerindeki önemli noktaları doldurma olarak görmelerini tavsiye etti.
Hayri Çetinkuş da son yıllarda büyük atılım içerisinde olan AA'nın bunu personeli sayesinde gerçekleştirdiğini, personelin sürekli eğitime tabi tutulduğunu dile getirdi.
Eğitimlerin yeni nesil habercilik konseptinde gerçekleştirildiğini ifade eden Çetinkuş, "Hem haber yazabilen, hem fotoğraf ve video çekip işleyebilen, sosyal medyaya hakim, uluslararası hukuk kurallarını bilen habercileri içermektedir. Habercilerin bu vasıflarda olması beklenmektedir. Muhabirin, kameramanın, foto muhabirinin yapması gereken profesyonelce işler elbette korunmaktadır. Fakat ortalama bir haberi bir habercinin yapması arzu edilmektedir." diye konuştu.
Farsça Haberleri Editörlüğü, Enerji Haberleri Editörlüğü, Finans Haberleri Editörlüğü, Görüntülü Haberler Editörlüğü, İstanbul Haberleri Editörlüğü, Uluslararası Spor Haberleri Editörlüğü, Ortadoğu Haberleri Editörlüğü, Bursa ve Sakarya bölge müdürlüklerinden katılan 11 kişiye eğitim sonunda sertifika verilecek.
Eğitimde, Yeni Nesil Habercilik, Haber Fotoğrafı İşleme ve İletim Teknikleri, Uygulamalı Röportaj Teknikleri, Haber Fotoğrafı Çekim Teknikleri, Haber Kameramanlığı, Haber Yazma Teknikleri, Görüntü İşleme ve İletim Teknikleri, Özel Haber, Görüntü Çekim Teknikleri, AA'nın Haber Dili ve Yayın İlkeleri konularında toplam 166 saat sürecek pratik ve teorik ders yapılacak.