Haberler

AB Projeleri Çerçeve Programları Başvuru Şartları, Süreçleri ve Başarılı Proje Örnekleri

Abone Ol

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı İle Doğu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İleri Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Ortak Organizasyonu Bilgilendirme Toplantısı

Konuşmacı: Prof. Dr. Ahmet KONDOZ

17 Mayıs 2011-DAÜ Mehmet Tahiroğlu Salonu

09.30-12.30

Prof. Dr. Hasan AMCA

Doğu Akdeniz Üniversitesi

İleri Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü

Son zamanlarda dünya çapında üniversitelerin sayısının hızla artmasıyla birlikte üniversiteler arasındaki rekabetin de arttığı gözlemlenmektedir. Artan rekabete paralel olarak da eğitim kurumları sürdürülebilir bir yapının oluşabilmesi için hem eğitim-öğretim hem de ileri düzeyde, kaliteli ve geniş kapasiteli araştırma açısından güçlenmelerinin şart olduğunu görmektedirler. Kıbrıs çapında en deneyimli ve gelişmiş kadrolara sahip olan Doğu Akdeniz Üniversitesi, her zaman olduğu gibi bu alanda da liderlik vasfını dikkate alarak, başta Mühendislik Fakültesi olmak kaydıyla, tüm diğer fakültelerini de saran, hem TÜBİTAK hem de AB Çerçeve Programları konularında yeni bir inisiyatif geliştirmiştir. Hem araştırma kapasitesini hem de yapılan araştırmaların kalitesini artırmayı hedeflemekte olan bu yeni insiyatide ev sahipliğini Doğu Akdeniz Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (İTAGE) üstlenmiş, bu çerçevede bir dizi bilgilendirme toplantıları düzenlemektedir. Bu toplantıların ilki 15 Nisan Cuma günü Endüstri Mühendisliği Bölümü anfisinde gerçekleştirilmiştir. TÜBİTAK projeleri hakkında geniş ve somut bilgiler aktaran konuşmacılar DAÜ-İTAGE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Aybar ve DAÜ-İTAGE Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Huriye İcil, bu sureç içerisinde elde ettikleri deneyimleri aktararak, başarının sırlarını genç akademisyenlerle paylaşmışlardır.

TÜBİTAK 1001 projelerine başvuru konusunda engellerin ortadan kalkmasıyla, geniş kapasiteli araştırmalarda acil ihtiyaç duyulan dış kaynaklı finansmanın da akışı sağlanmıştır. Fakat, akademisyenlerin en az TÜBİTAK projeleri kadar hasretle bekledikleri AB Çerçeve Programlarına da başvuru yolunun açılması ve bu projelerden de yararlanabilmektir. Bu çerçevede, AB Çerçeve Programları konusunda engin deneyim sahibi Kıbrıslı Türk akademisyen olan Prof. Dr. Ahmet KONDOZ, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile DAÜ-İTAGE işbirliği çerçevesinde DAÜ'ye davet edilmiştir. Özellikle FP7 projeleri açısından bakıldığında, belirli tarihlerde belirli araştırma projesi çağrıların yapılmasıyla çok rekabetçi bir ortamda yürütülen FP7 gibi Avrupa Çerçeve Programları, AB bünyesindeki akademik ve endüstriyel kurumların araştırmalarının ana finansman kaynağı oldukları görülmektedir. Kurumlar bu programlara proje ve fiyat teklifi sunarak araştırma ve geliştirme projeleri için gerekli finans kaynaklarını güvence altına almaktadırlar. Her proje çağrısı için projelerin detayları ve fiyat teklifi sunma süreçleri çok net tanımlanmış olmakla beraber, KKTC üniversitelerinde ve toplumun diğer kurumlarında bu konularda yeterli bilgi ve deneyimin olmadığı, özellikle FP7 tipi projelerin alımında KKTC üniversitelerinin yeterince başarılı olamadıkları düşünüldüğünde; hem bu konuda bilinci artırmak, hem de uluslararası işbirliklerini geliştirmek amacıyla KKTC Bayındırlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile DAÜ-İTAGE'nin işbirliği ile yapılan bu geniş katılımlı bilgilendirme toplantısının önemi daha da artmaktadır. Bu toplantıya katılacak örgütler; KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, DAÜ İleri Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, YÖDAK, Telekomünikasyon Üst Kurulu, Meslek Odaları, KKTC Bilişim Derneği, Sanayi Odası, Mesleki Dernekler, KKTCELL, TELSIM, Bilişim Firmaları, AB Koordinasyon Merkezi, Yakın Doğu Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi KKTC Kampüsü olarak belirlenmiştir. Toplantı sonucu, 2007 yılında başlayıp 2013'te sonlanacak olan bu fazda kullanılmakta olan toplam bütçesi 53 Milyar Euro olan bu projelerden KKTC üniversitelerinin de faydalanabilmelerinin sağlanabilmesi için ne yapmak gerektiği konusunda bir bildiri yayınlanacaktır. Ayni şekilde, 2014 yılından sonra başlayacak ve 2020'de tamamlanacak olan FP8 çerçevesinde de benzer büyüklükte veya daha büyük bir bütçe ayrılacağı bildirilmiştir.

