AB'nin 2014'teki Temaları Kaçak Göç ve Genç İşsizlik
AB'de 2014'te peş peşe dönem başkanlığı yapacak Yunanistan ve İtalya, kaçak göç ve genç işsizlik konularını birliğin gündemine getirme kararı aldı.
Avrupa Birliğinde (AB) 2014'te peşpeşe dönem başkanlığı yapacak Yunanistan ve İtalya, kaçak göç ve genç işsizlik konularını birliğin gündemine getirme kararı aldı.
İtalya Başbakan Enrico Letta, Yunan mevkidaşı Antonis Samaras ile başbakanlık sarayı Chigi'de bir araya geldi. Toplantının ardından iki lider ortak basın toplantısı yaptı.
İlk sözü alan Başbakan Letta, Sicilya Adası'nın Agrigento kentinde 3 Ekim'deki faciada hayatını kaybeden 366 kaçak göçmen için devlet töreni yaptıklarını anımsatarak, kaçak göç sorununu Yunanistan ile beraber 24-25 Ekim'deki AB Zirvesi'ne taşıyacaklarını bildirdi.
Brüksel'deki AB Konseyi öncesi kaçaklar konusunda başı ağrıyan bir diğer ülke olan Yunanistan ile görüşmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Letta, "Bu olayda siyasi ya da kurumsal açıdan sorumluluğu bulunan kim varsa cevabını vermeli. Gelecek AB Konseyi zirvesinde biz bu konuda daha net olacağız. Bu konu yüzeysel geçilemez. Bu sorunun genel bir şekilde ele alınması bizim için kabul edilemez olur" dedi.
İtalyan Başbakan bu konuyu sadece AB zirvesinde değil, aralık ayında Yunanistan'ın, daha sonra da İtalya'nın devralacağı AB dönem başkanlıklarında da AB gündeminde tutacaklarını söyledi.
Letta, AB Sınır Güvenliği Birimi Frontex'in güçlendirilmesi, Eurosur adı verilen sınır koruma sisteminin ise bir an önce başlatılması gerekliliğini ifade etti.
Ülkesinin kaçak trajedilerini önlemek için başlattığı "Mare Nostrum (bizim deniz)" insani yardım operasyonunun 2 Aralık'ta sona ereceğini kaydeden Enrico Letta, İtalya'nın Lampedusa Adası'na doğru gelen kaçakların Afrika'daki hareket noktası olan Libya'dan da "yarım ve yetersiz" cevapları artık kabul etmeyeceklerini söyledi.
-Antonis Samaras-
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras da "(Göçmen konusu) Bu konuda Avrupa bölünmemeli. Şunu düşünmeliyiz ki bu şanssız insanlar yüksek meblağlar ödüyor ve Yunanistan, Kıbrıs, Malta ile İtalya'nın güneyinde bitiyor yolculukları. Geriye dönemezler ama ileri de gidemiyorlar. Bu insanların bir geçmişi, bir gelecekleri, gidecek bir yerleri yok. Avrupalı partnerlerimizin bilinçlerini açmalıyız. Avrupa, umut ışığı ve özgürlük alanı gibi görülüyor" ifadesini kullandı.
Samaras, göçmen sorununda sorumluluk paylaşımının gereksinimine vurgu yaptı.
Antonis Samaras, İtalyan mevkidaşı ile toplantılarında, "2014'teki dönem başkanlıklarımız boyunca aciliyeti olan kaçak göç ve genç işsizlik konuları üzerinde çalışma kararı aldıklarını" belirtti.
-Ekonomik kriz-
Avrupa'nın ekonomik krizle boğuşan iki ülkesinin lideri basın toplantısında bu konu üzerinde de açıklamalarda bulundu.
Letta, ekonomik büyüme olmadan borç ve açığı kesmenin imkansız olduğunu dile getirirken, hazırladıkları bütçe yasasının son 5 yılda ilk kez borcun azaltılması olduğuna dikkati çekti.
Ekim ve aralık ayındaki AB zirvelerinde bankalar birliği uygulamasının önemli bir öncelik olduğunu aktaran Letta, krize karşı Yunan hükümetinin çabalarını nasıl değerlendirdiği sorusuna, "bunun kendi işi olmadığı ancak siyasi açıdan Yunan hükümeti ve halkının önemli fedakarlıklar yaptığı" cevabını verdi.
Yunanistan Başbakanı Samaras da ekonomik büyümenin Avrupa'nın her yerinde ana hedef olması gerektiğini vurguladı.
-Samaras'ın Malta ziyareti-
Yunanistan Başbakanı sabah saatlerinde de göçmen konusunda başı ağrıyan bir diğer Akdeniz ülkesi Malta'yı ziyaret etti. Samaras, burada Malta Başbakanı Joseph Muscat ile ağırlıklı olarak kaçak göç sorununu görüştü. İkilinin görüşmesinin ardından evsahibi Başbakan Muscat, AB zirvesinde İtalya, Yunanistan ve Malta olarak göçmen konusunda AB içinde ortak cephe oluşturmak üzere olduklarını aktardı. - Roma