Adalet Bakanı Bozdağ: Öcalan'a Ayrıcalık Yok
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İmralı'da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'a sekretarya verilmesi yönündeki kamuoyunda yaşanan tartışmalarla ilgili olarak, kimseye ayrıcalık tanınmayacağını söyledi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İmralı'da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'a sekretarya verilmesi yönündeki kamuoyunda yaşanan tartışmalarla ilgili olarak, kimseye ayrıcalık tanınmayacağını söyledi. Bozdağ, "Burada bazı medya organları Öcalan ile ilgili farklı şeyler yapılıyor. Yani sanki bir ayrıcalık yapılıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Burada bir ayrıcalık yok. Kimseye de ayrıcalık yok, içeride yatan vatandaşlarımızın tamamı aynı şekilde cezalarının infazı yapılmaktadır. Bunun özellikle bilinmesini isterim" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni adliye sarayının temel atma törenine katılmak için Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ne geldi. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Özlem Yemişçi, Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Kaymakamı Levent Kılıç, Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan ve partililer tarafından karşılanan Bakan Bozdağ, törenin yapılacağı Bülent Ecevit Bulvarı'na geçti.
ADLİYE SARAYI İHTİYACI 5 YILDA KARŞILANACAK
Törende konuşan Bakan Bozdağ, hükümet olarak Anayasa ve yasaların kendilerine verdiği yetkileri kullandıklarını belirterek, "Bugüne kadar Türkiye'nin dört bir yanında bulunan adliye binaları maalesef arzu edilen içerikte değildi. Pek çok yerlerde merdiven altlarında, bazı yerlerde dükkanlarda, bazı yerlerde bodrum katlarında adliye binaları vardı. Türkiye'nin büyüklüğüne ve adliyenin büyüklüğüne yakışmayan adalet hizmeti sunulmaya çalışılıyordu. Avukatlık yaptığım yıllarda bu manzaradan pek çok fazla bir şekilde rahatsızlık duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bugüne geldiğimiz noktada Türkiye'de 180 adliye sarayını faaliyete geçirmiş durumdayız. Son derece önemli bir değişikliği adliye binaları açısından açtık. Her bir bakımdan kişilikli, kimlik binaları ülkemize, illerimize, ilçelerimize kazandırdık. Hem de adli hizmetlerin daha rahat mekanlarda daha iyi bir şekilde daha kaliteli hizmetle verilmesinin yolunu açtık. O anlamda son derece önemli değişiklikler yaşandı ve bundan sonra da yaşanacaktır. Şu anda yapımı devam eden 40 adliye sarayı binamız var. Proje halinde olanlar var ama önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye'nin adliye sarayı konusundaki ihtiyaçlarını tamamlamayı hükümet olarak hedefliyoruz" diye konuştu.
5 BİN KATİP VE ADLİ PERSONEL ALINACAK
Adli personel eksikliği konusunda önemli adımlar attıklarını anlatan Adalet Bakanı Bozdağ, yıl sonuna kadar 5 bin zabıt katibi ve adli personel alımı yapacaklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Personel ihtiyacını karşılamada önemli adımlar attık. Bu sene içerisinde aldıklarımıza ilaveten 5 bin daha katip ve diğer adli personel alımını yıl sonuna kadar yapmayı düşünüyoruz. Amacımız bu hizmetleri sunacakların sayısını daha çok iyi bir noktaya gelmesidir. 2002'de 26 bin civarında personel vardı şu anda 52 bin civarında personel var. Biz bunu yıl sonuna kadar 60 bine çıkarmayı hedefliyoruz"
HAKİM VE SAVCI SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
Türkiye'de 13 bin 349 hakim ve savcının görev yaptığını hatırlatan Bakan Bozdağ, 2015 yılında 5 bin hakim ve savcı alımını hükümet olarak planladıklarını açıkladı. Bozdağ, "Onun için de hükümet olarak yeni dönemde Avrupa Birliği'nin ortaya koyduğu standardı yakalamak maksadıyla hakim ve savcı alımını arttırma kararı aldık. Bu yıl içerisinde 3 bin 500 adli ve idari yargı hakim ve savcısı alımı için sınav açacağız. Yıl sonuna kadar bunun yazılı sınavı bitecek önümüzdeki yıl içerisinde de mülakatlar ve diğer eğitimlerle birlikte adalet hizmetinde yeni hakim ve savcılarımız görev yapma imkanı bulacaktır. 2015 yılında da 5 bin hakim ve savcı alımını hükümet olarak planlamaktayız. Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçen bir sistemi de kurmayı planlıyoruz. Şu anda biliyorsunuz mecliste bulunan bir kanun teklifi var. Adalet komisyonundan alt komisyona havale edildi orada görüşüldü, şimdi üst komisyona geldi Kasım'ın başında inşallah üst komisyonda görüşeceğiz. Orada avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş için 5 yıl avukatlık yapma şartını 2 yıla çekiyoruz böylelikle daha fazla avukatın buraya müracaatının önünü açıyoruz. Öte yandan hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı doğrudan olma sayısını aşağı doğru çekiyoruz. Bir kaç yıldan sonra hukuk fakültesi mezunları değil belli bir süre avukatlık yapmış olanların sınava girdiği hakim ve savcı olduğu bir sisteme geçmiş olacağız" dedi. Bakan Bozdağ, beraberindekilerle birlikte Çorlu Yeni Adalet Sarayı'nın temelini atarak Tekirdağ'a geçti.
"HÜKÜMLER BELLİDİR, KİMSEYE AYRICALIK YOKTUR"
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'yı makamında ziyaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "İmralı'da ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'a sekretarya verilecek mi?" sorusuna kimseye ayrıcalık yapmayacaklarını söyleyerek cevap veren Bozdağ şunları söyledi:
"Cezaevlerinde bulunan hükümlüler ile ilgili kimlerin nasıl görüşebileceği hangi usulde görüşebileceği bizim yasalarımızda bellidir. Cezaevlerinde kimlerin daimi kalabileceği o da bellidir. Bunlarda yargılaması devam eden tutuklular mahkumiyeti kesinleştikten sonra, cezası infaz edilenler cezaevlerinde daimi bulunurlar. Onun dışında herhangi bir kişinin cezaevlerinde daimi bulunmasında yasalarımız gereği imkan yok, bu durum cezaevindeki görüşme şartları ve bulunma şartları bellidir. Bu şartlar çerçevesinde tabi yasalarımız uygun görür, bundan sonra da yasalara uygun adımlarımızı bütün ülkedeki tutuklu ve mahkumlarla ilgili adımları atmaya devam edeceğiz. Burada bazı medya organları Öcalan ile ilgili farklı şeyler yapılıyor yani sanki bir ayrıcalık yapılıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Burada bir ayrıcalık yok kimseye de ayrıcalık yok içeride yatan vatandaşlarımızın tamamı aynı şekilde cezalarının infazı yapılmaktadır. Bunun özellikle bilinmesini isterim"
"SAVCILARA HSYK KARAR VERECEK"
Gazetecilerin 25 Aralık soruşturmasının ardından Tekirdağ'da görevlendirilen ve ihraç edilmesi gündemde olan Savcı Muammer Akkaş ile ilgili sorusuna ise Bakan Bekir Bozdan şöyle cevap verdi:
"Şu anda hakim ve savcılar ile ilgili bir işlem yapma konusu Adalet Bakanlığımıza ait değildir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na bağlı teftiş kurulu var. Onlar gerekli incelemeleri yaparlar, raporların incelemesini yaparlar ve ondan sonra da ilgili daireye yönlendirir. HSYK'da karar verir. Siyasi irade olarak bizim hakim ve savcılara dönük bir karar uygulama yetkimiz yoktur. Bunun öncelikle bilinmesini isterim. Tabi HSYK'nın ilgili dairesi önüne gelen şikayetler ile ilgili inceleme ve soruşturma üzerine bir değerlendirme yapıp bir karar verir. Fakat bu kararları bütün kamuoyu gibi bizde takip ediyoruz. Şu anda yapılan teftiş sonucunda hazırlanan bir rapor ve kamuoyuna yansıyan bilgiler var. Fakat bu rapor için henüz karar verilmedi. HSYK konuyu değerlendirecektir."
Ardından bir süre Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ile sohbet ederek bilgi alan Bakan Bozdağ, daha sonra Tekirdağ Adliyesi'ne geçti. - Tekirdağ