ABD'nin İftar Programının Protesto Edilmesi
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç: "7 yaralı vardı 5'i taburcu oldu.
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, ABD'nin iftar programının protesto edilmesi olayında yaralanan 7 kişiden 5'inin taburcu edildiğini, 2 yaralının ise sağlık durumunun iyiye gittiğini söyledi.
Vali Kıraç AA muhabirine, Diyarbakır'ın kadim bir kent olduğunu kültüründe kavganın bulunmadığını belirtti.
"İftar çadırında bu tür bir eylemin yapılması hoş görülmez. Sorunların şiddetle çözüldüğü hiçbir yerde görülmemiştir" ifadesini kullanan Kıraç, şöyle konuştu:
" Her konuyu dile getirebilirler, basın toplantısı, gösteri yürüyüşleri yapabilirler ama bir iftar çadırını dağıtmayla bir problemin çözüldüğü nerede görülmüştür. Buradan sivil toplum örgütlerine sesleniyorum; Türkiye çok önemli bir projeyi takip ediyor, çözüm süreci projesini yaşıyor. Barışı kalıcı hale getirmek için gayretler var. Çözüm sürecini olumsuz bir yöne götürecek hiç bir davranışta kimse bulunmasın. Burası bir hukuk devleti kendi kuralları içerisinde yapılması gereken çalışmaları yapar. Güvenlik kuvvetleri, eyleme katılmış olanlarla ilgili tespit çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda 2 gözaltı var. Bunun hukuki gereği yapılacaktır. 7 yaralı vardı 5'i taburcu oldu. 2 yaralının da hayati tehlikesinin geçme noktasında olduğunu biliyoruz"
"Provokatif girişimlerde hiç kimse bulunmasın"
Vali Kıraç, bir süre önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik benzer bir olayın gerçekleştiğini anımsattı.
İnsanların fikirlerini, görüşlerini ve taleplerini medeni bir şekilde ifade edebileceğini kaydeden Kıraç, "Diyarbakır halkını sükunete davet ediyorum. Provokatif girişimlerde hiç kimse bulunmasın" şeklinde konuştu.
Belediyenin camı ve çerçevesinin kırılması ve minibüslere saldırılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Kıraç, bunu da nefretle kınadığını dile getirdi.
"İnsanlar fikir ve görüşlerini makul platformlarda sağduyu içerisinde açıklasınlar"
Son günlerde elektrik kesintilerinin asgariye indirilmesiyle ilgili talepleri makul karşıladıklarını bildiren Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uzun süreli kesinti bölgemizde hem tarımsal açıdan hem yaşam standartları açısından, mübarek ramazan günü elektriksiz bir yaşam olmaz. Ama bir taraftan da DEDAŞ ilgilerinden yapacakları çalışmalarda kendilerine şiddetle müdahale edilmesi, bürolarının basılması, evraklarının yakılması da hiçbir şekilde izah edilecek durum değil. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda Diyarbakır'da bir kez daha şu çağrıyı yapıyorum; İnsanlar fikir ve görüşlerini makul platformlarda sağduyu içerisinde açıklasınlar. Herhangi bir saldırı girişimi olmasın. Bölgedeki hukuksuzluğun tümüne gerekli şekilde müdahale edilip, mutlaka gereğinin yapılacağını da belirtmek isterim."
Kıraç, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki "Suriyeli" gerginliğine ilişkin de Diyarbakır'da 750 Suriyeli ailenin bulunduğunu ifade ederek, şiddetle probleme yaklaşılmasını çok yanlış bulduğunu dile getirdi.
Öztürk, Vali Kıraç'ı ziyaret etti
Bu arada Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, beraberinde Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser ve AA Bölge Müdürü Erdem Gültekin ile Vali Kıraç'ı makamında ziyaret etti. - Diyarbakır