Abhazya Cumhurbaşkanı Hacımba: "Gürcistan Sınırında Kontrolü Sağlamamız Gerekiyor"
Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba, 2017 yılını değerlendirmek için Abhazya basını ile bir araya geldi.
Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba, 2017 yılını değerlendirmek için Abhazya basını ile bir araya geldi. Hacımba, Abhazya ve Gürcistan arasındaki sınır ile ilgili, "Gürcistan sınırda ekonomik kontrolü devlet olarak sağlamamız gerekir" dedi.
Abhazya'nın 2015 yılından beri devlet başkanlığını yürüten Raul Hacımba, seçildikten sonra ikinci kez gazeteciler ile bir araya geldi. Basın toplantısını Abhazya, Rusya ve Türkiye'den gazeteciler takip etti. Hacımba, yapılan basın toplantısında Abhazya'nın ekonomik durumu, uyuşturucu satıcılarının alacağı cezalar, Abhazya'nın hayata geçirmek istediği kripto para, Abhazya'ya gelen turistlerin güvenliği ve Abhazya'nın Gürcistan sınırındaki sorunlara kadar birçok konuda gazetecilerin sorularını cevapladı. Hacımba, Abhazya parlamentosunda tartışılan uyuşturucu satıcılarının ömür boyu hapis cezası alması konusunda fikirlerini beyan ederek, "Uyuşturucu satışı ülkemizde büyük bir sorun haline geldi. Tutuklu bulunanların birçoğu uyuşturucu satıcılarının liderleri. Bizim uyuşturucu satıcılarının tümüyle mücadele etmemiz gerekiyor. Ben Cumhurbaşkanı olarak uyuşturucu satıcılarının ömür boyu ceza almasını destekliyorum" dedi.
Rusya'dan alınan mali yardımlar azaldı
Hacımba, Abhazya Rusya ilişkilerine de değinerek, "Bizim geçmiş yıllarda Abhazya'nın iç dinamikleriyle ülkede dönen para, Rusya'dan alınan mali desteklerden daha azdı. Örneğin 2012-2013 yılları arasında 2 milyar 900 bin Ruble Rusya'dan mali destek aldık. Fakat son 3 yılda Rusya'dan aldığımız mali destek rakamı 5 milyar Ruble'nin altında. Abhazya'nın kendi iç ekonomisi güçleniyor. 2017 yılında Rusya'dan aldığımız destek 2 milyar Ruble. Abhazya'nın kendi gelirlerini ise vergiler ve gümrük gelirleri oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
Abhazya'nın sanal para girişimiyle ilgili de görüşlerini aktaran Hacımba, "Bitcoin dediğimiz sanal para konusunda Rusya yetkilileriyle görüşme yaptık. Sanal para dediğimiz şey çok ilginç. Üzerinde hukuki çalışmalar da yapmak gerekir" dedi.
Turist sayısı yüzde 40 azaldı
Abhazya'nın en büyük gelirlerinin turizm gelirleri olmasından dolayı turistlerin yaşadığı sorunlar üzerine açıklama yapan Hacımba, "Abhazya'ya gelen turist sayısında yüzde 30-40 aralığında azalma var. Bu nedenle turizm ücretlendirmeleri ve turistlerin güvenliği konularında çalışmalarımız var. Abhazya'ya gelen turistlerin ve arabalarının sigortalanması konusunda devlet olarak karşı değiliz. Turistlerin yaptığı sigorta sadece Abhazya'da geçerli değil, tüm ülkelerde geçerlidir" dedi.
Hacımba konu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.
"Gürcistan sınırında ekonomik kontrolü sağlamalıyız"
1992-1993 yılları arasında Abhazya ve Gürcistan arasında yaşanan savaştan beri kapalı olan fakat kontrolsüz olarak halkın kendi arasındaki alışverişle sınırda oluşan ekonomiye değinen Hacımba, "Gürcistan ve Abhazya arasında bulunan İngur Sınır Kapısı'nda ticaret mallarının geçişi konusunda kontrolü elimize almamız gerekiyor. Biz Gürcistan ile ekonomik iş birliğine başlamadık. Fakat iki ülkenin halkı kendi arasında sınırda ekonomik ilişkiler kurdu. Gürcistan'dan Abhazya'ya giren malların olduğu kimsenin bilmediği bir şey değil. Sınırda ticaret yapmak isteyenlere bazı kategorilerde izin vermeliyiz. Bu Gürcistan ile ekonomik iş birliği anlamına gelmesin. Fakat bizim sınırda ekonomik kontrolü devlet olarak sağlamamız gerekir" şeklinde konuştu.
Abhazya'da halkın kimlik ve pasaportlarının yenilenme sürecinde de bilgi veren Hacımba, şu ana kadar 50 bin yeni pasaportun halka dağıtıldığını söyledi. Bir gazetecinin 'Yeni yılı nerede kutlayacaksınız' sorusuna cevap veren Hacımba, "Her yıl yeni yılı ailemle evimde kutluyorum" diyerek basın toplantısını sonlandırdı. - SOHUM