AB İlerleme Raporu'na Tepkiler
AB Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Flautre: "AB, yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili başlıkları mümkün olan en kısa zamanda açmalı ve inanılır bir müzakere t...
AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, İlerleme Raporu'na ilişkin, temel haklar konusunda daha fazla ileriye gidilmesi gerektiğini belirterek "AB, yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili başlıkları mümkün olan en kısa zamanda açmalı ve inanılır bir müzakere takvimi sunmalı" dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun yayımladığı İlerleme Raporu'na ilişkin Avrupa Parlamentosundan gelen tepkilerde, müzakere sürecinde 23. (yargı ve temel haklar) ve 24. (adalet, özgürlük ve güvenlik) başlıkların açılmasına yönelik çağrı dikkati çekti.
AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre, konuya ilişkin değerlendirmesinde, temel haklar konusunda daha fazla ileriye gidilmesi gerektiğini belirterek, "AB, yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili başlıkları mümkün olan en kısa zamanda açmalı ve inanılır bir müzakere takvimi sunmalı" ifadesini kullandı.
Flautre, Türkiye'nin anayasal reform sürecini hızlandırması ve demokratik kurumları güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda, Gezi olayları sonrasında AB'nin katılım sürecine sırtını dönmesinin ölümcül etki yaratacağını kaydederek, "Tam tersine 23. ve 24. başlıklar açılmalı" diye konuştu.
Aynı grubun Türk kökenli Hollandalı üyesi Emine Bozkurt da İlerleme Raporu'nun en önemli mesajının, "AB'nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını desteklemeye devam edeceği olduğunu" vurgulayarak bunun en etkin yolunun üyelik müzakerelerini canlandırmak olduğunu söyledi.
23. ve 24. başlıkların en kısa zamanda açılması gerektiğini kaydeden Bozkurt, "Toplumdan gelen talepler ve 30 Eylül'de sunulmuş olan demokratikleşme paketi gösteriyor ki daha fazla demokrasi, daha fazla ifade ve basın özgürlüğü toplumun her kesimi ve hükümet tarafından arzu ediliyor" diye konuştu.
AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ise rapor konusunda "karışık duygular" içinde olduğunu belirterek, "Türkiye bize iki farklı yüz gösteriyor gibi" görüşünü paylaştı.
Oomen-Ruijten, Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından açıklanan reform paketi konusunda iyimser olduğunu belirtirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni demokratikleşme paketini övdü.
Gezi olaylarına da değinen Hollandalı parlamenter, "Bu olaylar, Türk siyasetindeki derin kutuplaşmanın reformlar açısından önemli bir engel olduğunu gösteriyor" dedi.
Liberal Grup üyesi Alexander Graf Lambsdorff, Türk hükümetinin ülkedeki sivil özgürlükleri geliştirme konusunda tam sorumluluk üstlenmesi gereğine dikkat çekerken aynı grubun İngiliz üyelerinden Andrew Duff ise "Türkiye'nin dostlarının hayal kırıklığı yaşadığını" bildirdi.
Duff, "Gerçek şu ki geçen yıl siyasi irade ve samimiyet eksikliği nedeniyle her iki tarafta da çok az gelişme kaydedildi" değerlendirmesinde bulundu. - Brüksel