Haberler

AB İlerleme Raporu Önemli, Katılım Süreci Canlanmalı"

Abone Ol

İş dünyası temsilcileri, Avrupa Birliği'nin (AB) 17. İlerleme Raporu'nun her yönüyle ciddiye alınması ve AB'ye katılım sürecinin canlandırılması çağrısı yaptı.

İş dünyası temsilcileri, Avrupa Birliği'nin (AB) 17. İlerleme Raporu'nun her yönüyle ciddiye alınması ve AB'ye katılım sürecinin canlandırılması çağrısı yaptı.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, "Bu seneki İlerleme Raporu'nda hem ilerleme kaydedilen alanlara ve kazanımlara hem de ilerleme gereksinimi olan ya da endişe verici bulunan konulara yer verildiğini görüyoruz" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça da,  "Vurgulanan eksikler üzerine odaklanmamız gerekiyor. Raporun sadece övgü kısmıyla ilgilenmek bize zaman kaybettirir. Raporda yer alan her maddenin dikkate alınmasını arzu ediyoruz" dedi.

TÜGİAD'DAN AB HEDEFİNDEN UZAKLAŞMA UYARISI

TÜGİAD Başkanı Yücelen, Kopenhag siyasi kriterlerine uyumda ifade ve basın özgürlüğü, adil yargılama, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, kurumların bağımsızlığı ve şeffaflığı konularında endişe ifadeleri ve eleştirilere dikkat çekerek, "Hassasiyetle vurgulamak isteriz ki, AB ile müzakereleri başlatmamızda koşul olan ve müzakere süreci boyunca da izlenen siyasi kriterlere uyumda geriye gidiş, Türkiye'nin AB hedefinden uzaklaşması anlamına gelecektir" dedi.

Türkiye'nin AB hedefinde ne kadar ciddi olduğunun gösterilmesinin, raporda yer alan eleştirilerin objektif olarak değerlendirilmesi ve reformların sürdürülmesiyle mümkün olacağına işaret eden Yücelen, "AB'ye katılım süreci ve tam üyelik hedefi Türkiye için, siyasi alandan bağımsız yürütülmesi gereken bir reform sürecidir ve asla taviz verilmemelidir" uyarısı yaptı ve ekledi:

AB STANDARTLARINDA YAŞAM TESİS ETMEK

"Katılım sürecinde karşımıza çıkarılan engellerin bertaraf edilmesine çalışılırken, yerinde ve haklı eleştirilerin de ciddiyetle değerlendirilmesini ve eleştirilen alanlarda somut reformların hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kamu kurumlarından bu reform beklentimizi dile getirirken, sivil toplum ve tüm vatandaşlarımızın da uyum sürecine sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz ve hatırlatıyoruz; bu sürecin kaybedeni olmaz, çünkü asıl hedef ve tam üyelikten daha mühim olan AB standartlarında bir yaşam tesis etmektir. Arzumuz, AB yılı ilan edilen 2014 yılı bitmeden somut gelişmeler sağlanması ve sürecin canlandırılmasıdır."

TÜRKONFED: RAPORDA HER MADDE DİKKATE ALINMALI

Avrupa Esnaf, Sanatkar ve KOBİ Birliği'ne üye olan TÜKONFED'in Başkanı Onatça da, "Raporda ölçülü eleştiriler yer alıyor. Raporda öz eleştiri yapacak ve yapılanlarla övünülebilecek notlar var" dedi ve ekledi:

"AB yolunda ilerleyen bir ülke olarak eksiklerimizi ve doğrularımızı bize net bir şekilde gösteren ve dengeli bir dilin kullanıldığı bu raporda yer alan her maddenin dikkate alınmasını arzu ediyoruz."

Diğer yandan AB'ye tam üye ülke olmak için önümüzde daha uzun bir yol var. Raporda değinilen eksikliklerin bir an evvel giderilmesini, açılan fasılların tamamlanmasını öncelikli olarak da 23 ve 24'üncü fasılların açılmasını bekliyoruz." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Ali Yücelen Kopenhag Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title