Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü Hakkındaki Dava
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, kendisi ve 14 kişi hakkında "Edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak" suçlarından açılan dava 16 Aralık'a ertelendi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, kendisi ve 14 kişi hakkında "Edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak" suçlarından açılan dava 16 Aralık'a ertelendi.
Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 3. duruşmasına Sözlü'nün de aralarında olduğu 15 tutuksuz sanıktan sadece hakkında yurt dışı çıkış yasağı bulunan Hüseyin Gücüm katıldı.
Tanık olarak dinlenen Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, göreve geldiğinde ihalelerin usulüne uygun yapılmadığını ve tamamlanmayan işlerle ilgili ödemelerin hepsinin yapıldığına ilişkin kendisine çok sayıda ihbar geldiğini belirtti. Öztürk, şunları söyledi:
"Ben de bunların araştırılması için 4 kişilik komisyon kurdum. Benden önceki dönemde yapılan bütün ihaleleri incelettim. İki firma ile ilgili usulsüzlük çıktı. Davaya konu ihaleyi üstlenen müteahhidi çağırdım eksik işleri tamamlamasını istedim. Diğer firma ile işlemler devam ediyor. Yapılan incelemede kamunun 2 milyon liranın üzerinde zarara uğratıldığı tespit edildi. İlgili yerlere başvurdum. Daha sonra işleri Büyükşehir Yasası'yla Adana Büyükşehir Belediyesine devrettik."
Sözlü'nün 1999-2009 yılları arasında başkan yardımcılığını yaptığını anımsatan Öztürk, kendisiyle kişisel bir husumetinin olmadığını belirtti.
Müteahhit tarafından Sözlü'ye seçim çalışmalarında kullanmak üzere rüşvet verildiği iddialarıyla ilgili de tanıklar dinlendi.
Hesabına 25 bin lira yatırılan Ahmet Beyceoğlu, "Parayı kimin gönderdiğini hatırlamıyorum. Çekip harcamıştım. Hüseyin Sözlü'ye seçim çalışmalarında yardım etmedim. Askere giderken yanına uğradım 'Adettendir' diyerek cebime harçlık koydu." dedi.
Hesabına 3 bin lira yatırılan Hacı Ahmet Kara da araç alım satım işi yaparken hesabına bu miktarın yatırıldığını ifade etti.
Bir petrol istasyonunda muhasebecilik yapan Kemal Çevik, hesabına yatırılan 12 bin liranın müteahhit Ömer Aydın'dan alacaklarına istinaden verildiğini dile getirdi.
Mehmet İdik de müteahhit Ömer Aydın'ın işçi ücretlerini ödemesi için hesabına 40 bin lira aktardığını belirtti.
Hesabına 116 bin lira yatırılan Selahattin Aloğlu da "Müteahhit Ertuğrul Kütük arkadaşımdır. Bir gün benim banka hesap numaramı saat 17.45 gibi acil olarak istedi. Ben de verdim. Hesabıma Ömer Aydın tarafından 116 bin lira yatırılmıştı. Bu parayı ertesi gün Ertuğrul'a iade ettim." dedi.
Savcı mütalaasını verdi
Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme savcısı, esas hakkındaki mütalaasını verdi.
Savcı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işlemi için müteahhite işi bitirmeden hak edişin tamamının ödemesini yaptırarak kamu kurumunu 2 milyon 922 bin lira zarara uğrattığını, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra da eksik kalan işleri ASKİ'ye yaptırdığını bildirdi.
Savcı ayrıca, Sözlü'nün hak edişlerin tamamını ödeyerek seçim çalışmalarında Ömer Aydın'dan aracılar vasıtasıyla yemekli toplantı için bin 500 lira, seçim çalışması için de 25 bin lira rüşvet aldığını, Ertuğrul Kütük'ten Kudbettin Kılıç'ın Sözlü'ye verilmek üzere 200 bin lira istediğini de iddia etti. Savcı, Sözlü'nün "Edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan 3 ile 7 yıl, "Rüşvet almaktan" da 4 yıldan 12 yıla kadar olmak üzere toplam 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Savcı, mahkemece verilmesi muhtemel ceza dikkate alınarak hükümle birlikte Sözlü'nün tutuklanmasını da talep etti.
Savcı, Sözlü'den ayrı 6 sanığın daha 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını, aralarında ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar'ın da bulunduğu 8 sanık hakkında da "Edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan 7 yıla kadar hapis cezası istedi.
Mütalaaya karşı söz alan avukatlar, mütalaanın erken verildiği iddiasıyla tepki gösterirken, kovuşturmanın genişletilmesini ve tanıkların dinlenmesini isteyerek süre talep etti.
Hüseyin Sözlü'nün avukatı ise "Sayın savcı Sözlü ile birlikte 7 kişi hakkında aynı cezayı istiyor ancak neden Sözlü'nün tutuklanmasını talep ediyor?" dedi.
Mahkeme başkanı, Sözlü hakkındaki tutuklama talebini reddederek, hükümle birlikte bu talebin düşünüleceğini belirtti.
Duruşmada sanıklar Sözlü, Mehmet Boran ve Hüseyin Gücüm hakkındaki yurt dışı yasağının devamına da karar verildi.
Duruşma, tanıkların dinlenmesi için 16 Aralık'a ertelendi.
Olay
Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014'te postayla gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul Kütük, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Haluk Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Gücüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın'ın 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.