Haberler

"Abdülhamit Devleti Fotoğraflarla Yönetti"

Abone Ol

"İmparatorluğun ve dünyanın değişik bölgelerinden fotoğraflar getirtti ve imparatorluğu bu fotoğraflarla yönetti"

Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Abdülhamit'i anlattı. Bağcılar Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Afyoncu, II. Abdülhamit'in Ali Suavi'nin Çırağan Sarayı'na düzenlediği baskının ardından kendini Yıldız Sarayı'na kapadığını ifade etti ve "İmparatorluğun ve dünyanın değişik bölgelerinden fotoğraflar getirtti ve imparatorluğu bu fotoğraflarla yönetti" dedi.

II. Abdülhamit'in 170'inci doğum yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Abdülhamit'in devleti fotoğraflarla yönettiğini söyledi. Abdülhamit'in hiç gündemde olmadığı bir dönemde padişah olduğuna dikkat çeken Afyoncu, "V. Murat tahttan indirilince, padişah oldu. Abdülaziz'in yurt dışı gezisine katılmış ve Batı Medeniyeti'ni gözleme imkanı bulmuş, halkın içinde olan bir padişahtı. Ancak Ali Suavi isimli bir ihtilalcinin etrafına topladığı göçmenlerle Çırağan Sarayı'nı basması Abdülhamit'in hayatındaki önemli dönüm noktalarından biridir. Abdülhamit büyük bir şok yaşamış ve bu şok onun Yıldız Sarayı'na kapanmasına sebep olmuştur. Ondan sonra Abdülhamit artık Yıldız yokuşundan aşağı bile inmeyecektir.

Devleti, Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı'ndan idare edecektir. Bu boşuna bir korku değildir. İlginç bir şey yapıyor ve fotoğraflar kullanıyor. İmparatorluğun ve dünyanın değişik yerlerinden devamlı fotoğraflar getirtmiştir. O bölgeyi fotoğraflarla yönetmiştir. Onun sayesinde biz on binlerce fotoğrafa sahibiz" dedi.

Abdülhamit'in Kanuni'den sonra gelen en önemli padişah olduğunu ifade eden Afyoncu, Abdülhamit'in en önemli icraatının başında modern tarzda açtığı eğitim kurumları olduğunu belirtti. Cumhuriyet'i kuran ekibin önemli bir kısmının Abdülhamit'in açtığı okullardan yetiştiğini hatırlatan Afyoncu, "Bir taraftan eğitimi modernleştirirken bir taraftan bu okullar Abdülhamit'e karşı muhalefetin merkezi haline geldi" dedi.

Abdülhamit'in tahta çıkış yıllarını ve Kanuni Esasi'nin hazırlanıp Meşrutiyet'in ilan edilme sürecini de anlatan Afyoncu, "O dönemde de resmi dil tartışmaları yaşandı. Ama Abdülhamit devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu Anayasa'ya koydurtmuştur" diye konuştu. Devletin gücünü göstermek için, Selanik'ten Hicaz'a imparatorluğun her köşesine görkemli eserler yaptırdığını anlatan Afyoncu, "Gördüğümüz saat kuleleri Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıl dönümü dolayısıyla diktirildi" şeklinde konuştu.

"ŞUNU DÜZELT BUNU DÜZELT DEMEKTEN YORULDUM VE BIRAKTIM"

Erhan Afyoncu, konferansın ardından dinleyicilerin sorularına da cevap verdi. Bir dinleyicinin, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin danışmanlığından niçin ayrıldığına dair sorusuna şu cevabı verdi: "Belli bir süre sonra yoruluyorsunuz. Önce senaryo ekibine laf anlatmakta yoruluyorsunuz, iki, yapımcılara laf anlatmakta yoruluyorsunuz, üç, kamuoyuna laf anlatmakta yoruluyorsunuz.

Ben yorulduğum için bıraktım. Çünkü benim diziye girerken ki amacım şuydu: Çok kişi tarafından izleneceğini benim tahmin ettiğim bir diziydi. Tamamının sizin istediğiniz gibi olması hiçbir zaman mümkün değildir. Ama dizinin içerisinde 3-5 tane bile büyük yanlışı düzeltseniz bile o çok önemli bir noktadır. Ama belli bir aşamadan sonra beni yordu. Şunu düzelt, bunu düzelt demekten yoruldum ve bıraktım.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptığı açıklamada, Doç. Dr. Erhan Afyoncu'ya teşekkür etti. Çağırıcı, Belediye olarak, "Tarihimize ve kültürümüze katkı sağlayan önemli isimleri anmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çırağan Sarayı Erhan Afyoncu Ali Suavi Bağcılar Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title