"ABD Hükümete Baskı Yapalım İstiyordu"
Ergenekon davası tanığı Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök, mahkemede ABD'nin, Irak tezkeresi baskısını anlattı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun sorularını cevapladı.
Özkök, tutuklu sanık Dursun Çiçek'in ,avukatı olan kızı İrem Çiçek'in sorularını da cevapladı. Çiçek, Genelkurmay bünyesinde yayın yapan internet sitelerinin 24 Mart 1999'da yayına başladığını hatırlatarak "Bu sitelerde hükümete karşı yayın yapıldığından bilginiz var mı?" sorusunu yöneltti. Özkök de "Ben o zaman 1. Ordu Komutanı'ydım. Suç unsuru olduğu iddia edilen sitelerin 2006'dan sonra yayın yaptığı ifade edilmektedir. Benim karargahtaki direktifim 'bu sitelerde siyasi işlerle uğraşılması yasak'tır. Dönemimde suç unsuru hiç bir şey yayınlanmadı" dedi
"BALYOZ PLANI'NDA AMACIN DIŞINA ÇIKILDI"
Özkök, Balyoz darbe planıyla ilgili soruya ise "Balyoz Hareket Planı semineri, rutin bir seminerdi. Ancak planla ilgili olarak amacın dışına çıkan, siyasileri de hedefleyen sözler ve ifadeler nedeniyle o dönem uyarıda bulundum" cevabını verdi.
DARBE GÜNLÜKLERİNDEKİ SÖZLERİNİ DOĞRULADI
Özkök, darbe günlüklerinde kendisine ait olduğu öne sürülen sözleri de doğruladı. Diğer komutanlara ait sözler içinse "Motamot hatırlamıyorum. Ama hükümetin icraatlarından rahatsızlıklarını dile getirdiler. Hükümetten bazı şikayetleri olmuştur. Benim de bazı tedirginliklerim vardı. Benzer konuşmalar yapıldı" dedi. 2003 yılındaki toplantıda tüm komutanları dinledikten sonra "Muhtıra vermeye niyetim yok" dediği kaydedilen Özkök, "Aşağı yukarı o sözleri söyledim" diye konuştu.
"MUHTIRA VERMEYECEĞİM, DEDİM"
Özkök'e, günlüklerde yer alan "Ekonomi batarsa batsın. Vatan elden gidiyor" sözlerinin kime ait olduğu soruldu. Özkök ise "O kişi burada değil. İrticanın arttığı yönünde iddialar vardı. 'Hükümete sert davranalım' telkinleri vardı. 'Ben askerim. Hükümetle iyi geçinmek zorundayım. Yoksa ekonomi kötüye gider, ülke bundan zarar görür' dedim. O kişi de ekonomiden ziyade vatan önemlidir anlamında bunu söyledi. Ben de benim Cumhuriyetim derme çatma değil. Muhtıra vermeceğim' dedim" şeklinde konuştu.
"ABD BİZE "HÜKÜMETE BASKI YAPIN" DEDİ"
Özkök, 2003 Irak tezkeresiyle ilgili bir soru üzerine ABD Dışleri Bakan Yardımıcısı Paul Wolfowitz'in, hükümete baskı kurmalarını stediğini söyledi. Özkök hadiseyi şöyle anlattı:
"Evet hükümete baskı yapmamızı istiyordu. Hatta bir Amerikan gazetesi, 'Amerika için daha çok Türkiye için daha az demokrasi' diye bir yazı yazdı. Ben tezkere konusundaki görüşümü Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a arz ettim. Ancak bu konuda bir baskı yapmam söz konusu olamazdı. Bu dönemden sonra benimle ilgili medyada birçok yazı çıktı. Genelkurmay Başkanı olana kadar tertemiz mazisi olan bir insan olarak birden bire her şey oldum.
Bu dönemde sivil, asker; kimse bana istifa etmem için baskı yapmadı. Ama çıkan haberler nedeniyle 'istifaya mı zorlamak istiyorlar?' diye düşündüm. Tabi o dönem aramızda görüş ayrılıkları vardı. Örneğin Kıbrıs konusunda. Dışişleri'yle bu konuda yakından çalışırdık.
