Abdullah Cömert Davasında Savcı Uyudu
Gezi Parkı protestoları sırasında Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in davasına giren savcı kürsüde uyudu. Savcıyı bir vatandaş uyandırdı.
Hatay'da, Gezi Parkı protestoları sırasında başına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili davanın görülmesine, güvenlik gerekçesiyle alındığı Balıkesir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, başladı.
100 AVUKAT KATILDI
Duruşmaya, Abdullah Cömert'in aile üyeleriyle, Avukat Hatice Can'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 avukat, müdahil olarak katıldı. Yine sanık polis memuru A.K.'nin avukatları, İbrahim Uzun ile Ceylan Yitmez de duruşmada hazır bulundu. CHP milletvekillerinin yanı sıra, yabancı gözlemciler ile İnsan Hakları Hatay Şube yöneticileri de duruşmayı izledi.
SAVCI UYUDU
Cömert davası görülürken savcının uyuması güne damga vuran olay oldu. davaya katılanlar bu görüntüyü sosyal medya hesaplarından paylaştı. Mahkeme salonunda uyuyan savcı, uğultu ve gülüşmeler üzerine bir yurttaşın uyarısıyla uyandı. Savcının uyanınca 'pardon' dediği iddia edildi. Duruşmaya 15 dakika ara verildi.
Fotoğraf twitter'dan alınmıştır
MAHKEME BAŞKANI SALONA İLK OLARAK YAKINLARININ GİRMESİNİ İSTEDİ
Duruşma başladıktan sonra Mahkeme Başkanı Kemal Yılmaz, yer darlığını nedeniyle ilk olarak avukatların ve Abdullah Cömert'in yakınlarının salona girmesini istedi. Ancak buna itiraz gelmesi üzerine Mahkeme Başkanı Kemal Yılmaz, üye hakimler, Murat Çırakoğlu ve Nalan Doğan ile duruşma salonunun yanındaki odada toplantı yaptı. Ardından duruşma salonuna gelen Hakim Yılmaz, bu kez de avukatlar haricindeki dinleyicilerin duruşma salonunun güvenliğini sağlamak adına dışarıya çıkmalarını ve isim isim içeriye alınmalarını istedi. Buna da itiraz gelmesi üzerine mahkeme başkanı ve üye hakimler, bir kez daha aynı odaya girdi. Bu sırada salonda bulunan avukatlar ile izleyicilere ise, durumu hem alkışlayarak, hem de 'yuh' sesleriyle protesto etti. Heyet kısa süre sonra salona dönüp, bu şekilde duruşmaya devam etmeye karar verdi.
ETHEM SARISÜLÜK'ÜN ANNESİNDEN CUMHURBAŞKANI'NA TEPKİ
Araların ardından Mahkeme Başkanı Kemal Yılmaz, duruşmaya başladıklarını ancak yer darlığı nedeniyle bu sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Bu sırada oturduğu yerden Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı kastederek "... bu salonu genişletmeyi bilmiyor mu?" diye bağırdı. Sayfi Sarısülük'ün bu tepkisi, salonda bulunanlar arasında da gülüşmelere neden oldu.
SANIK POLİSİN SALONUNDA DİNLENMESİ İSTENDİ
Duruşma başladıktan sonra ilk olarak Abdullah Cömert'in ailesinin avukatı Hatice Can söz aldı. Kamu görevlerini yapan kişilerin, karıştıkları hukuksuzlukların sürekli ertelendiği görüşünü savunan Hatice Can, şunları söyledi:
" Abdullah Cömert'i katlettiler. Yakınları ailesi, adalet arayışını sürdürüyor. 17 ay sonra İlk kez yakınmalarını dile getirecekler. Ancak zorluklar çıkartılıyor. Bizler bu güne kadar kaçırılan dosyanın peşinden itirazlarımızı yapabiliyoruz. Biz yargılamanın Hatay'da yapılmasında ısrarcıyız. Çünkü bu tür Sesli Görüntülü Kayıt ve Video Konferans Sistemi (SEGBİS), ancak naklinde sorun olan kişiler ile ağır hastaların durumlarında Kenan Evren'de olduğu gibi kullanılabilir. Ancak burada öyle bir durum söz konusu değildir. Polis 30 yaşında, gepegenç, çevik kuvvette görevli bir polistir. Mahkeme başkanı burada sanığı sorgulamak zorundadır. Biz sanıktan mağdur yaratılan böyle nakil kararlarına da, böyle görüntülü sorgulamaya da itiraz ediyoruz. Polis neden huzurda değildir? Nakilin engeli nedir? Bizim burada adil yargılama için ikna olmamız lazım. Bu tür ifade almanın hukuka aykırı olduğuna inanıyoruz. Sanığın burada sorgulanmasını talep ediyoruz."
AVUKATLAR DA İTİRAZLARINI DİLE GETİRDİ
Duruşmadaki diğer avukatlar da yine, sanığın duruşma salonunda sorgulanmasını ve görüntülü sorgu sistemine olan itirazlarını anlattı. Saat 14.30'da başlayan ve tartışmalardan dolayı geç başlayan duruşmaya mahkeme başkanı Kemal Yılmaz, ara verdi.
CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK GELDİ
Bu arada, Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert, babası Edip Cömert, kardeşi Zafer Cömert, ağabeyi Adnan Cömert, kız kardeşi Fatma Kartal ile Abdullah Cömert hayatını kaybettikten sonra dünyaya gelen ve onun adını taşıyan yeğeni 10 aylık Abdullah Can Kartal'a destek vermek için, Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi Gürkan Korkmaz; İstanbul'da Gezi protestolarında yaralan ve 269 gün komada kaldıktan sonra ölen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan; Hatay'da ODTÜ protestolarına destek eylemi sırasında geçen yıl düşerek ölen ahmet atakan'ın babası Ali Atakan; Ankara'da geçen yıl Gezi protestoları sırasında ölen Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP milletvekilleri hüseyin aygün, Gökhan Günaydın, Mahmut Tanal, Melda Onur, Namık Havutça ile Nedret Akova da adliye binasına geldi.
Gezi aileleri ile milletvekillerinin yanında çok sayıda ilin baro başkanı, avukatlar ile çeşitli siyasi parti ile sivil toplum örgütlerine bağlı gruplar da adliye binası önünde toplandı. Topluluk, tepkilerini sloganlarla dile getirdi.
Adliye bahçesinin kapısından içeri girerken Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Adnan Cömert bağırarak, "Benim kardeşimi sokak ortasında katlettiler. Biz ne yapacağız, sizin bizden nedir bu korkunuz?" dedi. Sonra Cömert ailesi ve avukatlar adliyeye girdi.
KURAN-I KERİM GETİRDİ
Duruşma başlamadan önce basın mensuplarına konuşan ağabey Adnan Cömert, "Ben mahkeme başkanına Müslüman olup olmadığını sorduktan sonra, ondan Kuran-ı Kerim'e el basmasını isteyeceğim. Böylece hem çeşitli yerlerden gelebilecek baskılara direneceğine, hem de adil yargılama yapacaklarına inanıyorum. Çünkü biz ailele olarak adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz" dedi.