Haberler

"Ab Çökerse Türkiye Kaçak Göçmen Yuvası Olacak"

Abone Ol

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof.Dr."Avrupa Birliği artık zayıfladı ve Almanya'da artık istemiyor, bütçeye para vermiyor."

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen,

"Avrupa Birliği artık zayıfladı ve Almanya'da artık istemiyor, bütçeye para vermiyor. Avrupa Birliği çökerse Türkiye kaçak göçmen yuvası olacak" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından, Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen'in konuşmacı olarak katıldığı, "Türkiye'nin Avrupa Birliği Serüveni; Fırsatlar, Tehditler" başlıklı konferans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda yapıldı. Konferansa Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Gümüş,

öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Prof. Dr. Faruk Şen, "Avrupa Birliğine üye olan ülkeler nelerden yararlanıyor? Avrupa Birliği'nin beş ayağı var; bir politik, iki fonlardan para almak, gümrük birliği serbest dolaşım hakkı, Avrupa Güvenlik ve Savunma Birliği. Bugün Türkiye Avrupa Birliği'ne üye olsa, biz tam üye olduğumuz zaman birçok hakka sahip olacaktık. Çünkü nüfusumuza göre parlamenterimiz olacaktı. Avrupa Birliği komisyonunda ise 29 oyumuz olacaktı. Biz beş büyük ülkeden biri olacaktık. Avrupa Birliği'nde büyük söz sahibi olacaktık. Avrupa Birliği bütçesine her ülke aidat ödüyor. Sonra bu aidatlardan bir kısmını geri alıyor. Çeşitleri fonlara ülkeler katma değer vergisinden para aktarmak zorundadır. Türkiye 2004 yılında tam üye olsaydı Avrupa Birliği'nden 21 milyar euro alacaktık. Serbest dolaşım hakkı konusunda ise Avrupa bizden oldukça korkmaktadır. Bir ülke vatandaşı başka bir ülkeye gidip rahatça iş ve ev bulabilme hakkına sahip oluyor. Fakat bizde işsizlik çok olduğu için Avrupa Birliği bizden korktu. Bugünlere baktığımızda ise tam tersi oldu. Bizde işsizlik azaldı, Avrupa'da çoğaldı. Gümrük Birliği konusunda ise biz hiçbir şey almadan Gümrük Birliği anlaşması imzaladık. Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği 1994'te oluşturuldu. Fakat her ülke asker verirken karar verici ülkeler sadece Avrupa Birliği ülkeleri oldu. Burada da tam üyeliğimize karşı çıkan ülkeler Almanya, Fransa, Güney Kıbrıs, Yunanistan'dır. Türk halkı da eskiden Avrupa Birliği'ne sıcak bakıyordu fakat şimdi Türk halkının yarısından fazlası Avrupa Birliği'ni istemiyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi Türkiye artık ekonomik olarak çok büyüdü, ikincisi ise Türkiye Balkanlarda ve Ortadoğu'da büyük önem kazandı. Bunlardan dolayı Türk halkı Avrupa Birliğini istemiyor. Avrupa Birliği de Türkiye'yi almak istemiyor çünkü artık genişleyemiyor. Kendi içine çekildi" diye konuştu.

Bugün Avrupa Birliği'nin yaptığını daha önce Osmanlı İmparatorluğu'nun yaptığı belirten Prof. Dr. Faruk Şen, "Ekonomik, kültürel, siyasal her açıdan bugün Avrupa Birliği Osmanlı'nın yaptığını yapıyor. Avrupa Birliği sınırları içinde en fazla göçmen yine Türk insanıdır. Beş milyon iki yüz bin göçmenimiz Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer almaktadır. Kısacası Avrupa Birliği ile biz sürekli iç içe yaşamaktayız. Avrupa Birliği bu çöküşe girerken bize ne etkisi olacak. Avrupa Birliği artık zayıfladı ve Almanya da artık istemiyor, artık Almanya bütçeye para vermiyor. Avrupa Birliği çökerken ise Türkiye'ye ne gibi zarar verecek? Türkiye Avrupa ya ihracatı artık az yapabilecek, Rusya ve Çin gibi büyük devletlerle rekabet etmek zorunda kalacak. Ayrıca Türkiye artık kaçak göçmen yuvası olacak. Bugün İstanbul'da 75 bin Alman kaçak olarak çalışmaktadır. Türkiye'ye Avrupa Birliği dışında başka kapılar açmaktadır. Fakat Avrupa Birliği'ne karşı bir alternatifi yoktur. Bu yüzden yeni alanlara atılmaktadır. Türkiye'de önemli gelişmeler oldu. Türkiye, dünyada parasını istikrara kavuştura tek ülkedir. İkincisi TOKİ olayıdır. Devletin kendisi ev yaptı ve halkına sattı. Üçüncüsü Sosyal Güvenlik Kurumu'nu Avrupa'nın üstüne çıkarmış olmasıdır. Dünyanın her yerinde sosyal yardımlar belediyeler tarafından yapılır. Türkiye'de de böyle oldu. Ekonomik daralmadan sonra Afrika'ya Türk okulları açılmaya başlandı. Türkiye ilerleyen yıllarda da tek başına kendini geliştirebilecek bir ülkedir" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Faruk Şen konferansta öğrencilerin sorularını da cevapladı.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Prof. Dr. Faruk Şen'e tablo, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel plaket takdim etti. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gümrük Birliği Faruk Şen Politika Türkiye Almanya Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title