AB Bakan Yardımcısı Büyükkaya: Tam Üye Olmak İstiyoruz
Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Büyükkaya, Türkiye'nin 2019 yılı sonuna kadar Avrupa Birliğine tam üye olmasını sağlayacak her yasal düzenlemeleri yapacağını söyledi.
Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Türkiye'nin 2019 yılı sonuna kadar Avrupa Birliğine tam üye olmasını sağlayacak her yasal düzenlemeleri yapacağını söyleyerek, "Biz tam üye olmak istiyoruz. Eğer Türkiye'yi Avrupa Birliğine kabul ederlerse üyelik süreci ile görüşme süreci en fazla bir yılda bitirilecek" dedi.
Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, memleketi Tokat'a gelerek 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayında gerçekleştirilen, 'AB Yardımları ve Tokat için Fırsatlar' adlı seminere katıldı. Büyükkaya'nın konuşmacı olarak katıldığı semineri Tokat Valisi Cevdet Can, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile birlikte çok sayıda davetli takip etti. Burada konuşan Büyükkaya, Türkiye'nin AB ile ilk macerasının 1959'da başladığını belirterek, "Sonra 1963'de ilk müracaatımız yapılıyor. 1963-2014 tam 51 yıldır bu gidişimiz ve görüşmelerimiz devam ediyor. Diyebilirsiniz ki '51 yıldır görüşme olabilir mi?' derseniz de doğru. Bizim büyüklerimiz başlamış, onlar şimdi hayatta değil, biz bitirebilirmiyiz onu bilmiyorum. Ama sonuçta 51 yıldır devam eden bir görüşme var. Aslında bunun temeline baktığınız zaman 900 yıldır bu topraklarda hep batıyı hedeflemişiz. Çünkü, batıyı zenginlik olarak görmüşüz ve gerçekten de öyle. Tabi Cumhuriyet dönemi ise AB ile olan ilişkileri insanımız daha çağdaş, demokrat, sosyal statüsünün daha gelişmiş olduğu bir ivmeyi yakalama olarak görüş. Onun için AB ile olan ilişkilerimiz bir devlet politikası. Yani hükumetlerle değişen bir politika değil. Çok hükumet geldi geçti ama bu konuda siyaset değişmemiştir, bugünde aynı siyaset devam ediyor" dedi.
"2019'A KADAR EYLEM PLANIMIZI GÖTÜRECEĞİZ"
2005 yılında AB'ye tam üyelik müzakerenin başladığını hatırlatan Büyükkaya, şöyle konuştu:
"2005 yılına kadar bazen durmuş bazen gelişmiş ama böyle devam etmiş. 2005'den beri tam üyelik görüşmelerinin başlaması aslında AB ile ilgili ilişkilerimizde bir dönüm noktası oluyor. Tam üyelik görüşmeleri başlamasaydı bu fonlardan yararlanma şansımız olmayacaktı. Bu fonların tutarı yıllık aşağı yukarı 1 Milyar AVRO civarında. Şimdi soruyorum, 'AB ile ilgili ilişkilerimiz devam etmese bu fonu bize getirip verecek başka biri var mı?' yok. Dolayısıyla bu işin devam etmesindeki temel amaçlar bunlar. Türkiye 2015 ve 2019'a kadar fasıl diye tabir ediyoruz her konuda yapacağımız yasal düzenlemeleri de kapsayan bir eylem planı hazırlandı. Yani 2019 sonunda Türkiye Avrupa Birliğine tam üye olmasını sağlayacak her şey yapılmış olacak. Gerek yasal düzenlemeler, gerek yönetmelikler hangi konuda düşünürseniz. Kanun bazında 246 kanun değiştireceğiz yürürlüğe girecek, 300'ün üzerinde yönetmelik içeriyor. Gün ve gün ne zaman yapılacağı belirlendi ve yayınlandı. Bu sadece bizim bakanlığımızın bir kararı değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti hükumetinin bir kararı olarak yayınlandı. Dolayısıyla şimdi 2019'a kadar bu eylem planını götüreceğiz. 2019 yılı sonunda eğer Türkiye'yi Avrupa Birliğine kabul ederlerse üyelik süreci ile görüşme süreci en fazla bir yılda bitirilecek. Biz tam üye olmak istiyoruz. Kabul etmezlerse de üye olmamız noktasında bir karar alınmaz ise o zaman da biz Avrupa Birliği standartlarını tamamlamış. bütün dünyada yıldızı parlayan bir ülke olarak yolumuza devam edeceğiz."
Konuşmanın ardından Büyükkaya'ya çeşitli hediyeler sunuldu.