FP7'de olduğu gibi FP8'de de finansman kaynağı olarak 3 ana enstrüman bulunmaktadır. Mükemmeliyet Ağları (NoE), Stratejik Hedefli Araştırma Projeleri (STREP) ve Entegre Projeler (IP), ki tümünün başarı oranı %10 civarındadır. Prof. Dr. Ahmet Kondoz, DAÜ İTAGE'nin davetlisi olarak katılacağı konuşmasında FP7 ve FP8 süreçlerinden beklentileri kısaca özetleyerek, projelere teklif verme süreçlerinin önemli noktalarına detaylı olarak değinecektir. Bahsedilecek konular arasında proje hazırlama, değerlendirme, başarı ölçütleri ve yönetim süreçleri yer alacaktır. Proje süreçlerini takiben, kendi alanlarında bir numaralı proje olarak belirlenen ve her 3 vakaya da örnek teşkil eden NoE, STREP ve IP diye anılan en başarılı 3 proje için teklif verme, alma ve yönetme hakkında konuşmasını sürdürecektir. Programın son kısmında da Kuzey Kıbrıs'ta (akademik ve endüstriyel) kurumların çerçeve programlarından nasıl faydalanacakları tartışılacaktır.

Çerçeve programlarının tüm AB üyeleri ve aday üyelere açık olduklarını ve rekabetçi bir savaş ortamında değerlendirildiklerini ve çerçeve programlarının, özellikle Kuzey Kıbrıs için ayrılan bütçe içerisinden finanse edilen dar kapsamlı projelere benzemediğini hatırlatmakta yarar var. Bu projelerin alınması aşırı düzeyde rekabet içerisinde, en iyilerin alabileceği gibi değerlendirilmektedir.

Bir üniversiteler ülkesi olan KKTC'de yükseköğrenimin rekabet gücünü artırabilmek ve tüm akademisyenlerin bilim ve teknoloji üretebilme kapasitesine geliştirmeyi hedefleyen ve Surrey Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet KONDOZ'un Konuşmacı olarak katılacağı bu toplantıya tüm akademisyenlerin katılımını arzu ediyoruz.

Prof. D. Ahmet KONDOZ hakkında bilgi edinmek isteyenler için kısaca şunları aktarabiliriz. Prof. Dr. KONDOZ doktora öğrencisi olarak 1984 yılında katıldığı Surrey Üniversitesinden 1987 yılında mezun oldu. 1986'dan 1988'e kadar Araştırmacı olarak yine Surrey Üniversitesinde Haberleşme Gurubunda görev yaptı ve 1988'de öğretim elemanı, 1995'te reader ve 1996'da da "Multimedia Communication Systems" alanında Profesör oldu. "Centre for Communication Systems Research (CCSR)"ün kuruluşunda da görev alan Prof. Dr. KONDOZ, multi-medya haberleşme alanında çok önemli çalışmalar yaptı. Şu an kurucu başkanlığını yaptığı disiplinler-arası medya araştırma merkezi olan Surrey Üniversitesinde I-LAB'da başkan olarak görev yapmaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title