AB Müzakereleri İçin Simülasyonlu Eğitim
Yıldız Aktaş - Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Avrupa Birliği (AB) giriş sürecinde müzakere becerilerini geliştirmek için konsey çalışma grubu simülasyon eğitimi hazırladı.
Yıldız Aktaş - Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Avrupa Birliği (AB) giriş sürecinde müzakere becerilerini geliştirmek için konsey çalışma grubu simülasyon eğitimi hazırladı.
AB Politikaları Başdanışmanı ve TOBB-ETÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Roger Hessel moderatörlüğünde verilen eğitimle katılımcıların müzakere sürecini birebir yaşamaları sağlanacak.
Hessel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, simülasyonların bütün öğrenme yöntemleri içerisinde en etkili ve eğlencelilerinden biri olduğunu belirterek, katılımcıların baş aktör olması, kültürler arası çeşitlilik sağlaması, takım çalışması, kişisel değerlendirme gibi yöntemsel avantajları da bulunduğunu kaydetti.
Katılımcıların alacakları bu eğitimin yenilikçi bir metot olduğuna dikkati çeken Hessel, "Simülasyonla gerçeğe mümkün olduğunca yakın bir ortam yaratılmaya çalışılıyor. Simülasyon sosyal bilimlerde karmaşık süreçlerin değerlendirilmesi için kullanılır. Örneğin uçaklarda pilotların eğitiminde kullanılır" dedi.
Simülasyonun, Avrupa'daki kamu sektörünün gelişimi ve Avrupa'da eğitimin önde gelen merkezlerinden Avrupa Enstitüsü Kamu İdaresi'ne (EIPA Maastricht) ait AB Eğitim Programı'nın bir parçası olduğunu anlatan Hessel, bu canlandırmanın şimdiye kadar birçok ülkede gerçekleştirdiğini, 2009 yılında Polonya Hükümet yetkililerinin de 2011 AB Başkanlığı'nda deneyim kazanmak ve müzakere becerilerini geliştirmek için çalışmaya katıldıklarını kaydetti.
-"AB Türkiye'ye verdiği sözleri çok fazla tutmadı"-
AB ile Türkiye arasında yanlış anlaşılmaların çok fazla olduğunu ve AB'nin Türkiye'ye verdiği sözlerini çok fazla tutmadığının altını çizen Hessel,
"Üniversitedeki öğrencilerim avro krizi nedeniyle AB hakkında olumsuz düşünleri var. AB'nin düşüşe geçtiğini düşünüyor ama AB düşüşe geçmiyor. Geçeceğini de düşünmüyorum. Batı ile Doğu arasında birbirini görmezden gelme durumu var. Avrupa ve Türkiye arasında da geçerli. Bu simülasyon eğitimin AB sürecinde deneyim bakımından katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Simülasyonda AB'deki karar alma aşamalarının gerçeğe uygun şekilde takip edildiğini ve müzakerelerin olabildiğince gerçekçi yapıldığını anlatan Hessel, proje yürütücüleri, siyasetçiler, üst ve orta düzey yöneticiler, memurlar ve lisansüstü öğrencilerinin eğitime katılabileceğini söyledi.
Katılımcıların müzakere toplantısında AB Konseyi temsilcisi, Avrupa Komisyonu temsilcisi ve üye devletlerin delegeleri rollerine girerek müzakere ortamını birebir yaşadığını ifade eden Hessel, katılımcıların delegasyonların nasıl tepki verdiğini gözlemleyeceklerini, uluslararası bir görüşme ortamında nelerin konuşulduğunu takip edeceklerini, rekabetçi bir ortamda ülkelerinin menfaatleri ve diğer grup üyelerinin menfaatleri arasında bir denge sağlamaya çalışacaklarını dile getirdi.
-Videolardan mimik değerlendirmeleri yapılacak-
Katılımcıların belirli bir düzeyde İngilizce bilgisine sahip olması gerektiğini aktaran Hessel, simülasyonda dağıtılacak belgelerin İngilizce olacağını ancak katılımcıların katkılarını Türkçe yapabileceklerini söyledi.
Eğitime katılanların ön bir hazırlık yapmalarına gerek olmadığını ifade eden Hessel, "Eğitimde müzakere masasında katılımcıların konuşmaları kaydedilecek. Değerlendirme bölümünde, bu video kayıtlarından birbirleriyle göz teması, mimikleri, el hareketleri ve diğer sözsel iletişim unsurları incelenecek. Böylece katılımcının kendini, konuşmasını ve karşısındakilerinde yarattığı izlenim değerlendirilebilinecek" şeklinde konuştu.
Bir gün sürecek eğitimlere başvurular ATAUM'un internet sitesinden yapılabilecek.
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA