Adalet Bakanlığı Müsteşarı İpek: 150 Bin Dosyanın Uzlaşmayla Sonuçlanmasını Öngörüyoruz
– RİZE'nin İkizdere İlçesi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek olan, 'Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' konulu sempozyum başladı.
– RİZE'nin İkizdere İlçesi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek olan, 'Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' konulu sempozyum başladı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, sempozyumda yaptığı konuşmada, uzlaştırmanın önemine değinerek, "Yıl sonunda en az 150 bin dosyanın uzlaşma ile sonuçlanacağını öngörmekteyiz" dedi.
Türkiye Adalet Akademisi Bilimsel Çalışmalar ve Enformasyon Daire Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile RİDOS Termal Kaplıca Oteli'nde düzenlenen 'Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' konulu sempozyumunun açılışına, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Rize Baro Başkanı Avukat Mehmet Çırakoğlu ile Yargıtay temsilcileri, Cumhuriyet Başsavcıları ve Türkiye'nin çeşitli illerinde uzlaştırıcı olarak görev yapan adliye personelleri katıldı.
Açıklamalarda bulunan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, yargının görevini hakkıyla yerine getirmesi ve adaletin tecelli etmesi hedefi doğrultusunda kesintisiz bir çalışma performansı ortaya koyduklarını belirterek, son 15 yıldır yapılan çalışmaların Türk yargısının ve yargı teşkilatının bir çok yarasına merhem olduğunu belirtti. Yasaların toplumun gerisinde kaldığı gerçeğiyle acı bir şekilde yüzleştiklerini ifade eden İpek, şunları söyledi:
"2000'li yılların başından başlamak suretiyle temel yasaların değiştirilmesi ve güncellenmesi büyük önem taşımaktadır. Zamanın ve yeni şartların ortaya çıkardığı durumlar ilk defa yasalar ile düzenlemeyi zaruret haline getirmişti. Bunların da gerçekleştiğini görüyoruz. Yine hakim, savcı ve yardımcı personel açığının kapatılması da büyük önem taşıyordu. Bunları da büyük oranda çözdük. Gelinen noktada fiziki ve teknik şartlar, mevzuat ile ilgili sorunlar ve çözümler, hakim-savcı ve personel açığının kapatılması ve bunların eğitimi gerçekleştirildi. Bu başlıklarla belirlenen sorun alanlarına dönük çözüm yolları yargının bütün sorunlarının çözümü anlamına gelmiyordu. İkinci kategoride yargının genel sistem sorununa ilişkin meseleler gelmektedir. Eğer adaletin tam şekilde tecelli etmesini sağlayacaksak bu iki kategorinin, iki alanın birbirini tamamlaması gerekir."
"150 BİN DOSYANIN UZLAŞMA İLE SONUÇLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR"
Kanun değişikliği sonrası 64 bin 989 soruşturma ve kovuşturma dosyasının uzlaştırma ile sonuçlandığını ifade eden Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, "Hali hazırda 56 bin dosya ise uzlaştırma iş ve işlemleri için uzlaştırmacıda bulunuyor. Kanun değişikliğinden sonra uzlaştırma işlemleri toplam 17 bin 487 uzlaştırmacı ile yürütülmektedir. 2015 yılında uzlaşma ile sonuçlanan dosya sayısı 17 bin 319 idi. Bu sayı, 2016 yılında kanun değişikliğine kadar olan dönemde ise 12 bin 261 idi. Görüldüğü üzere; son 4 ayda uzlaşma sağlanan dosya sayısı, 2015 ve 2016 yıllık verilerini geçmiştir. Yıl sonunda ise en az 150 bin dosyanın uzlaşma ile sonuçlanacağını öngörmekteyiz. Bu oranlarla birlikte Asliye Ceza Mahkemesi'ne yıllık ortalama 1000 dosyanın geldiğini düşünürsek, yıl sonunda en az 150 mahkemenin kapanacağı anlamına gelmektedir. Böylece hem yargılama giderlerinden büyük oranda tasarruf edilecek, hem de bu mahkemelerin hakimleri ve personeli, ihtiyaç duyulan ve verimli olabilecekleri diğer kadrolarda görevlendirilebileceklerdir. Böyle etkin, kısa sürede netice alınabilen bir yol var. Bunun öncelikle yargı mensuplarımızca teşvik edilmesi önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Sempozyumda Türkiye'nin çeşitli illerinde uzlaştırıcı olarak görev yapan başarılı personele belgeleri verildi.
- İkizdererize