Haberler

ABD'de Yaşayan Giresunlular'dan Kriz Yorumu

Abone Ol

Nüfusunun iki katı vatandaşı ABD'de yaşayan Yağlıdere ilçesine Kurban Bayramı tatili için gelen gurbetçiler, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında çıkan bütçe anlaşmazlığından fazla etkilenmediklerini belirtiyor ABD'deki Yağlıdereliler, hükümetin "kepenklerini kapatması"nın düşük gelirli kesimleri olumsuz etkilediğini savunuyor

AYTEKİN ÖZDEMİR - GÜLTEKİN YETGİN - Nüfusunun iki katı vatandaşı ABD'de yaşayan Yağlıdere ilçesine Kurban Bayramı tatilini geçirmek için ABD'den gelenler, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında çıkan bütçe anlaşmazlığına bağlı gelişmelerden fazla etkilenmediklerini belirtiyor.

ABD'deki Yağlıdereliler,  hükümetin "kepenklerini kapatması"nın düşük gelirli kesimleri olumsuz etkilediğini savunuyor.

Amerika'da yaşamını sürdüren Mustafa Kır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işçi olduğunu ve krizden çok fazla etkilenmediğini söyledi.

Krizin daha çok işverenler ile devlet sektöründe çalışanlarda olumsuz etki yaptığını ifade eden Kır, "Ben pizzacıda çalışıyorum ve pizza dağıtımı yapıyorum. İşçi olarak aynen hayatımıza devam ediyoruz, ortalama işimiz devam ediyor. Kriz dolayısıyla bahşişlerde düşüş var" dedi.

Kır, ABD Başkanı Barack Obama'nın seçimi kazanmadan önce sağlık reformunu dile getirdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Obama bir sağlık reformu getirmeye çalışıyordu. Amerika'nın nüfusu 300 milyondan fazla, yaklaşık 30 milyon kişi sigortasız olarak çalışıyor, onlara sağlık güvencesi getirmek için sağlık paketi geçirmeye çalışıyordu. Ben de Amerikan vatandaşıyım ama sağlık sigortam yok. Bizim gibi insanlar için sağlık reformu iyi olurdu tabi."

Amerika'da akaryakıt istasyonu işletmeciliği yapan Mustafa Bayram ise krizin ekonomik olarak etkisinin olduğunu ancak kendi işinde olumsuz bir etki yapmadığını belirtti.

Krizin daha çok emlak ve inşaat sektöründe etkili olduğunu savunan Bayram, "Genellikle Türkler Amerika'da petrol ve pizza işiyle ilgileniyor. Yağlıdereli olarak devlet işinde çalışan vardır ama çok azdır. Amerika'da krizden dolayı geliri az bölgelerde bir belirsizlik var. Kriz devam ederse ilerisi için olumsuz etkiler yaratabilir" ifadelerini kullandı.

Krizden kısmen etkilenenler var

Amerika'da 15 yıldır hayatını sürdüren tır şoförü İsmet Tuzcu da lojistik sektörünün krizin kısmen de olsa etkilendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Son dönemlerdeki kriz olayları bu sektörde etkisini gösteriyor. Her şeyin iyiye gitmesini isteyen milyonlarca Türk olsun, diğer yurttaşlar var. Kısmen insanları etkiliyor, bazı konularda insanların alım gücü azalıyor. Kriz çözülmezse hoş bir tablo olacağını zannetmiyorum. Çoğu sektörü etkileyecek zaten ama bir an önce halledileceğine eminim. Bizim para kaybımız oluyor ama işlerimiz yine de iyi, umarım daha iyiye gider. Yağlıdere'deki akrabalarımıza Amerika'dan gönderdiğimiz para miktarında bir sıkıntı yok."

Yağlıdere'de kuyumculuk yapan Ersin Macara da ilçenin ekonomisinin Amerika'da yaşayan vatandaşlara dayalı olduğunu belirterek, Amerika'da yaşanan olumsuz bir durumun ilçede etkisini gösterebileceğini kaydetti. - Giresun

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title