Bu konuyla ilgili Amerika'ya gittiğimde Dışişleri'nden bir diplomat istedim. Pırıl pırıl insanlar, biz orada birlikte çalıştık. Aradan zaman geçtiği için açıkca söyleyeyim; o dönem Rum tarafına AB'ye alınma ve egemenlik sözü verilmiş, biz de o dönem ortaya çıkan çözüm planına 'hayır' veya 'evet' diyerek kimseyi zorlamayalım, dedik.
"SİLAHLI KUVVETLER, TEHDİT VE GÜVENLİK KAYGISIYLA ALGILAR"
Ancak şöyle bir şey var; Silahlı Kuvvetler bütün olayları, tehdit ve güvenlik kaygısı içinde algılar. Çünkü bu insanlar savaşa gidiyor. Savaşa göre hazırlanır. Bu dönemde bu konuyla ilgili böyle bir algı vardı"
"GENÇ SUBAYLAR RAHATSIZ DEMEDİM"
Haşıloğlu "Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan 'Genç subaylar rahatsız' başlıklı haberle ilgili olarak 'Demokrat olmam suç mu? Lanetliyorum' şeklinde beyanlarınız var. Ne sebeple kullandınız? Biraz daha açar mısınız?" diye sordu. Özkök, "Demokrat olmam konusu, hükümete bağlı olmam şeklinde algılandı. Bu hep tenkit edildi. Tabii ki bir Genelkurmay Başkanı hükümete bağlıdır ancak farklı yansıtıldı. O dönem Başbakan'a genç subayların rahatsız olduğunu söylediğim iddia edildi. Ben böyle bir şey demedim. Hepimiz tedirgindik. Basın toplantısı yaptım. Darbeyi tasvip etmiyorum. 'Lafı dahi olamaz' dedim" diye konuştu.
"Genç subaylar rahatsız manşeti sizde neden bu kadar infial uyandırdı?" sorusuna Özkök, "Silahlı kuvvetler üzerinde yarattığı etki ve 27 Mayıs'ta slogan olarak kullanılmış olmasıdır" dedi.
CUMHURİYET GAZETESİNİN YALAN HABERLERİ
Üye hakim Haşıloğlu'nun, "Gazetelerin sizi yıpratma kampanyasından söz ettiniz. Örnek verir misiniz?" diye sordu. Cumhuriyet gazetesinde kendisiyle ilgili çıkan bir haberi anlatan Özkök, askeri okulu Bursa'da Işıklar Askeri Lisesi'nde okuduğunu ancak gazetede Kuleli Askeri Lisesi'nde okuduğu dönemlerde cuma namazına gittiği şeklinde haber çıktığını belirtti.
"KIVRIKOĞLU İRTİCAYLA MÜCADELE EDEMEYECEĞİMİ SÖYLEDİ"
Özkök, "Hakkımdaki bu şekildeki yazılar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gelinceye kadar olmadı. Sicilim tertemiz. Genelkurmay Başkanlığı'na adım geçince bazı sıkıntılar başladı. Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, benim irtica karşı iyi mücadele yapamayacağımı söyledi. Dolayısıyla beni Genelkurmay Başkanı yapmak istemedi. O zamana kadar bir problem yoktu" dedi.
ÖZKÖK'E ENCÜMEN-İ DANİŞ SORUSU
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanık Özkök'e "Encümen-i Daniş'i duydunuz mu?" diye sordu. Özkök, "Büyük bürokratların ve emekli generallerin bir araya gelip memleket meselelerini konuştuklarını biliyorum. Çok eskiden beri yapıldığını biliyorum. Çok saygın komutanların içerisinde bulunduğu, demokrat görüşlü komutanların bulunduğu bir toplantıdır. Bu toplantılara ilişkin rapor düzenlenip Genelkurmay Başkanlığı'na verilip verilmediğini duymadım. Benim başkanlığımda böyle bir rapor verilmedi bana" dedi.
Ergenekon Davası'nda 9 saat tanık sıfatıyla dinlenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, ifadesinin ardından duruşma salonundan ayrıldı.