ABD'nin Filistinli Mültecilere Yardımı Durdurması Sonrası Türkiye Devreye Girdi
ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na yaptığı mali yardımları durdurma kararı sonrası Türkiye'nin öncülüğünde Japonya ve İsveç devreye girdi.
ABD, dün gece Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararı almıştı. Bu gelişmenin ardından, Ürdün tarafından yapılan bir açıklama, Türkiye'nin devreye girdiğini ortaya çıkardı.
ABD'DEN BİR TARTIŞMALI KARAR DAHA
ABD Başkanı Trump'ın göreve gelmesiyle dış siyasetinde yön değiştirerek ortalığı karıştıran Washington dün yine tartışmalı bir karara imza attı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını açıkladı.
YÜKÜ TEK BAŞINA TAŞIYAMAYACAKLARINI VURGULADI
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Sözcü Nauert, ABD'nin UNRWA'ya bundan sonra ilave katkı yapmamasına karar verildiğini açıkladı. Nauert, Ocak ayında ABD'nin ajansa yaptığı 60 milyon dolarlık katkıdan sonra "Artık bu yükün büyük kısmını tek başlarına taşımayacaklarını açıkça dile getirdiklerini" kaydetti.
ÜRDÜN'DEN SERT TEPKİ
Bu açıklamaya birçok ülkeden tepki gelirken, Reuters'ın son dakika haberinde Ürdün'ün tepkilerine yer verildi. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, ajansa konuşarak açıklamalarda bulundu. ABD'nin bu kararının bölgede radikal İslamı ve şiddeti körükleyeceğini söyleyen Safadi, "Bu karar barış görüşmelerini ve çabalarını olumsuz etkileyecektir. Gerilimi artıracağı kesin" dedi.
TÜRKİYE DEVREYE GİRDİ
Safadi, başta Türkiye olmak üzere bu süreçte birçok ülkeyle temas halinde olduğunu ve birlikte hareket edileceğini dile getirdi. Safadi, "27 Eylül'de New York'ta bizim Japonya, İsveç, Türkiye ve AB ile birlikte ortak çağrımız sonucunda bir toplantı gerçekleştireceğiz. Ajans için siyasi ve finansal destek sağlamayı amaçlıyoruz. UNRWA'nın fon alması için her şeyi yapacağız" dedi.