Haberler

ABD Yüksek Mahkemesi, Tartışmalı Sağlık Reformunu Onayladı

Abone Ol

ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin en büyük reformlarından biri olan sağlık reformunu anayasaya uygun buldu.

ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin en büyük reformlarından biri olan sağlık reformunu anayasaya uygun buldu.

Üyelerinden 4'ü Obama yönetimi, 5'i de önceki Cumhuriyetçi Başkan w. George Bush döneminde atanan 9 yargıçtan oluşan mahkeme, aylardır beklenen kararını vererek, Obama'nın sağlık reformunun kaderini belirledi.

Mahkeme, 4'e karşı 5 oyla reformun anayasaya uygunluğuna karar verdi. Kararın onaylanmasında, Cumhuriyetçi Partinin iktidarda olduğu dönemde seçilen ve muhafazakar olduğu bilinen Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın kanundan yana oy kullanması etkili oldu.

Roberts ile mahkemenin "liberal" yargıçları olan Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan ve Sonia Sotomayor kanundan yana oy kullanırken,

"muhafazakar" yargıçlar Samuel Alito, Anthony Kennedy, Antonin Scalia ve Clarence Thomas, reddedilmesi yönünde oy verdi.

Reformun en fazla tartışma olan bölümü, kanunun 2014 yılından itibaren tüm Amerikalılara sağlık sigortasını zorunlu kılan, yaptırmayanlara ise cezai yaptırım getiren "bireysel zorunluluk" maddesiydi. Kararda, mahkeme, diğer maddelerle reformun maddi döngüsünün sağlanması için "kalbi" olan bu maddeyi de onayladı.

Yüksek Mahkeme Başyargıcı Roberts, karara ilişkin yaptığı açıklamada, reformun 30 milyondan fazla sağlık sigortasız Amerikalının sigortaya sahip olmasına yönelik amacını gerçekleştirmesini uygun gördüklerini ifade etti. Ancak mahkeme, açıklamasında Medicaid gibi fakirlere yönelik sağlık programlarının genişletilmesi gibi konularda gördükleri bazı problemlere dair de federal hükümete bazı "yol haritaları" gösterdi.

-Sağlık reformu-

Obama'nın 2010 yılında onaylanan sağlık reformunun bazı maddeleri o tarihte yürürlüğe girerken, bazıları ise kanun anayasaya uygun görülmesiyle önümüzdeki yıllarda geçerli olacak.

Reform sayesinde ülkedeki 30 milyondan fazla sağlık sigortasız Amerikalı, sigortaya kavuşacak. Bunun yanında, artık sağlık sigortası şirketleri yeni doğmuş bebeği veya rahatsızlığı olan insanları "sigortadan önceki sağlık problemi" gerekçesiyle sigortalamayı reddedemeyecek.

Sağlık sigortaları, sağlık harcamalarına yönelik "yaşam limiti" sınırı koyamayacak ve çocuklar 26 yaşına kadar ailelerinin sağlık sigortalarına dahil olabilecekler.

Mahkemenin kararıyla 2016 yılından itibaren de herkes, ister çalıştıkları kurumlar yoluyla, ister bireysel olsun sigorta sistemine dahil olmak zorunda kalacak. Dahil olmak istemeyenler ise ceza ödeyecek.

-Seçimlerde de önemli tartışma konusu olacak-

Sağlık reformu, kasımdaki başkanlık seçimlerinin de önemli bir tartışma odağı olacak.

Obama yönetiminin 2008 seçim kampanyası sözlerinin başında geldiğinden bu karar, Obama için bir "büyük bir zafer" olarak görülüyor.

Ama aynı zamanda karar, Cumhuriyetçi kesimleri de iyice kızdıracağa benziyor. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney konuşmalarında, başkan olması halinde bu reformu yürürlükten kaldıracağını devamlı belirtiyor.

Dolasıyla her ne kadar mahkeme bu konudaki kararını vermiş olsa da sağlık reformunun ülkede yarattığı hararet ve tartışmalar aynı şiddetiyle ve hatta belki de daha da alevlenerek devam edecek gibi görünüyor.

Bu karar, "oyun değiştirici" bir karar olarak görülüyor ama bunun Obama için mi Romney için mi "oyunun yönünü değiştireceği" kasım seçimlerinde belli olacak.

Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu

Yayıncı: İbrahim Uyar - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Ruth Bader Ginsburg Barack Obama George Bush Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title