Haberler

Adana, Anız Dumanı Altında Kaldı

Abone Ol

(ÖZEL) Adana, anız dumanı altında kaldıADANA, yasak olmasına rağmen bu yıl da yine yakılan mısır tarlaları anızları nedeniyle duman altında kaldı.

(ÖZEL) Adana, anız dumanı altında kaldı

ADANA, yasak olmasına rağmen bu yıl da yine yakılan mısır tarlaları anızları nedeniyle duman altında kaldı.

Adana İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, anız yakan çiftçilere dekar başına 42 lira ceza keserken, anız yakımı yerleşim bölgesi ve ormanlık alanlara yakın bölgelerde gerçekleştirilirse bu ceza 5 kat artıyor. Buna rağmen mısır hasadının sürdüğü Çukurova Bölgesi'nde çiftçiler, tarladaki anızları yakıyor. Kenti kaplayan sis ve duman, insanların nefes almasını güçleştiriyor, ev ve ofislerin içi dumana karışmış islerle doluyor. Hasat sonrası başka ürün ekmek için üreticilerin yaktığı anızlar nedeniyle gökyüzünü saran duman, sürücülerin görüş uzaklığını düşürdü, ev ve ofislerin içi uçuşan siyahlıklarla doldu.

"UYARIMIZA RAĞMEN YAKILIYOR"

Çevreyi tehdit ettiği kadar nefes almayı da zorlaştıran anız yangınlarına çözüm bulunmasını isteyenler, her yıl yaşanan bu duruma önlem alınmamasına da tepki gösterdi. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, şöyle konuştu:

"Maalesef yakılan anız, hem doğaya, hem de çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar veriyor. Her yıl yetkilileri ve üreticileri uyarmamıza rağmen anızlar yakılmaya devam edilmiş, çıkan yangınlar hem doğanın hem de çevrenin tahribatına neden olmayı ve hava kirliliği yaratmayı sürdürmüştür."

"FELAKATE YOL AÇIYOR"

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş ise, üreticilerin bilinçsizce anızla birlikte verimli toprağı ve içindeki canlıları da yaktığını anlattı. Ortaş, "Yakılan anızlar atmosferi kirleterek büyük bir çevresel felakete yol açıyor. Anız yakımı sırasında toprakta bulunan yararlı mikroorganizmaların da yok oluyor" dedi.

"ÇÖZÜM SAP PARÇALAMA MAKİNELERİ"

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir de, sorunun çözümüyle ilgili şunları söyledi:

"Anız yakımı topraktaki tüm organik maddeleri yok ediyor. Topraktaki mikroorganizmaların büyük bölümünü yakarak, toprağımızı çoraklaştırıyoruz. Topraklarımızda 30 yıl önceki mikroorganizma miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugün yapılan analiz sonuçlarında, organik madde miktarı yüzde 0.8'lere kadar düştüğünü görüyoruz. Bu sürdürülebilir tarım adına gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Özellikle hububat hasadından büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Önceden teknoloji bu işe uygun değildi ve anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anız yakıcının toprak ve çevreye zararı var. Sap parçalama aletleri son dönemde piyasaya çıktı. Üreticiyi sap parçalama aletlerini kullanmaya çağırıyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Ortaş Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title