Haberler

Gazze'de geçici yönetim sinyali! ABD basını ortaya attı: Hamas razı oldu

Güncelleme:
Abone Ol

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri sürerken ABD basınında çarpıcı bir haber ortaya çıktı. Washington Post gazetesinde, üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırılan bir habere göre Hamas, Gazze'nin İsrail'in onayladığı bir Filistin yönetimine bırakılmasına razı oldu. Haberde, Gazze Şeridi'nde güvenliğin "ABD tarafından eğitilen ve ılımlı Arap müttefiklerce desteklenen bir güç" tarafından sağlanacağı da öne sürüldü.

ABD basını, İsrail ile Hamas arasında devam eden ateşkes müzakerelerinin ikinci aşamasında Hamas'ın, Gazze Şeridi'nin idaresinin İsrail'in onayından geçmiş bir Filistin yönetimine bırakılmasına razı olduğunu ileri sürdü.

Washington Post gazetesinde yayımlanan, David Ignatius'un üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırdığı yazısına göre, İsrail ile Hamas arasında müzakere edilen esir takası ve ateşkes anlaşmasının çerçevesi kabul edildi.

Gazze'de geçici yönetim sinyali! ABD basını ortaya attı: Hamas razı oldu

İSRAİL, ASKERLERİNİ İRAN ÇATIŞMASINA HAZIRLAMAK İSTİYOR

Tarafların, "ateşkesin nasıl uygulanacağına dair ayrıntıları müzakere ettiklerini" söyleyen yetkililer, çerçevenin belirlenmiş olmasına rağmen nihai bir anlaşmanın yakın olmayabileceğini ve karmaşık ayrıntılar nedeniyle sürecin zaman alacağını aktardı. Yazıda, İsrail'in, 9 aydır Gazze Şeridi'nde yürüttüğü saldırılar nedeniyle "askerlerini dinlendirmek, İran ve vekilleriyle olası çatışmalara" hazırlanmak istediği ifade edildi. Amerikalı bir yetkili, Hamas'ın mühimmatının azaldığını iddia ederek, hareketin ateşkes taleplerini giderek daha yüksek sesle dile getiren Filistinlilerin baskısıyla da karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

ÇATIŞMANIN SONA ERMESİ İÇİN 3 AŞAMALI ÇÖZÜM

Amerikalı yetkililerce açıklanan anlaşma taslağında çatışmanın sona ermesi için üç aşamalı bir çözüm öngörüldü. İlk olarak 6 haftalık bir ateşkes yapılacak ve bu sürede Hamas, tüm kadın mahkumlar, 50 yaşın üzerindeki tüm erkekler ve yaralılar da dahil olmak üzere 33 İsrailli esiri serbest bırakacak. İsrail ise hapishanelerindeki yüzlerce Filistinliyi serbest bırakacak ve askerlerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerden Gazze'nin doğu sınırına doğru çekecek. Gazze Şeridi'ne insani yardımlar gönderilecek, hastaneler onarılacak ve ekipler enkazı temizlemeye başlayacak.

Gazze'de geçici yönetim sinyali! ABD basını ortaya attı: Hamas razı oldu

GAZZE'DE GEÇİCİ YÖNETİM SİNYALİ

Yazıya göre, Hamas'ın çatışmaların kalıcı olarak sona erdirileceğine dair yazılı garanti talebinden vazgeçmesi müzakerelerde dönüm noktası oldu. İsrail ve Hamas, müzakerelerin ikinci aşamasında ne Hamas'ın ne de İsrail'in Gazze Şeridi'ni yönetmeyeceği bir "geçici yönetim" planını kabul ettikleri sinyalini verdi. Plana göre, Gazze Şeridi'nde güvenlik, "ABD tarafından eğitilen ve ılımlı Arap müttefiklerce desteklenen bir güç" tarafından sağlanacak. Bahsi geçen güç, İsrail tarafından onaylanmış Gazze'deki Filistin yönetiminin yaklaşık 2 bin 500 destekçisinden oluşan bir gruptan seçilecek.

HAMAS YETKİ DEVRETMEYE HAZIR

Amerikalı bir yetkili, Hamas'ın arabuluculara "geçici yönetim düzenlemesine yetki devretmeye hazır olduğunu" söylediğini iddia etti. Amerikalı arabulucular anlaşmayı sonuçlandırmaya yaklaşırken, Katar ve Mısır'dan da önemli destekler aldı. Anlaşmanın aynı zamanda İsrail'in, Hizbullah'ın uzun süredir talep ettiği sınır değişikliklerini kabul etmesini ve taraflar arasındaki gerginliği sona erdirecek diğer güven artırıcı önlemleri de içereceği iddia edildi.

Gazze'de geçici yönetim sinyali! ABD basını ortaya attı: Hamas razı oldu

İSRAİL İLE HAMAS ARASINDAKİ DOLAYLI MÜZAKERE SÜRECİ

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı. Biden, bu önerinin İsrail'e ait olduğunu söylese de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "belirlenen hedefler" gerçekleşinceye kadar Gazze'deki saldırılarına devam edeceklerini belirtmişti. Netanyahu, 3 Haziran'da Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu öne sürmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası İlişkiler Washington Filistin İsrail Güncel Dünya Gazze İsrail Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (31)

faruk merttürk:

Hiçbir terör örgütünün düzenli ordu karşısında başarılı olması mümkün değildir.

Yanıtla456117
A.Kılıç:

Faruk sen önce terörist kime denir, niye denir onu öğren sonra yorum yap bence...

78412
faruk merttürk:

A.Kılıç, hangisinden bahsettiğimi nasıl anladın.

12439
faruk merttürk:

Bu duygusal bakış bizi bitirecek. Gerçekçi bakarak doğruyu görebiliriz.

7437
Marko Apostolidis:

hiç bir devlet gerilyaya karşı kazanamamıştır...

7216
Mehmet Yarba:

Ïşte bütün bunlar Hamasın yanlış hamlesinin korkunç sonuçlarıdır; Binlerce ölü ve Gazzenin yerle bir olması . Şunu artık anlamalıyız ki HAKLI OLMAMIZ YANLIS HAMLE YAPMAMIZI GEREKTİRMEZ !!!

Yanıtla56139
VATOZZ:

İstediklerini elde edene kadar tiyatroya ve plana her iki tarafta sadık kaldı.

Yanıtla43125
mehmet yiğit:

Washington Post'a dayandırılan bu haberin doğruluğuna hemen inanan arkadaşlarımız için söylüyorum. Hamas son yaptığı açıklamada tüm mücadelesine topyekûn devam edeceklerini bu işin ya zafer ya şehadet olarak sonlanacağını ifade etti.

Yanıtla21138
Marko Apostolidis:

avrupa medyasında böyle bir haber yok

1717
Sana NE:

Marko efendi avrupa basını dediğin yunan basını galiba :)

31
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title