Haberler

Açık Akademi Başladı

Abone Ol

Kadıköy Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Açık Akademi Kent Seminerleri'nin ikincisi başladı.

Seminerlerin açılış etkinliğinde konuşan OHAL nedeniyle görevden uzaklaştırılan akademisyen Ulaş Bayraktar hakim belediyecilik paradigmasına karşı toplumcu belediyecilik anlayışına daha çok sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Kadıköy Belediyesi Akademi'de bu yıl ikincisi düzenlenen Açık Akademi Kent Seminerleri başladı. Akademik alan içerisinde konuşulan sorunların, yerel yönetim tarafından da önemsenmesi anlamına da gelen programda göçmenlik-mültecilik, toplumsal cinsiyet bağlamında eşit yurttaşlık olgusu, kentlerdeki kamusal alan politikası, kentsel yenileme çalışmaları, kentsel-toplumsal hareketler, yurttaş temelli siyaset, aşırı iklim olaylarına kentlerin uyumu gibi başlıklar tartışılacak.

Açılış etkinliğinde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu akademik alanda yapılan çalışmalarla yerel yönetimlerin buluştuğu zeminlerin artırılmasının önemli olduğunu, bu alanlarda yapılan tartışmaların her iki kesimi de zenginleştireceği ve faaliyetlerini geliştireceğini belirtti. Kadıköy Belediyesi olarak bu tarz buluşmaları desteklemeye devam edeceklerini belirten Nuhoğlu, akademinin, belediyenin ve vatandaşın bir araya gelerek yaşanan sorunlara dair birlikte çözüm arama çabalarının demokratik kültürün ve katılımcılığın gelişmesine de katkısı olduğunun altını çizdi.

Aykurt Nuhoğlu'nun ardından açılış için Mersin'den gelen akademisyen Ulaş Bayraktar kendi yaşadıkları süreç hakkında bilgi verdi. Üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin artlarında binlerce ciltten oluşan kitaplar bıraktıklarını ve bir grup akademisyen olarak bu kitapları kamuya açma fikrinden hareketle "Kültürhane" projesinin gerçekleştiğini belirten Bayraktar, yaşadıkları her türlü olumsuzluğa rağmen umut edilmesi gerektiği ve yapılabilecek birçok şey olduğunu söyledi. Bayraktar, hakim belediyecilik paradigmasına karşı toplumcu belediyecilik anlayışına daha çok sahip çıkılması gerektiğine işaret etti.

Açık Akademi'nin 6 haftalık seminer programında yer alan isimlerden Yüksel Taşkın ve İdil Akyol Koçhan da söz alarak kendi 6 haftalık programlarında hangi konuları ele alacaklarını anlattılar. Açılış konuşmalarının ardından ise seminer programının ilk oturumları gerçekleştirildi. Aynı anda iki farklı salonda gerçekleştirilen oturumlarda, Efe Baysal'ın yönlendirmesiyle "Aşırı İklim Olayları ve Kentlerin Uyumu" semineriyle, Ayça Çiftçi'nin yönlendirmesiyle "Sinemanın İstanbul'u" seminerinin ilk oturumları yapıldı.

Efe Baysal sunumunda; ortaya çıkmasında insanın başat rol oynadığı "Antroposen Çağ" temasını ele alırken, bu kapsamda; gezegen ölçeğinde kentleşme, kentleşmenin içe doğru patlama ve dışa doğru patlama olgularını ve bunların Türkiye'den örneklerini ele aldı. Ayça Çiftçi ise Sinemanın İstanbul'u oturumunda Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 1966 yapımı Ah Güzel İstanbul filmi üzerinden filmdeki İstanbul temsillerini karşıtlıklar, çatışmalar ve ikilikler üzerinden yorumladı.

Açık Akademi Kent Seminerleri 6 hafta boyunca 6 farklı başlıkta yürütülen bir seminer programıyla her hafta salı, çarşamba ve perşembe günleri devam edecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kadıköy Belediyesi Aykurt Nuhoğlu İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title