Haberler

Adana'da Yeraltı Suyu Yükseldi, Binalarda Risk Arttı

Güncelleme:
Abone Ol

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Adana'nın merkezinde yeraltı su seviyesinde 7 metrelik artış olduğunu, söyledi.

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Adana'nın merkezinde yeraltı su seviyesinde 7 metrelik artış olduğunu, bunun alüvyon zemini gevşettiğini, olası bir deprem karşısında binaların emniyetini azalttığını söyledi.

Kent merkezinde 8 yıl önce Çatalan Barajı İçme Suyu Projesi'nin hizmete girmesiyle, uzun yıllar kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan 243 sondaj kuyusunun kapatıldığını belirten Melih Baki, zaman içinde 7-10 metre olan yeraltı su seviyesinin günümüzde 2,5-3 metreye kadar çıktığını belirtti. Özellikle Adana'nın güney mahallelerindeki binaların büyük risk altında olduğunu vurgulayan Baki, "Kuyuların kapatılması ile birlikte yeraltı su seviyesi doğal haline geldi. Çatalan öncesine kadar Adana'nın içme suyu, kuyulardan temin ediliyordu. 2.5, 3 milyon metreküp su çekiliyordu. Ancak bu su şimdi çekilmiyor. Özellikle kentin güneyindeki binaların bodrum katlarının tamamı su dolmuş vaziyette. Vatandaş bu noktada doğru bilgilendirilmiyor. Bodrum katlarına dolan suyu çekiyor. Bu da, zemini boşaltıyor. Adana'nın en önemli sorunlarından biri budur, zemin artık eski zemin değildir. Olası bir depremde bu binalar yerle bir olur" dedi.

Adana merkezinde önlem olarak, bodrumunda su çıkan apartmanların envanterinin çıkarılması gerektiğini belirten Baki şöyle konuştu:

"İlk olarak sıkıntılı olan bodrumunda su çıkan yapıların, envanterinin çıkarılması gerekiyor. Daha sonrada teknik olarak hızlı bir şekilde müdahale edilmesi lazım. Deprem her an gelebilir. Bu yetkililerin öncelikli olarak gündeme alması gereken konulardan biridir.

1998'deki Adana depreminde, Adana'dan 52 kilometre uzakta yıkım enerjisi çalıştı. 6.2 büyüklüğündeki bu deprem, yaptığı hasar itibari ile dünyaya en büyük hasar yaratan deprem olarak tarihine geçti. Deprem her an gelebilir. Bu yüzden belediyelerimiz, kamu yetkilileri bu uyarımızı dikkate almalıdır."

İMO: YALITIM ZORUNLU HALE GETİRİLSİN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer ise Adana kent merkezinde yapılacak inşaatların temel sistemlerinde yalıtımın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Biçer şöyle konuştu:

"Adana'da Çatalan Projesi'nin devreye alınmadan önce inşa edilen yapılarda ve mevcut halde inşa edilen yapıların büyük bir kısmında temel bohçalama sistemi yapılmamış ve yapılmamaktadır. Yeraltı suyunun yükselmesi özellikle bodrumlu yapılarda eğer bohçalama yapılmadı ise korozyona neden olacak ve betonarme içerisindeki demir yıllar içerisinde yok olarak yapılarda ciddi bir şekilde problem yaratacaktır. Bu durumda suyu yapıdan uzaklaştırmak veya yalıtım ile yapı ve su etkileşimini önlemek gereklidir. Suyun geçişini engellemek zor olduğundan bundan sonra Adana kent merkezinde yapılacak inşaatların temel sistemlerinde yalıtım zorunlu hale getirilmelidir. Yalıtım işi, yapının bodrum döşemesi, yan duvarlarını kesintisiz örtecek şekilde bohçalanması şeklinde yapılmalı ve burada kesintisiz bir temel sistemi uygulamak üzere radye temel sistemine gitmek doğru bir çözüm olacaktır." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Melih Baki Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title